Wat is propyleenglycol

Propyleenglycol is een heldere, stroperige, geurloze vloeistof met een zoete smaak. Het wordt gebruikt om de huidvochtigheid te verhogen, maar het wordt ook gebruikt als oplosmiddel en emulgator. Het werkt net als glycerine maar het is veel goedkoper en daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten.

In welke producten zit propyleenglycol?

Propyleenglycol is een veelgebruikt ingrediënt in een groot aantal producten.

Propyleenglycol zit in:

  • Verzorgingsproducten zoals vochtinbrengende crèmes, shampoo, deodorant, zonnebrand, make-up, haarspray en parfum
  • Medicijnen
  • Sommige voedingsproducten
  • Elektronische sigaretten.

Risico’s en gezondheidsproblemen van propyleenglycol

Zoals jullie weten probeer ik schadelijke ingrediënten in verzorgingsproducten zoveel mogelijk te vermijden. En omdat ik inmiddels op zoveel websites heb gelezen dat propyleenglycol een giftige stof is wilde ik daar uiteraard meer van weten. Want hoe graag ik ook geloof wat er op al die websites staat beschreven, ik wil daarvoor ook graag bewijs zien. Dat bewijs kan ik echter nergens terugvinden. De onderzoeken die er zijn gedaan laten eigenlijk allemaal zien dat propyleenglycol geen giftige stof is en dat het veilig gebruikt kan worden. Wel is het zo dat het allergische reacties kan veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn, wat tot dermatitis kan leiden.

Propyleenglycol werd door de American Contact Dermatitis Society zelfs uitgeroepen tot Allergeen van het Jaar 2018.

Wil je dus het risico van een allergische reactie op propyleenglycol voorkomen dan kun je dit ingrediënt het beste vermijden in je verzorgingsproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.