Wist jij dat er in ontzettend veel producten, waaronder verzorgingsproducten, veel kleine plastic deeltjes zitten? De tandpasta die je dagelijks gebruikt, de shampoo waar je je haar mee wast. Zelfs in make-up, waar je het niet zo snel in zou verwachten. Er zit meer plastic in je verzorgingsproducten dan je denkt. En juist deze microplastics zijn ontzettend vervuilend voor het milieu.
Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic. Ze zijn kleiner dan 5 milimeter en ze zijn niet afbreekbaar. De microplastics ontstaan wanneer stukken plastic in het milieu of in de zee uiteenvallen in kleine stukjes. Maar ook in synthetische kleding zoals nylon, polyester en acryl zitten microplastics. Wanneer je deze kleding wast komen de de deeltjes in het rioolstelsel terecht wat uiteindelijk weer in de zee terechtkomt. Dit draagt weer bij aan de plastic soep.
Microplastics zitten ook in medicijnen, schoonmaakmiddelen, verf en bouwmaterialen. Wat je misschien niet zou verwachten is dat er ook microplastics in verzorgingsproducten zitten. Het is een veel gebruikt ingrediƫnt in tandpasta, shampoo en make-up.
Het gevaar van microplastics
Omdat microplastics zo klein zijn is het onmogelijk om ze op te ruimen. En daar zit dus het probleem. Wanneer ze in de zee terechtkomen hechten gifstoffen zich aan deze microplastics en deze worden vervolgens weer opgegeten door dieren. Vissen, mosselen en kreeften zien de microplastics aan voor voedsel en krijgen deze giftige stoffen binnen. Dat alleen is al erg genoeg want veel dieren gaan dood omdat hun maag vol zit met plastic, maar denk maar eens wat er gebeurt met de vissen die worden gevangen. Die komen uiteindelijk in de voedselketen terecht en zo komen de plastic deeltjes ook ons lichaam binnen.
Hoe kom ik erachter of er microplastics in mijn verzorgingsproducten zit.
De microplastics die in verzorgingsproducten zitten worden door de cosmetica industrie microbeads genoemd. Wil je erachter komen of er ook microbeads in jouw verzorgingsproducten zitten dan kun je dit checken op de volgende manieren.
1. Op de website Beat the Micro Bead vind je lijsten van producten met en zonder microplastic. Ze hebben ook een app, Beat the micro Bead, die ik zelf heel handig vind. Door de streepjescode van je product te scannen kun je zien of er plastic in het product zit of niet. Zo kun je het in de winkel even snel controleren.
2. Check de ingrediƫntenlijst op de verpakking van je verzorgingsproduct. Soms staat er al microbeads maar je kunt ook kijken of er iets inzit wat met poly begint, zoals bijvoorbeeld het veel voorkomende polyethyleen.
3. Kijk naar het keurmerk. Er zijn keurmerken die microbeads verbieden zoals bijvoorbeeld Nordic Ecolabel, demeter en NaTrue.
4. Ga op zoek naar merken die het logo ‘Zero Plastic Inside’ gebruiken. Een overzicht van de merken die geen microplastics gebruiken kun je vinden op Beat the Micro Bead. Hier vind je ook de volledige lijst van microplastics die beginnen met poly, en dat zijn er nogal wat!
Kijk vooral het filmpje hieronder om een duidelijk beeld te krijgen wat microplastics aanrichten.
Veel gestelde vragen
Microplastics komen vrij bij het wassen van synthetische kleding, maar ze worden ook toegevoegd aan peelings, tandpasta en cosmetica. Een deel van de in het milieu aanwezige microplastics komt van slijtage, met name van autobanden, en het uiteenvallen van grotere stukken plastic afval.
Beat the microbeat is een app waarmee je producten kunt scannen om te zien of er plastic in het product zit.
Microplastics kun je in allerlei producten vinden. De lijst is te lang om op te noemen, maar ze zitten o.a. in veel verzorgingsproducten en cosmetica zoals tandpasta, shampoo, make-up. Maar ook in synthetische kleding, medicijnen, schoonmaakmiddelen, tapijt, waterflesjes en theezakjes.
Er worden ontzetten veel onderzoeken gedaan naar de invloed van plastic op het menselijk lichaam. Uit een recent onderzoek (september 2019) naar de effecten van microplastics op het menselijk lichaam zijn voorlopige resultaten gepubliceerd. Uit laboratoriumtests van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat o.a. menselijk longweefsel niet of nauwelijks groeit in de aanwezigheid van nylon microplastics. Ook is uit een laboratoriumonderzoek van het UMC Utrecht naar voren gekomen dat menselijke immuuncellen niet tegen bepaalde microplastics kunnen. Wat de consequenties daarvan zijn wordt onderzocht, maar er zijn nog geen concrete antwoorden.
Geef een reactie