Dit is waarom je geen beter geen stretch jeans kunt kopen

spijkerbroek

Wie heeft er geen jeans in de kast liggen? Ik kan me in ieder geval niet voorstellen wat ik zonder een goede spijkerbroek zou moeten. Het is één van mijn favoriete kledingstukken. Hij past overal bij en hij zit eigenlijk altijd lekker.

De afgelopen jaren is er in spijkerbroekenland wel het één en ander veranderd. Vroeger droeg ik jeans die vooral van katoen waren gemaakt. Tegenwoordig worden jeans gemaakt met elastaan voor de rek, en soms ook met polyester. Vooral bij skinny jeans worden deze synthetische vezels gebruikt. Omdat rekbare jeans nu eenmaal sneller goed zitten dan niet-rekbare zijn ze enorm populair. Ik heb er zelf ook een aantal in de kast liggen. Toch kleven er wel wat nadelen aan stretch spijkerbroeken. Voor mij een overweging om toch weer over te stappen op jeans zonder stretch of in ieder geval met wat minder stretch.

De nadelen van stretch

Ondanks dat er veel voordelen zitten aan stretch zijn er ook wel degelijk nadelen. Eén daarvan is dat stretch na verloop van tijd slap kan worden. Je kunt dat ook goed zien als je spijkerbroeken met stretch langere tijd draagt. Eerst zitten ze mooi om je kont, maar na verloop van tijd beginnen ze te lubberen. Dit gebeurt vooral wanneer er meer dan 5% elestaan in de broek verwerkt is. Kijk daarom bij het kopen van jeans altijd even op het label hoeveel elastaan erin zit zodat je daar rekening mee kunt houden.

Een nog groter nadeel van stretch spijkerbroeken is dat de synthetische vezels die erin zijn verwerkt ronduit slecht zijn voor het milieu. Ten eerste zijn ze slecht recyclebaar. En daarnaast komen er bij het wassen van de broek microplastics vrij. Deze microplastics komen in de waterhuishouding terecht en dragen uiteindelijk bij aan de plastic soep in de oceaan.

jeans
Kaboompics via Pexels

Waar koop ik milieu verantwoorde jeans zonder stretch?

Wil je graag verantwoorde jeans kopen zonder of met weinig stretch dan kan dat gelukkig bij onderstaande merken. De prijzen liggen gemiddeld tussen de €100,- en €120,-.

Kuyichi

Kuyichi gebruikt in hun collectie spijkerbroeken weinig tot geen stretch. En bij jeans waarin ze wel stretch gebruiken, omdat veel mensen hier toch de voorkeur aan geven, maken ze gebruik van gerecyclede synthetische vezels die zijn gemaakt van gerecyclede petflessen.

Daar zit trouwens een mooi verhaal achter. In 2000 deed de non-profitorganisatie Solidaridad onderzoek naar de katoenindustrie in Peru dat slechte werkomstandigheden en vervuiling aan het licht bracht. Ze waren geschokt door de vervuiling en de armoede die ze zagen.

Omdat ze dit wilden veranderen gingen ze samenwerken met lokale katoenboeren. Iedereen die bij de toeleveringsketen betrokken was werd beloond voor het harde werk, en er werd hun gestimuleerd om eerlijk en biologisch katoen te produceren. Zonder het gebruik van giftige chemicaliën.

Biologisch katoen

Jammergenoeg waren er op dat moment geen merken die geïnteresseerd waren in het kopen van biologische stoffen en eindproducten omdat dit veel te duur was.

Om die reden besloten ze zelf een merk te beginnen met als doel de producten interessanter te maken en de industrie te veranderen. Dit was het begin van Kuyichi.

Omdat het meest gedragen product van katoen een spijkerbroek is, (en ook nog eens het meest vervuilende in de mode-industrie), zijn ze als eerste merk ooit begonnen met het maken van 100% biologisch denim. De jeans worden gemaakt van gerecycled denim, gerecycled PET, biologisch katoen, biologisch linnen en Tencel.

Om een statement te maken tegen fast fashion zijn ze sinds 2016 gestopt met het maken van trendy seizoenscollecties en sale. Je zult er dan ook geen aanbiedingen vinden op bijvoorbeeld Black Friday. Ze focussen zich puur op een tijdloze collectie. 

Als je nog op zoek bent naar een nieuwe spijkerbroek, dan zou ik zeggen, neem vooral eens een kijkje op kuyichi.com. Zo kun je op een verantwoorde manier toch een leuke jeans scoren.

MUD Jeans

Een andere plek waar je duurzaam geproduceerde jeans kunt vinden met minder synthetische vezels is MUD Jeans. MUD Jeans werd in 2012 opgericht door Bert van Son die al 30 jaar ervaring in de mode-industrie had. Omdat hij had gezien dat het leven van fabrieksarbeiders buitengewoon veeleisend is, en dat de eindeloze vraag naar materiaal onze planeet verwoest, wilde hij het anders doen.

Wist je dat jeans één van de meest vervuilende items binnen de mode-industrie zijn? Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, wordt er ongeveer 7.000 liter water gebruikt. En dat allemaal voor de productie van één jeans!

De missie van MUD Jeans is om de vervuilende mode-industrie te veranderen. Dit doen ze door elke MUD-Jeans na gebruik te recyclen om te voorkomen dat de broek op de afvalhoop belandt. Koop of lease je een broek bij hun dan kun je deze gratis retour sturen wanneer de broek is afgedragen. Jij krijgt dan korting op de aankoop of lease van een nieuwe spijkerbroek, en zij kunnen weer een nieuwe broek maken van jouw oude broek.

MUD jeans verkoopt spijkerbroeken die gerecycled zijn en met maximaal 2% elastaan. Doordat het synthetische gehalte in de broek onder de 4% blijft (voor het stikgaren gebruiken ze wel polyester) is de jeans wél recyclebaar.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de broeken van MUD jeans of Kuyichi? Je kunt ze via de webshop bestellen maar misschien is het nog handiger om eerst eens ééntje te passen bij een winkel in de buurt. Ik heb zelf meerdere jeans en die hebben allemaal een andere maat, omdat het ene merk heel anders valt dan het andere. Online bestellen is dan ook geen optie want dan is de kans te groot dat ik het terug moet sturen en dat voorkom ik liever. Wil je weten welke winkels bij jou in de buurt deze merken verkopen dan kun je dat zien via de store-finder van MUD Jeans of via de store-finder van Kuyichi.

Heb jij al eens een broek geleast bij MUD jeans? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Dit is waarom je geen beter geen stretch jeans kunt kopen”

  1. Arjen avatar
    Arjen

    Wat dacht je dan van stretchjeans met recycled katoen? Die vervolgens ‘duurzaam’ worden genoemd door de fabrikant.
    Ik ben er al tijden zeer geirriteerd over dat gewone, echte jeans niet meer te krijgen zijn. Alles is ‘yoga pants’.
    Niemand die ook maar denkt aan nog meer kunststof dat verdwijnt in het milieu, terwijl ze hun afval scheiden.
    De stretch stof is over het algemeen ook veel dunner, en daardoor minder sterk. “Duurzaam” heeft meerdere gezichten.
    Vandaag nog in enkele winkels geweest; de verkopers zijn zich werkelijk volkomen onbewust.

    Ik zal de genoemde andere merken eens bekijken.

  2. Steven van Drie avatar
    Steven van Drie

    Kuyichi verkoopt alleen maar broeken met elastaan. Ik heb er tot mijn spijt een gekocht omdat Triodos er reklame voor maakte. Trap er niet in: dat mooie verhaal maakt geen milieuvriendelijke of stevige broek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.