Aardappelen poten in de moestuin

aardappelen

Aardappelen kunnen in mijn beginnende moestuin natuurlijk niet ontbreken. Uit eigen tuin moeten ze veel lekkerder smaken, en zo moeilijk blijkt aardappelen poten niet te zijn. Dat gaan we dus proberen. Ik kwam erachter dat je pootaardappelen hebt in allemaal verschillende soorten. Zo heb je vroege, half vroege en late pootaardappelen.

Ik had me hier nog niet zo in verdiept. Ik wist alleen dat ik kruimige aardappels wilde en dat ze het goed moesten doen op de grond hier in de buurt. Het advies wat ik kreeg bij het tuincentrum was Doré’s. Dit is een vroege aardappelsoort. Hij groeit vrij snel en is dus sneller te oogsten. Het nadeel hiervan is dat je hem niet heel erg lang kunt bewaren. We kunnen er dus niet de hele winter van eten. Daar kwam ik pas achter toen ik ze al gekocht had 🤷🏼‍♀️. Heel handig.

Op de volkstuin hoorde ik dat de Texla(vastkokend) een hele goede en lekkere aardappels is die weinig last heeft van ziektes, en die je tot in het voorjaar kunt eten omdat het een late aardappelsoort is. Hij groeit langzaam en je kunt hem in september/oktober oogsten. Dat is dus iets voor volgend jaar om over na te denken. Wellicht kan ik twee verschillende soorten poten zodat ik er langer van kan eten en ze voor verschillende gerechten kan gebruiken.

Aardappelen poten

Anyway, ik ging dus aardappelen poten. Eerst maakten we een lange ondiepe geul en daarna maakten we met de punt van een stok gaten van zo’n 3 cm diep. Daarin legde ik per gat één pootaardappel. Ik hield 40 cm afstand aan tussen de aardappels en 50 cm tussen de rijen. Daarna een bergje aarde er bovenop. Binnen een half uur zaten er een stuk of 50 aardappels in. Dat ging eigenlijk best wel makkelijk.

Ik heb de aardappels gepoot op 15 mei en er stonden al snel behoorlijke planten. Wat gaat dat snel. Na een week zag ik al plantjes bovenkomen en ze werden elke week groter en groter. Dat geeft best voldoening kan ik je zeggen. Ik werd er gewoon happy van! Eigenlijk moet ik de aardappelplantjes nu aanaarden (het ophogen van de grond rondom de plant) zodat de wortelvorming wordt gestimuleerd. Maar daar ben ik nog niet aan toe gekomen 🙈.


Bloemen zaaien tussen de aardappelen tegen ziektes

Om aardappelziekte te voorkomen heb ik goudsbloemen tussen de rijen gezaaid. Deze zouden helpen tegen draadwormen. Ook Afrikaantjes zijn goed om er tussen te zaaien om bodemaaltjes tegen te gaan. Helaas kon ik deze in de winkel niet vinden dus vooralsnog heb ik er alleen goudsbloemen tussen staan. Al zijn die nog maar net opgekomen, dus voordat ze bloeien duurt volgens mij nog wel even.

Coloradokever in de moestuin

Iets waar ik de afgelopen weken voor werd gewaarschuwd is de Coloradokever. Die blijkt al gesignaleerd te zijn in de volkstuin dus ik moet mijn aardappelplantjes elke week goed controleren. De Coloradokever vreet aan de plant, maar legt ook eitjes op de onderkant van de bladeren. De larven die uit de eitjes komen eten veel meer, en die kunnen dan ook een hele aardappeloogst in gevaar brengen. Beetje zonde toch? Goed opletten dus.

Fotocredit: Nataha via Pixabay

Aardappelen oogsten/rooien

Omdat ik een vroege aardappelsoort heb gekozen kan ik ze half augustus al oogsten. Als het goed is kan ik het ook zien wanneer het hier de tijd voor is. De bladeren worden dan geel en sterven af. Op het moment dat ze afsterven groeien de aardappels ook niet meer en dan kunnen ze worden geoogst. Zover is het echter nog niet. Eerst krijgen ze lekker de tijd om te groeien, en wanneer het zover is kom ik natuurlijk met een update!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.