Hoe begin je een moestuin?

Moestuin begin

Het was al jaren een droom van me. Een stukje grond om mijn eigen groente en fruit op te verbouwen. Een moestuin leek me dan ook erg leuk, maar rondom ons huis is daar geen plek meer voor. Ik had het idee daarom al losgelaten en zag het meer als iets voor in de toekomst. Maar wie zegt dat je een grote tuin moet hebben om zelf je voedsel te verbouwen. Ooit gehoord van volkstuinen? Nou, ik wel, maar ik had er nooit bij stil gestaan. Tot we afgelopen zomer vaak langs de volkstuin in ons dorp wandelden. Toen ik in de krant las dat er nog een enkele percelen beschikbaar waren was de beslissing snel gemaakt.

Begin mei was het dan eindelijk zover. We konden komen kijken bij de volkstuin om daar een stuk grond te gaan huren. Er waren nog een paar plekjes vrij waar we uit konden kiezen, en het zou in eerste instantie gaan om 50 m2. Een behoorlijk stuk leek mij, want wat ga ik daar allemaal op verbouwen? Ik ben nog maar een beginneling en het zal allemaal toch eerst vooral uitproberen zijn. Tegelijkertijd een reden van de vereniging om beginners eerst een half stuk grond te verhuren, in plaats van een heel stuk van 100 m2.

Moestuin begin

We hadden een interessant gesprek met twee van de bestuurders en kregen een rondleiding door de hele volkstuin. Nou was ik al enthousiast, maar mijn enthousiasme werd alleen maar groter toen ik al die tuintjes zag en de verhalen hoorde. Het is duidelijk een plek waar veel knowhow zit en waar je ontzettend veel kunt leren van anderen. Een goede plek voor mij om te ‘oefenen’. Als we dan later toch nog die grote tuin krijgen weet ik in ieder geval hoe het moet 😉.

Hoe begin je een moestuin? Stap 1

De eerste stap bij het beginnen van een moestuin is het maken van een plan. Maar hoe doe je dat? Omdat ik nog maar een leek ben op dit gebied leek het me verstandig zoveel mogelijk informatie te verzamelen over hoe je een moestuin moet beginnen. Op internet kon ik al veel informatie vinden en ook Pinterest is wat dat betreft een fijne site. Toch kan het ook overweldigend zijn. Niet iedereen gebruikt dezelfde methoden en dat maakt het weer verwarrend. En er zijn ook best veel dingen waar je rekening mee moet houden. Ik kwam allemaal termen tegen waarvan ik het geen idee had wat het nu precies inhield. Wisselteelt, combinatieteelt, verspenen.

Omdat ik snel wilde beginnen besloot ik voor dit moment alleen te kijken naar wanneer ik iets moet planten of zaaien, en welke combinaties goed bij elkaar passen en welke niet. De rest leer ik later dit jaar wel zodat ik in ieder geval voor volgend jaar een goed plan heb liggen. Ik heb inmiddels het boek Mijn Moestuin van Wim Lybaert besteld wat volgens veel mensen hèt boek is als je begint met een (grote) moestuin.

Welke groentes en fruit ga ik verbouwen?

Het leek me wel handig om een tekening te maken met daarop een vak-indeling en wat ik in die vakken wil gaan verbouwen. Ik had inmiddels wel een idee wat dat zou moeten zijn. In ieder geval groentes en fruit die we vaak eten, want wat heb je er anders aan 🙈. Mijn lijstje zag er als volgt uit:

 • Tomaten
 • Verschillende soorten sla
 • Prei
 • Koolrabi
 • Boerenkool
 • Andijvie
 • Courgette
 • Komkommer
 • Doperwtjes
 • Aardappels
 • Paksoi
 • Aardbeien
 • Bessen
 • Bruine bonen
 • Worteltjes
 • Augurken

Zoals je kunt zien, een behoorlijke lijst. Ik begon me af te vragen of het halve perceel wel voldoende zou zijn. En ik was niet de enige 😄. Manlief was na het bezoek aan de volkstuin ook enthousiast geworden, dus die beloofde mij elke week in ieder geval twee uren te helpen. Zou een heel perceel dan niet beter zijn? In een mail aan het bestuur gaven we aan dat we het misschien wel heel ambitieus was, maar dat we toch graag voor het hele perceel wilden gaan. Gelukkig was dit geen probleem en konden we direct aan de slag.

Eerst hebben we wat paadjes gemaakt en de grond losgemaakt met een schoffel en hark. Al zag ik dat andere mensen dit deden met een soort van spitvork, en dat ging veel makkelijker. Die moeten we dus nog aanschaffen.

Voorgezaaide plantjes in moestuin

Ik was van plan om allemaal zaadjes te gaan halen bij het tuincentrum, maar het bleek dat ze ook een behoorlijke voorraad aan groenteplantjes hadden staan. Omdat ik al vrij laat in het seizoen was om eerst groentes voor te zaaien, leek het me verstandig om hier wat van mee te nemen. Zo kan ik straks sneller oogsten en is de kans dat het misgaat kleiner. Wel heb ik wat zakjes met doperwten en bruinen bonen gekocht want die kan ik wel wat later in de grond stoppen.

Ik kocht wat aardbeiplantjes, sla en courgette. En de dagen daarna nog prei, andijvie, tomaat, paksoi, koolrabi en een frambozenstruikje. Eerst met alles in een doos naar huis, want ik moest nog uitzoeken hoe ver ik de plantjes uit elkaar moest planten. Vervolgens met mijn notitieblok en de plantjes naar de moestuin. En niet te vergeten, de meetstok die we hadden gemaakt. Die bleek echt superhandig te zijn. Omdat je vaak zit met 10, 15, 30 of 50 cm tussen de planten hebben we deze afgetekend op een stok. Deze neerleggen op de grond, en waar de streepjes staan maak je een gat in de grond. Zo gaat het planten makkelijk en snel.

Het begin van de moestuin is daar. Mijn vervolgstap is aardappelen poten. Hoe ik dat doe lees je in mijn volgende blog!

Ook leuk om te lezen!

3 reacties op “Hoe begin je een moestuin?”

 1. Elisabeth Jansen avatar
  Elisabeth Jansen

  Sorry dat ik hier even reageer, maar het lukt me niet bij de goudsbloemen;-)
  Ik had een vraagje ……. voor de zalf moet je het groene kroontje eraan laten ? Maar moet er dat als ze droog zijn en ik ze in olie ga zetten nog aanblijven of moet er dat af ??

  grts Liesbet

  1. Karin avatar

   Hoi Liesbet, je kunt het groene kroontje er gewoon op laten zitten, ook wanneer ze droog zijn en je ze in de olie zet.

 2. Marie de Jonge avatar
  Marie de Jonge

  Goed om te weten welke groentes en fruitsoorten je gaat verbouwen. Volgende lente wil ik ook mijn eigen moestuin gaan maken. Ik ga binnenkort alvast wat zaden inslaan bij het tuincentrum, zodat ik een plan kan maken. Ook moet ik nog kijken waar ik mijn moestuin wil gaan plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.