Hier moet je op letten bij het vergelijken van duurzame energie

duurzame energie

Vind jij duurzaamheid belangrijk, en wil je om die reden graag gebruik maken van groene stroom? Dan ben je net als 12,7% van de mensen die een nieuw energiecontract willen afsluiten op zoek naar een groen energiecontract. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Om een verantwoorde keuze te maken is het goed om verschillende energieleveranciers te vergelijken. Het is namelijk niet zo dat je ervan uit kunt gaan dat het groene stroom echt duurzaam is wanneer een leverancier dit roept. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit en waar je op moet letten bij het vergelijken van duurzame energie.

Groene stroom versus vergroende stroom

Wat goed is om te weten, is dat niet alle duurzame energie die wordt aangeboden dat ook daadwerkelijk is. Groene stroom is namelijk iets anders dan vergroende stroom. Bij groene stroom wordt 80% van de geleverde stroom duurzaam opgewekt in Nederland door bijvoorbeeld windenergie.

Vergroende stroom (Europese groene stroom) daarentegen komt uit het buitenland. Het wordt daar wel groen opgewekt door zonne- en windparken, maar het helpt niet om de productie van groene stroom in Nederland te stimuleren. Je kunt dit daarom niet zien als groene stroom. De leveranciers proberen deze stroom echter onterecht wel als groene stroom te presenteren. Dit doen ze door voordelige buitenlandse certificaten te kopen die hun het recht geven om deze ‘vergroende stroom’ als groen aan te prijzen.

Hoe kun je zien of er groene stroom of vergroende stroom wordt gebruikt?

Energieleveranciers moeten aangeven waar ze hun energie vandaan halen. Komt deze groene energie uit het buitenland, dan weet je dat het vergroende energie is.

Ben je op zoek naar een energieleverancier die echt groene energie gebruikt dan kun je heel eenvoudig de energievergelijker gebruiken. Hier kun je simpelweg aanvinken dat je groene stroom uit Nederland wilt. Je krijgt dan alle energieleveranciers te zien die hier gebruik van maken.

duurzame energie

Besparen met zonnepanelen

Duurzaam energie opwekken kun je natuurlijk ook zelf doen door gebruik te maken van zonnepanelen. Dit kan op de lange termijn behoorlijk wat geld besparen. Hoe regel je dit met je energieleverancier? Dat is heel simpel. Je kunt gewoon bij de leverancier aangeven dat je zelf stroom opwekt. Alles wat je zelf opwekt wordt door de leverancier verrekent met je maandelijkse energierekening, zodat je dat gedeelte niet betaalt. Wek je meer energie op dan je gebruikt, dan krijg je zelfs geld terug. Ook hierbij is het raadzaam om verschillende leveranciers te vergelijken want bij de één krijg je meer terug dan bij de ander. Er zijn ook enkele leveranciers die een maximum stellen aan het aantal kWh die je vergoed krijgt voor het terugleveren.

Hogere energietarieven

De energietarieven worden steeds hoger en de kans is groot dat dit nog wel even door zal gaan.

Vorig jaar werden de energieprijzen historisch laag door de coronacrisis. Het is daarom niet zo gek dat de prijzen nu weer aantrekken, ze konden vanuit die dip eigenlijk alleen omhoog
Joris Kerkhof, energiespecialist bij Independer

Eén van de oorzaken van de prijsstijging is, dat landen die olie produceren met elkaar hebben afgesproken om minder olie te produceren. Nu veel landen na corona weer langzaam van het slot gaan, stijgt ook de vraag naar olie. Dit is niet alleen te merken aan de stijgende benzineprijzen, maar ook aan de energieprijzen.

Wil je beschermd zijn tegen een verdere groei van de prijzen? Dan is het verstandig om het energiecontract wat je op dit moment hebt, er weer eens bij te pakken en te kijken of een andere variant wellicht voordeliger is. Bij een vast contract kun je bijvoorbeeld zelf de looptijd bepalen en de tarieven staan dan vast totdat je contract afloopt. Dit kan voordeliger zijn dan een variabel contract. Een variabel contract heeft echter weer andere voordelen. Kijk wat het beste bij jouw situatie past.

Om je een goed advies te kunnen geven, is het belangrijk om het energieverbruik van je huishouden te weten. Deze kun je terugvinden op de jaarafrekening van je energieleverancier. Het is handig om deze bij de hand te houden tijden het vergelijken van energie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.