Geld besparen door spullen te lenen of huren

spullen lenen of huren

Het lijkt een beetje een trend te worden. Minimaliseren of consuminderen. Ik zie steeds vaker dat mensen de keuze maken om minder te kopen en dat ze spullen weg willen doen. Of dit nu te maken heeft met meer duurzaam leven of dat ze geïnspireerd zijn geraakt door de minimalisten of Marie Kondo dat weet ik niet. Feit is dat de drang naar minder spullen steeds populairder lijkt te worden.

Zelf ben ik ook steeds bewuster aan het winkelen. Heb ik het echt nodig? Zo niet, dan koop ik het (in de meeste gevallen) niet. Is het iets wat ik maar tijdelijk nodig heb dan kijk ik of ik het van iemand kan lenen of eventueel huren.

Minder kopen is veel milieuvriendelijker. Daarnaast geeft het ook rust, want je hoeft minder op te ruimen en schoon te maken. Soms heb je echter wel bepaalde dingen nodig, maar waarom zou je dit kopen als je het ook kunt lenen? Door spullen te lenen wordt het veel makkelijker om te consuminderen, en het scheelt ook behoorlijk in je portemonnee.

Hieronder heb ik een lijstje voor je gemaakt van enkele deelplatformen waarmee je geld kunt besparen door te lenen of huren.

Peerby

Via de website of de app van Peerby kun je spullen lenen of huren. Van speelgoed en gereedschap tot transportmiddelen, je kunt er heel wat spullen vinden. Heb je bijvoorbeeld een hogedrukreiniger nodig maar heb je die niet zelf, dan is lenen natuurlijk goedkoper dan zelf kopen. Het enige wat je hoeft te doen is op de website aan te geven waar je naar op zoek bent en in welke regio je dit zoekt. Je krijgt dan een overzicht van mensen die dit product uitlenen of voor een klein bedrag te huur aanbieden.

gereedschap
Thierry Milherou via Pixabay

Snappcar

Een auto is duur, en wanneer je hem niet vaak nodig hebt kan het lonen om er eentje voor een dag of langer te huren. Er zijn mensen die een auto hebben maar deze niet dagelijks gebruiken. Voor die mensen is het mogelijk om hun auto te verhuren zodat jij daar, als je er één nodig hebt, mooi gebruik van kunt maken. De huurkosten van particulieren die zich hebben aangesloten bij Snappcar zijn over het algemeen goedkoper dan wanneer je een auto huurt bij een traditioneel verhuurbedrijf. De moeite waard om eens naar te kijken.

Goboony

Waarom zou je een dure camper aanschaffen als je er ook één kunt huren? Bij Goboony kun je campers huren van particulieren. Zij hanteren dus eigenlijk hetzelfde principe als Snappcar, maar dan voor campers.

Volgens het bedrijf worden de campers 40% goedkoper aangeboden dan wanneer je er eentje zou huren bij een verhuurbedrijf. Daar bespaar je dus behoorlijk mee. Kun je nog een paar dagen extra aan je vakantie plakken 😉.

Het aanbod is groot, je kunt kiezen uit meer dan 2000 campers die allemaal veilig en goed verzekerd zijn. Via de website kun je een afspraak maken met de verhuurder om de camper te bezichtigen en een proefrit te maken. Een site die ik goed in de gaten houd, want wij willen nog wel eens een rondrit door Europa maken met een camper.

camper huren
JoeBreuer via Pixabay

Mudjeans

Het klinkt je misschien een beetje vreemd in de oren, maar ook spijkerbroeken kun je lenen, of eigenlijk leasen. Kijk maar eens bij MUD Jeans.

Het concept is eigenlijk heel eenvoudig. Je betaald een maandelijks bedrag van €8,99 voor een duurzame spijkerbroek die je een jaar lang least. Na dat jaar stopt de betaling. Je kunt er dan voor kiezen om de broek nog langer te dragen, hem in te ruilen voor een nieuw paar, of je stuurt hem terug. De broek wordt dan verkocht als vintage of hij wordt gerecycled tot een nieuw paar. In de tussentijd kun je gebruik maken van de gratis repair service. Of je de broek nu houdt of niet, het is in ieder geval de bedoeling dat je de jeans terugstuurt wanneer deze is afgedragen.


Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar je spullen kunt lenen of huren tegen een kleine vergoeding. Denk bijvoorbeeld aan een bibliotheek voor boeken en een speelotheek voor speelgoed. En heb je iets maar even kort nodig en je hebt het zelf niet? Vraag dan eerst eens bij familie of vrienden of je het kunt lenen. Beter voor het milieu en beter voor je beurs!

Huur of leen jij weleens spullen? En waar doe je dit dan?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.