Zonnepanelen te duur? Misschien is huren iets voor jou

zonnepanelen huren

Het komt hier regelmatig ter sprake. Kopen we zonnepanelen voor op ons dak of niet? Dat we het graag willen is duidelijk, want wat is er milieuvriendelijker dan je eigen groene stroom opwekken door middel van de zon? Daarnaast kan het een leuke besparing opleveren. De reden dat we twijfelen is omdat we niet weten hoe lang we nog in dit huis wonen. Op zich wonen we hier prima. We hebben een heerlijk huis en zitten op een mooie locatie, maar toch. Het kriebelt, iets anders.

Wanneer je zonnepanelen koopt dan, investeer je in je woning. Op den duur kan het financieel uit en kun je behoorlijk besparen op je energiekosten, maar de eerste jaren levert het nog niks extra’s op. Gemiddeld duurt het zo’n 10 jaar voordat je de kosten hebt terugverdient. Voordat we het geld hebben terugverdiend wat we hebben geïnvesteerd zijn we dus heel wat jaren verder. En daar zit nou net het knelpunt, want wonen we hier dan nog wel? Om die reden praten we er nog steeds over en zetten we niet door

Maria Godfrida  via Pixabay

Zonnepanelen huren

En toen was daar ineens de mogelijkheid om het anders te doen. Zonnepanelen huren! Ik wist niet eens dat dat een ding was, maar het zou zomaar iets voor ons kunnen zijn.

Aanbieders zonnepanelen

Je kunt zonnepanelen kopen bij een extern bedrijf maar wellicht ook via je eigen energieleverancier. Bij de volgende bedrijven kun je zonnepanelen huren:

 • Feenstra/NUON
 • Essent
 • Oxxio
 • Zelfstroom
 • HalloStroom
 • SoLease

Huur je bij bovenstaande bedrijven zonnepanelen dan gaat het vaak om een constructie waarbij je een vast bedrag per maand betaalt en je de zonnepanelen t.z.t. kunt overnemen. Per energieleverancier verschillen de voorwaarden voor het huren van zonnepanelen. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar je eigen situatie (woon je vrijstaand of in een rijtjeswoning) en dan de verschillende opties te vergelijken.

Zonnepanelen huren, mij lijkt het wel wat. Maar hoe gaat het precies in zijn werk. Wat zijn de voor- en nadelen.

Voordelen van zonnepanelen huren

 • Je hoeft niet direct een groot bedrag te betalen
 • Het monteren van de zonnepanelen is vaak inclusief de montage. Dit hoef je dus niet zelf te doen.
 • Je bent niet langer afhankelijk van energieleveranciers
 • Het is milieuvriendelijker
 • Je hebt garantie op de energieopbrengst
 • Je hoeft je geen zorgen te maken om defecten. De zonnepanelen zijn van de verhuurder, dus hij is er verantwoordelijk voor.

Nadelen van zonnepanelen huren

Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan het huren van zonnepanelen.

 • Op de lange termijn betaal je meer voor de panelen.
 • Je zit vast aan een contract, wat in de meeste gevallen betekent dat het een dure grap is wanneer je dit voortijdig opzegt. Meestal moet je alle resterende huurtermijnen betalen en kun je wel maandelijks opzeggen dan betaal je een hoog bedrag aan administratiekosten en de demontage van de panelen.
 • Je verdient er minder mee dan wanneer je de zonnepanelen zelf zou kopen.
 • Wanneer je wilt verhuizen dan moet je de zonnepanelen of meenemen of ze laten overnemen door de nieuwe bewoners.
 • Sommige verhuurders hebben in hun algemene voorwaarden staan dat de aanbieder de huurovereenkomst eenzijdig kan wijzigen als de wet- en regelgeving veranderen.

Huren of kopen?

Wat is nu de juiste keuze, huren of kopen? Ik denk dat dat afhankelijk is van de situatie. Heb je geen geld om op dit moment zonnepanelen aan te schaffen dan is huren een goed alternatief. Heb je wel een potje achter de hand dan is kopen absoluut de beste keuze want daar verdien je het meeste mee.

Huren of geld lenen voor het kopen van zonnepanelen

Je kunt ook nog overwegen om het geld te lenen voor het kopen van de zonnepanelen. Dit kan soms nog voordeliger zijn. Op de site van de consumentenbond kwam ik het volgende rekenvoorbeeld tegen:

 • We huren 12 zonnepanelen. Dit kost €65 per maand.
 • Bij lenen varieert dit van €46 netto bij een annuïteitenhypotheek met 2,5% rente en maximale bankkosten (na belastingaftrek hypotheekrente) tot €33 bij een energiebespaarlening met een lage rente.
 • Maar als je het geluk hebt dat jouw gemeente de SVn duurzaamheidslening aanbiedt, kan lenen zelfs nog een stuk goedkoper.

Natuurlijk heb je bij lenen wel, en bij huren niet, te maken met een BKR-registratie.

Voor wat betreft onze keuze, daar ben ik nog niet helemaal uit. Als we voor huren gaan, wat me op zich voor nu een goed keuze lijkt, zitten we wel met het probleem dat we ze mee moeten nemen naar een nieuw huis. Of de mensen die ons huis kopen moeten het contract over willen nemen. Maar wat nou als het huis dat we kopen al zonnepanelen heeft? Dat zijn vragen die me nog bezighouden en waardoor ik nog steeds geen antwoord heb ‘zucht’.

Denk jij ook na over het kopen of huren van zonnepanelen of heb je ze al op je dak? Ik hoor graag je ervaringen!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.