De impact van weersomstandigheden op zonnepanelen

weersomstandigheden

Het is volop zomer, maar afgelopen week leek het wel herfst. Regen, regen en nog eens regen. De zon heb ik nauwelijks gezien. Niet leuk voor al die mensen die hoopten op een lekkere warme zomer en in Nederland op vakantie zijn. Maar ook voor de zonnepanelen die je misschien op je dak hebt liggen is dit niet ideaal. Want wist jij dat de efficiëntie van zonnepanelen sterk wordt beïnvloed door het weer?

Ja tuurlijk, denk je waarschijnlijk. Zonnepanelen werken het beste wanneer de zon schijnt. En dat klopt, maar het is niet zo dat hoe warmer het is, hoe groter de opbrengst is. In dit artikel laat ik je zien wat de impact van verschillende weersomstandigheden is op de efficiëntie van zonnepanelen.

Wat is het effect van zonneschijn

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende. Zonnepanelen houden van zon! Ze zijn het meest efficiënt als de zon volop schijnt. Hoe meer zonlicht, hoe meer elektriciteit ze opwekken. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet meer werken als de zon niet schijnt. Zelfs op bewolkte dagen produceren ze nog steeds stroom al is de opbrengst wel lager. Over het algemeen is het zo dat hoe meer zonuren, hoe geschikter zonne-installaties zijn.

zonnepanelen
Foto gemaakt door: Kindel Media

Hoe beïnvloed de temperatuur de werking van zonnepanelen

Misschien verbaast dit je enigszins, maar zonnepanelen werken niet optimaal bij zinderende hitte. Wanneer de thermometer stijgt, kan de efficiëntie van zonnepanelen dalen. In gebieden met hele hoge temperaturen werken ze dan ook veel minder efficiënt. Daarom zijn gebieden met een koel klimaat maar met veel zonneschijn het meest ideaal voor zonne-installaties.

In welk seizoen produceren zonnepanelen de meeste energie

Lente, zomer, herfst en winter, elk seizoen heeft verschillende weersomstandigheden. Helemaal hier in Nederland. Terwijl de zomer langere dagen heeft met meer zonlicht, kan de hitte juist een spelbreker zijn. Winterdagen zijn korter, maar de koelere temperaturen kunnen de panelen juist efficiënter maken. Zonnepanelen produceren de meeste energie op koele dagen met veel zonneschijn en een strakblauwe lucht. Als je dan kijkt wanneer dit voorkomt in Nederland dat komen dit soort dagen het meest voor in maart, april en begin mei.

Wat is het effect van sneeuw op zonnepanelen

Wanneer er een dik pak sneeuw op de zonnepanelen ligt dan werken ze niet meer. Toch is dit niet een reden om je direct heel druk te maken. In de winter is de opbrengst sowieso een stuk lager in verband met de lagere stralingsintensiteit, dus pak niet direct die ladder om het het dak op te gaan en het schoon te vegen. De sneeuw glijdt er in de meeste gevallen best snel weer af doordat het oppervlak heel glad is.

Foto gemaakt door: Braeson Holland

Is regen slecht voor zonnepanelen

Regen lijkt misschien een nadeel voor je zonnepanelen, maar het je kunt het ook zien als een gratis glazenwasser. De regen spoelt het stof en viezigheid (bijvoorbeeld vogelpoep) van de panelen zodat ze weer beter het zonlicht kunnen opvangen. De wolken kunnen tijdelijk wel zorgen voor een lagere efficiëntie, maar doordat het paneel weer schoon is heb je op de lange termijn weer een hogere opbrengst (totdat ze weer vies zijn 🙈)

Werken zonnepanelen slechter of beter door wind

Wind kan, net als een ventilator op een warme dag, helpen om de zonnepanelen af te koelen, waardoor de efficiëntie toeneemt. Aan de andere kant, als het heel hard waait of stormt, zoals we de laatste tijd wel vaker meemaken, dan kunnen de panelen ook beschadigen en er kan meer viezigheid op terecht komen. De werking wordt dan minder met als gevolg een lagere opbrengst.

Luchtvochtigheid

Als laatste hebben we nog de luchtvochtigheid. Voor zonnepanelen niet ideaal, want een hoge luchtvochtigheid gaat vaak gepaard met hogere temperaturen en bewolking. Ze kunnen daarom iets minder efficiënt werken, maar dit is meestal maar minimaal.

Houd rekening met de weersomstandigheden

Zoals je hebt kunnen lezen hebben de weersomstandigheden een grote invloed op de werking van zonnepanelen. Veel zon en koele temperaturen zijn het meest ideaal, terwijl een pak sneeuw en hoge temperaturen juist nadelig zijn.

Nu je weet welke weersomstandigheden het beste en slechtst zijn voor je zonnepanelen is het ook makkelijker om hier rekening mee te houden. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont waar het veel waait en waar de panelen snel vies worden, dan kun je plannen dat ze vaker worden schoongemaakt. En woon je in een warm klimaat, dan kun je de panelen (laten) installeren op een manier dat de wind eronderdoor kan komen zodat ze enigszins worden afgekoeld.

Maak jij al gebruik van zonnepanelen en heb je nog tips om ze zo efficiënt mogelijk te gebruiken?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AAA New Energy

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.