Duurzaam kleding kopen doe je zo

duurzame kleding kopen

Duurzame kleding wordt steeds belangrijker in de modewereld. Steeds meer mensen realiseren zich dat de kledingindustrie een grote vervuiler is en ze willen niet meer meedoen aan ‘fast fashion’. Bij fast fashion koop je vaak goedkope kleding en doet dit na een paar keer dragen weer weg. Dat is natuurijk ook te gek voor woorden als je erover nadenkt.

Steeds iets nieuws dragen is misschien wel leuk, maar denk er maar eens over na. De kleding is lekker goedkoop, maar juist daardoor kun je wel nagaan dat er nauwelijks aan verdiend wordt. De mensen (soms zelf kinderen) die de kleding maken werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden, hebben vaak lange werkdagen, en krijgen een loon waar ze nauwelijks van kunnen leven. Ook de productie van kleding kost enorm veel water. Vooral bij katoen is dit enorm. Daarnaast moet al die kleding verpakt en getransporteerd worden wat een behoorlijke impact heeft op het milieu.

Weggooien alsof het rotzooi is kan daarom echt niet meer. Geen Fast Fashion meer, maar de keuze maken voor Slow Fashion. Slow Fashion is het alternatief voor Fast Fashion, en het pleit voor goede kwaliteit, een schoon milieu en eerlijkheid voor de consument en de producent. Duurzaam dus.

Tips voor het kopen van duurzame kleding

Waar moet je op letten als je op een milieuvriendelijke manier kleding wilt kopen? Duurzame kleding kopen doe je zo:

Koop kleding van duurzame merken

Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan omdat je waarschijnlijk net als ik niet weet welke merken duurzaam zijn en welke niet. Een goed begin is dan op om eens te kijken op de website van Project CECE. Zij hebben meerdere duurzame merken op één site verzameld. Er worden verschillende categorieën gehanteerd waarin een merk duurzaam kan zijn. Een eerlijke productieproces, milieuvriendelijk, lokaal, veganistisch en de steun aan de lokale bevolking.

duurzame merken
Foto gemaakt door Congerdesign

Koop kleding die van goede kwaliteit is

Kleding van goede kwaliteit kopen wil je waarschijnlijk wel maar hoe weet je of iets van een goede kwaliteit is of niet? Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten.

  • Hoe voelt het materiaal. Hoe meer vezels er in een stof zijn verwerkt hoe langer het meegaat.
  • Houdt het kledingstuk tegen het licht. Kun je er doorheen kijken? Dan zitten er weinig vezels is en dat is een aanwijzing voor een minder goede kwaliteit.
  • Controleer de naden aan de buitenkant en aan de binnenkant. Door er een klein beetje aan te trekken kun je vaak al zien of het stevig is of niet.
  • Kijk of de knopen goed vastzitten en dat ze mooi zijn afgewerkt.
  • Als je jeans koopt, koop dan het liefst met zo weinig mogelijk stretch. De rek gaat er namelijk na verloop van tijd uit en dan gaat het lubberen.

Zorg voor tijdloze stukken die je lang door kunt dragen

Veel kleding is maar korte tijd ‘in’. Bepaalde kleuren of printjes, of denk maar eens aan die wijde broekspijpen. Soms kun je ze maar één of twee seizoen dragen en daarna zien ze er alweer gedateerd uit. Toch is er ook genoeg duurzame kleding te vinden die wel lange tijd meegaat. Dit zijn de kledingstukken die eenvoudig van vorm zijn en meestal effen en rustig van kleur. Dus geen opvallende details. Denk hierbij aan een wit of zwart t-shirt, jeans, een jasje, een trenchcoat of een kokerrok.

Kies de juiste kleur

Probeer kleding te kopen die qua kleur het beste bij je past. Hier heb je het langst plezier van want die kleuren staan je dan ook echt goed. Zelf heb ik jaren geleden een kleurenanalyse laten doen en het is op die manier ook makkelijker om kleding uit te zoeken. Bepaalde kleuren kun je direct links laten liggen.

Kijk of je het kunt combineren met de kleding die je al hebt

Hier ben ik nogal eens de mist ingegaan. Dan kocht ik een leuk kleurig vestje of een aparte broek, met de gedachte dat ik er vast nog wel iets bij kon vinden, wat dus uiteindelijk niet lukte. Als ik nu iets leuks zie wat gecombineerd moet worden met iets wat ik niet heb dan koop ik het òf niet, òf ik moet er direct iets leuks bij kunnen vinden.


Je kunt natuurlijk ook kiezen voor tweedehands kleding. Op Marktplaats heb je een gigantisch aanbod aan tweedehands kleding, en daar kun je je eigen kleding ook weer verkopen. Er komen ook steeds meer tweedehands kledingwinkeltjes bij. Kijk vooral ook eens op de website van LENA. Hier kun je tweedehands kleding kopen maar ook huren. Zo kun je toch wat vaker van kleding wisselen als je dat wilt.

Heb jij nog leuke adresjes waar je duurzame kleding kunt kopen?

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Duurzaam kleding kopen doe je zo”

  1. Amarens Sprokkereef avatar

    Leuk om te lezen! Wij van Aline Fashion ondervinden dat steeds meer merken bewust produceren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.