Wat is Fast Fashion en waarom is het slecht?

fast fashion

Misschien heb je de kreet ‘Fast Fashion’ als eens voorbij zien komen, en ook dat het slecht is. Maar wat houdt Fast Fashion nu eigenlijk in? Vertaald is het snelle mode en het komt erop neer dat we vaak kleding kopen en dit ook snel weer wegdoen. Bepaalde modeketens hebben collecties die wekelijks wisselen en je kunt er voor heel weinig geld kleding kopen. Leuk? Ja, als je weinig te besteden hebt en toch regelmatig iets nieuws wilt hebben dan lijkt het ideaal. Ik kan niet ontkennen dat we er zelf aan mee hebben gedaan. Toen mijn kinderen kleedgeld kregen wilden ze maar wat graag zo nu en dan naar een bepaalde kledingzaak omdat je hier veel meer kleding kon halen voor hetzelfde geld als bij een ander. Op zich heel begrijpelijk. Maar is het echt zo ideaal en is het wel zo goedkoop als het lijkt?

Goedkoop is vaak duurkoop

Goedkoop is het zeker, maar zoals ik zelf zo vaak te horen heb gekregen, goedkoop is vaak duurkoop. En dat is in het geval van Fast Fashion zeker waar. De shirtjes en broeken die mijn kinderen voor een habbekrats kopen zijn vaak na een paar keer dragen al verwassen of het model is er compleet uit. Die kunnen dus in de textielcontainer want een ander kun je er ook niet blij meer mee maken.

Foto gemaakt door atom6408

Slechte werkomstandigheden

Hoe zit het eigenlijk met de productie van die goedkope kleding. Als je kijkt waar het helemaal vandaan wordt gehaald, dat kan toch nooit op een eerlijke manier gemaakt zijn voor zo’n lage prijs? De arbeiders daar zijn vaak onder slechte omstandigheden en voor weinig geld aan het werk. Een voorbeeld daarvan is Rana Plaza, de textielfabriek in Bangladesh, die jaren geleden instortte en waarbij meer dan 1000 mensen omkwamen. Ondanks de waarschuwingen over de veiligheid van het gebouw, en het advies om niet naar binnen te gaan, werd het personeel door de uitbaters opgeroepen om toch te komen werken. Er werd zelfs gedreigd het loon (gemiddeld 20 cent per uur) in te houden wanneer ze niet zouden komen opdagen. Helaas is dit ongeval niet een op zichzelf staand iets. Actiebonden en vakbonden waarschuwen al jaren voor de onveilige werkomstandigheden in Bangladesh. Dat zou eigenlijk al reden genoeg moeten zijn om niet meer kleding te kopen bij die betreffende winkelketens die daar hun fabrieken hebben staan.

Slecht voor het milieu

Fast fashion is ook nog eens slecht voor het milieu. Veel van de kleding die wordt gemaakt is van katoen en de katoenindustrie is een enorme vervuiler. Al deze kleding moet weer getransporteerd worden over de hele wereld dus ga maar eens na wat dat al kost aan CO2 vervuiling. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de kleding die niet verkocht wordt gewoon wordt weggegooid of verbrand. Ik zag op televisie dat zelfs de kleding die wij terugsturen van enkele grote webwinkels vaak wordt weggegooid.

Kun je je dat voorstellen? Ik vind het echt belachelijk. Goede kleding, waar niks mee aan de hand is, komt gewoon op de vuilnisbelt terecht. (Sommige bedrijven zien zo’n 40% van de bestelde kleding retour komen.) Blijkbaar wordt dit gedaan omdat het hele proces wat erbij komt kijken wanneer iets retour wordt gestuurd te hoog is en weggooien is dan voordeliger. Voor het bedrijf dan 😒. Hier kan ik dus met mijn verstand echt niet bij.

Fast Fashion is dan wel lekker goedkoop, maar zoals je ziet is dat ook het enige voordeel. Voor de rest kleven er alleen maar nadelen aan. Nadelen waarvan veel mensen niet eens op de hoogte zijn.

Dit is wat we zouden moeten doen

De enige oplossing voor dit probleem is om meer duurzame kleding te kopen. Maar daarvoor moeten we eerst anders naar het hele plaatje gaan kijken. We laten ons allemaal verleiden door reclames over hoe we eruit moeten zien. We kopen steeds sneller iets nieuws om maar met de mode mee te gaan omdat de Zalando’s en de Primark’s van deze wereld het ons zo makkelijk maken.

Maar wees eens eerlijk. Hoe belangrijk vind jij het om de verandering te zijn die je in deze wereld wilt zien?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.