Hoe kun je zien wanneer fruit rijp is?

fruit wanneer rijp

We willen natuurlijk allemaal het beste fruit uitzoeken wanneer we dit kopen. Maar hoe kun je zien wanneer fruit rijp is en of het al eetbaar is of niet? Bij sommige fruitsoorten is het namellijk best wel lastig te zien. Om voedselverspilling tegen te gaan is het handig om te weten waar je op kunt letten om te checken of fruit al rijp is of niet of dat het misschien zelfs al overrijp is. Zo hoef je hopelijk geen fruit meer weg te gooien.

Mango

Een mango is rijp wanneer hij geel, oranje of rood is. Hij moet stevig zijn maar wanneer je hem zachtjes indrukt moet hij een beetje terugveren. Ook moet hij zoet ruiken. Laat een mango niet te lang liggen wanneer hij al rijp is want dan wordt hij overrijp en dan wordt hij draderig. Echt niet lekker. Koop geen mango’s waar zachte plekken op zitten of als de schil er gerimpeld uitziet.

Watermeloen

Bij een watermeloen vind ik het altijd erg lastig om te bepalen of hij nou rijp is of niet. De geur is hoe dan ook niet erg sterk dus dat maakt het moeilijk om te bepalen of hij al eetbaar is of niet. Kijk in ieder geval goed naar de kleur. Die moet donkergroen zijn en dof van kleur. Ook moet hij zwaar zijn voor zijn grootte. Wat je ook kunt doen is met je knokkels op de meloen kloppen. Als hij hol klinkt dan is hij waarschijnlijk rijp. Of dit echt werkt weet ik niet maar je kunt het altijd proberen.

Perziken

Perziken horen een diep oranje of gele tint te hebben. Ze moeten stevig zijn, maar lichtjes meegeven wanneer je erop drukt. Rijpe perziken ruiken ook erg lekker dus als je niets ruikt dan zijn ze nog niet rijp. Perziken die in de buurt van de stengel groen of wit zijn, zijn nog niet rijp.

Peren

Peren zijn wanneer ze rijp zijn zacht en zoet. De schil moet er stevig en fris uitzien. Rijpe peren ruiken heerlijk zoet. Let er bij peren ook op dat er geen zachte plekken of deuken zichtbaar zijn en dat de schil niet gerimpeld is. Je kunt gerust peren kopen als ze nog niet rijp zijn want ze rijpen thuis nog verder.

avocado rijp

Avocado’s

De perfecte avocado voelt stevig aan en kun je een klein beetje indrukken. Zelf haal ik altijd het pitje eraf om te kijken of de avocado rijp is of niet. Is het onder de pit groen dan is de avocado rijp, is het heel lichtgroen, tegen het witte aan dan is hij nog niet rijp. Het duurt dan meestal ook wel een paar dagen voordat hij rijp is want het rijpingsproces bij een avocado gaat niet zo snel. Wacht je te lang en zijn ze overrijp dan kun je dat zien omdat de schil als het ware loslaat van het vruchtvlees. Er komen dan ook deuken in.

Frambozen

Frambozen horen een dieprode kleur te hebben. Ze moeten er dik, droog en stevig uitzien. Als frambozen in een plastic verpakking zitten en je schud dit voorzichtig dan moeten ze vrij bewegen. Is dit niet zo dan zitten er waarschijnlijk een paar tussen die vochtig of beschimmeld zijn waardoor ze aan elkaar gaan plakken.

wanneer rijp

Ananas

Een ananas kan grotendeels groen van kleur zijn, maar je kunt het beste ééntje zoeken die aan de basis geel is. De bladeren aan de bovenkant moeten groen zijn en de schil moet er stevig uit zien. De ananas zelf moet ook stevig zijn maar niet keihard. Hij moet een klein beetje meegeven als je erop drukt. Ook ruikt hij zoet en fris wanneer hij rijp is. Wanneer de ananas een hele scherpe geur heeft dan is hij overrijp. Je ziet dan ook vaak schimmel of een verkleuring aan de onderkant.

Aardbeien

Rijpe aardbeien horen gelijkmatig rood te zijn en ze ruiken heerlijk zoet. Zijn ze nog wit of groen bij de steel dan zijn ze nog niet rijp. Als aardbeien in een plastic verpakking zitten (net zoals bij de frambozen) en je schud dit voorzichtig dan moeten ze vrij bewegen. Is dit niet zo dan zitten er waarschijnlijk een paar tussen die vochtig of beschimmeld zijn waardoor ze aan elkaar gaan plakken.

Appels

Appels moeten stevig zijn en een subtiele geur hebben. Zie je appels die zachte plekken, deuken of een gerimpelde schil hebben dan kun je ze beter niet kopen. Ook een hele sterke zoete geur wijst erop dat de appel aan het verrotten is. Bij een appel is het dus juist zo, hoe minder geur hoe beter.

Druiven

Zoek naar stevige druiven die er fris uitzien en nog vastzitten aan de stelen. Kijk goed of ze geen gerimpelde schil hebben en geen bruine vlekken hebben. Zorg ervoor dat de schil rond de stengel niet bruin is of kapot. Afhankelijk van het ras zijn sommige druiven van nature zachter dan andere, maar ze moeten altijd stevig en veerkrachtig aanvoelen. Ruiken druiven te zoet dan zijn ze overrijp.


Bovenstaande voorbeelden zijn er voor wanneer je fruit in de winkel koopt en waar je dan op kunt letten. Heb je het fruit echter al in huis en het is overrijp dan is het zonde om het weg te gooien. Vaak kun je er dan nog wel wat mee. Van overrijpe bananen kun je bijvoorbeeld heerlijke recepten maken, van enigszins overrijpe appels maak je de lekkerste appelmoes en van ander fruit kun je wellicht nog jam maken. Door fruit op de juiste manier te bewaren voorkom je dat het snel bederft en kun je er nog langer van genieten.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Hoe kun je zien wanneer fruit rijp is?”

  1. Esther avatar
    Esther

    Bij watermeloenen kan je zien dat ze rijp zijn als ze een gele ‘ligplek’ hebben op de verder groene schil. Inderdaad erop kloppen, als ze hol klinken is het goed. En kijk naar het steeltje, als dat verschrompeld is, is de watermeloen op het juiste moment geoogst, niet te vroeg!

    1. Karin avatar

      Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.