5 Apps tegen voedselverspilling

Elk jaar verspillen we in Nederland gemiddeld 42 kilo voedsel en 57 liter vocht per persoon! Niet alleen wij persoonlijk maar ook bij supermarkten en restaurants wordt behoorlijk wat voedsel weggegooid en dat is natuurlijk zonde. En dat terwijl de honger in de wereld alleen maar is toegenomen. Daarnaast is het ook nog eens een verspilling van land, water, energie en grondstoffen. We kopen vaak teveel voedsel of weten niet goed hoe we groente en fruit moeten bewaren, waardoor het bedorven is voordat we eraan toe zijn. Ook maken we vaak veel te veel en wordt wat er over is weggegooid, of de koelkast zit vol met restjes.

Wil jij ook geen voedsel meer verspillen dan kun je online genoeg informatie vinden die je kan helpen om dit tegen te gaan. Ook zijn er inmiddels enkele apps tegen voedselverspilling die je hier een handje bij kunnen helpen. Hieronder de meest populaire:

1. Too good to Go

Via de app Too good to Go kun je een Magic Box vol afhalen bij een supermarkt, hotel of restaurant in de buurt. Er zit eten in wat die dag niet meer verkocht kan worden. Je weet van tevoren nooit wat je krijgt totdat je het ophaalt, maar het is allemaal van goede kwaliteit. Eigenlijk wel leuk, want zo eet je misschien ook nog eens iets wat je normaal gesproken niet zo snel zou pakken. Deze app is ideaal voor studenten en mensen die niet zoveel te besteden hebben.

Ik moet er wel bij zeggen dat het hier in het noorden nog behoorlijk lastig is om iets te bestellen via de Too good to Go app. De dichtsbijzijnde supermarkt die meedoet zit op 18 km afstand dus voor mij is dat al geen optie. Ook de mensen die in de buurt van die supermarkt wonen maken weinig kans omdat het de enige is die meedoet. Is er dus iets over dan moet je snel zijn want het is zomaar op.


2. No Food Wasted

In de app No Food Wasted kun je zien welke producten er in de supermarkt zijn afgeprijsd omdat de houdbaarheidsdatum nadert. Je selecteert een aanbieder bij jou in de buurt en krijgt dan de gegevens te zien. De medewerkers van de winkels die meedoen scannen de producten dagelijks in. Op die manier is het aanbod altijd up-to-date. Ook voor deze app geldt dat er in het noorden van het land nog weinig aanbod is. Erg jammer. Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer alle supermarkten in het land hieraan mee zouden doen.


3. Thuisafgehaald

Met de Thuisafgehaald app kun je maaltijden delen met mensen die bij je in de buurt wonen. Het is een community van thuiskoks, afhalers en samenwerkingspartners. Als thuiskok kun je van tevoren aangeven wat je gaat koken, hoeveel het kost en hoe laat mensen het gerecht kunnen ophalen. Wil je zelf eten ophalen dan kan dat natuurlijk ook. Wanneer je je hebt geregistreerd ontvang je dagelijks een e-mail waarin je kunt zien waar je bij jou in de buurt maaltijden op kunt halen. Lijkt me heel handig wanneer je normaal gesproken alleen voor jezelf iets moet koken. Je kookt dan vaak teveel en op deze manier doe je misschien ook nog leuke contacten op!


4. Foodbattle

De Foodbattle app is een initiatief van Milieu Centraal. In deze app ga je de strijd aan om minder voedsel te verspillen. Je houdt elke dag in een online dagboek bij hoeveel eten je weggooit en je krijgt tips die je op weg helpen. Op deze manier krijg je inzicht over de kosten die je kwijt bent maar ook hoe je dit kunt voorkomen.

De aanpak Foodbattle blijkt te werken. Deelnemers verspillen na een periode van drie weken zo’n 20% minder voedsel. Kijk, daar draait het allemaal om.


5. Slim Koken

Dit is een handige app van het Voedingscentrum. Je kunt er allerlei gezonde recepten vinden die rekening houden met de schijf van Vijf. Wanneer je een profiel aanmaakt krijg je op basis van je gezinssamenstelling en voorkeuren lekkere recepten aangeboden. Heb je een lijstje favoriete recepten? Ook dat kun je hierin bewaren. De Slim Koken app is trouwens ook handig wanneer je zit met restjes eten. Je voert gewoon de ingrediƫnten in waarna je suggesties krijgt wat je hiermee kunt maken. Handig, geen voedselverspilling meer, want zo hoef je niks meer weg te gooien.

Benieuwd wat je nog meer tegen voedselverspilling kunt doen? Lees dan het bericht Tips voor het vermijden van voedselverspilling.
Heb jij al eens iets geprobeerd waardoor je minder voedsel verspilt?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.