Duurzaam eten, hoe doe je dat?

seizoensgroente

Bij duurzaam leven hoort ook duurzaam eten. Maar wat houdt dat precies in en waar moet je dan op letten wanneer je iets koopt? In dit artikel deel ik 6 tips met je over hoe je duurzaam kunt eten.

1. Eet minder vlees

Het is algemeen bekend dat de vleesindustrie een grote impact heeft op het milieu en het welzijn van dieren. Denk maar eens aan al het land wat nodig is om vee te houden, en het land wat nodig is om het voer te verbouwen. Minder of geen vlees eten is daarom een goede keuze voor het milieu. Kies eens een keer voor een smaakvol vegetarisch recept, wat een gezond en duurzaam alternatief is voor vlees.

2. Kies voor lokale producten en seizoensgroente- en fruit

Het transport van voedingsmiddelen kost ook energie en al helemaal als het wordt vervoert per vliegtuig. Hoe minder energie je nodig hebt, hoe minder het milieu wordt belast. Kies daarom zoveel mogelijk voor lokale producten en seizoensgroenten. Die smaken vaak ook nog eens veel beter omdat ze verser zijn.

seizoensgroente

3. Let op keurmerken

Niet alle dieren die uiteindelijk op ons bord belanden zijn even goed behandeld. Zo kunnen ze te dicht op elkaar leven zonder dat ze de mogelijkheid hebben om vrij te bewegen. Beter dierenwelzijn betekent vaak een comfortabelere leefomgeving en minder pijn en leed voor dieren. Ook komt er bij de productie van ons voedsel helaas nog steeds slavernij, kinderarbeid en onderbetaling voor. Dit gebeurt vooral bij tropische voedingsmiddelen uit ontwikkelingslanden. Het is daarom goed om te letten op de verschillende keurmerken die er zijn zodat je kunt zien of een product duurzaam is geproduceerd. Let bijvoorbeeld op het Fairtrade-keurmerk, het biologische keurmerk of het Beter Leven-keurmerk.

4. Verpakkingsvrij

Duurzaam eten doe je onder andere door je boodschappen zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen. Sommige producten zijn moeilijk zonder verpakking te krijgen omdat ze nodig zijn ter bescherming en langere houdbaarheid, maar dit is lang niet altijd nodig. Er zijn genoeg groenten en fruit die je met én zonder verpakking kunt kopen.

5. Verspil geen voedsel

Je kunt nog zo duurzaam eten, maar wanneer je vaak eten weggooit ben je niet duurzaam bezig. Dit is een wereldwijd probleem want overal wordt veel voedsel weggegooid. Vaak kopen we teveel en we koken vaak ook teveel. Restjes worden vaak weggegooid. Zonde! Probeer voedselverspilling tegen te gaan en koop en kook alleen wat je nodig hebt. Ikzelf gooi ook nog te vaak vers voedsel weg wat inmiddels over datum is omdat we er niet aan toegekomen zijn. Wat mij de laatste jaren wel heeft geholpen is om bepaalde producten zoals pasta en rijst af te meten. Zo eten we precies wat we nodig hebben en blijven er geen restjes over.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.