Verschil tussen THT-datum en TGT-datum

Eten weggooien omdat het over datum is. Zo zonde! Toch gebeurt het nog wel eens dat ik eten weggooi terwijl het eigenlijk nog best gegeten kan worden. Soms is het product een paar dagen over de datum maar ziet het er nog goed uit en ruik ik geen vreemde geur. Toch ben ik altijd bang voor voedselvergiftiging. Niet zo vreemd misschien omdat ik lang geleden een keer goed ziek geweest ben van eten wat achteraf over datum was 🤢. Sindsdien check ik alle pakken en potjes voordat ik het gebruik. Dat gaat me niet nog een keer gebeuren.

Ik gooi dus wel eens eten weg omdat de datum die erop staat al verstreken is maar is dit wel altijd nodig? Zelf keek ik eigenlijk alleen maar naar de datum en niet naar wat er voor stond, dus THT en TGT. Beetje stom want bij het één is het helemaal niet nodig om het direct weg te gooien. Wat betekenen deze afkortingen dan precies?

THT-datum

THT betekent Tenminste Houdbaar Tot. Het is de datum die de fabrikant aangeeft omdat deze de kwaliteit van het product tot die datum kan garanderen. Je kunt deze producten dus gerust nog eten nadat de datum is overschreden. Omdat de kwaliteit minder kan worden is het verstandig om zelf even goed te kijken naar hoe het eruit ziet en hoe het ruikt. Denk bij dit soort producten bijvoorbeeld aan sauzen, dranken, chips, broodbeleg, koekjes of groenten in pot of blik. Als ze muf ruiken, zuur of waterig zijn dan is het verstandig om het niet meer te eten.

TGT-datum

TGT betekent Te Gebruiken Tot. Deze producten moet je niet meer na de datum eten omdat er ziekmakende bacteriën op kunnen groeien. Vaak kom je deze afkorting tegen op producten die snel bederven zoals vlees en vis maar ook zuivel en voorgesneden groenten. Je kunt voedsel na de TGT-datum dan ook het beste direct weggooien al ziet het er nog goed uit of ruikt het nog lekker. Bacteriën kun je vaak niet zien maar je kunt er wel ziek van worden. Neem daarom geen risico.

Zoals je ziet zit er een belangrijk verschil tussen de THT-datum en de TGT-datum. Om voedselverspilling tegen te gaan is het dan ook goed om hierop te letten. Ik zal in ieder geval niet meer direct iets in de prullenbak gooien waarvan ik zie dat de THT-datum verlopen is. Ik hoef er niet over in te zitten dat ik daar direct ziek van word 😉.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.