Vind jij ook weleens producten in de kast waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken is? En wat doe je er dan mee? Mijn eerste impuls was altijd om het net als veel andere mensen direct weg te gooien.
Toch is weggooien vaak helemaal niet nodig. Je kunt veel producten een stuk langer bewaren dan wordt aangegeven op de verpakking. Het is sowieso handig om eerst eens goed te kijken wat er op de verpakking staat. Is het een THT-datum of een TGT-datum? Daar keek ik dus zelf eerst nooit naar, ik zat me alleen op die datum te focussen 😬.
Bij een THT-datum kun je de producten vaak nog gewoon na de datum eten of drinken. De kwaliteit kan na die datum wel minder worden. Staat er een TGT-datum (die zie je vaak op vlees- en zuivelproducten) dan doe je er niet verstandig aan om het nog op te eten of te drinken. Hier kunnen ziekmakende bacteriën op groeien die je zo met het blote oog niet kunt zien en daar moet je geen risico mee nemen.
Maar goed, die THT-datum staat ook op producten waarop dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Er zijn namelijk ook voedingsmiddelen die eigenlijk nooit bederven. Dat klinkt waarschijnlijk vreemd, want waarom staat die datum er dan überhaupt op? Maar blijkbaar moet dat volgens de Europese wetgeving. Beetje jammer want het gevolg is dat veel mensen deze voedingsmiddelen weggooien en dat werkt weer voedselverspilling in de hand. Over welke voedingsmiddelen hebben we het dan?
Deze voedingsmiddelen kun je na de houdbaarheidsdatum nog gewoon eten
De volgende voedingsmiddelen kunnen eigenlijk niet bederven en hoef je nooit weg te gooien.
Honing
Pure honing kun je onbeperkt bewaren. Het kan gebeuren dat de kleur wat veranderd en de honing kan na verloop van tijd gaan kristalliseren. Dit kun je oplossen door het even kort te verwarmen en door te roeren voordat je het gebruikt.
Rijst
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Zout
Zout is een conserveringsmiddel, waardoor het nooit kan bederven. Zorg er wel voor dat het niet vochtig wordt anders gaat het klonteren. Maar al is dit het geval, je kunt het nog gewoon eten.
Suiker
Suiker kan ook niet bederven omdat bacteriën er niet kunnen groeien. Ook hier geldt weer dat je ervoor moet zorgen dat er geen vocht bijkomt omdat het anders gaat klonteren. Bewaar het daarom in een afgesloten verpakking.
Azijn
Azijn gaat een leven lang mee. Omdat het zo zuur is blijft het goed en hoeft het niet gekoeld te worden. Sommige soorten azijn kunnen wat van kleur veranderen of troebel worden maar dit heeft geen effect op de houdbaarheid. Bij mij blijft azijn trouwens nooit lang staan want ik gebruik het echt voor van alles en nog wat in huis.
Groenten in blik
Een ongeopend, onbeschadigd blik groente kan eigenlijk niet bederven. De smaak en de kleur kunnen wel veranderen maar het blijft eetbaar. Heb je echter een blik wat bol staat gooi het dan weg, dan is het niet meer goed.
Sterke drank
Wanneer je flessen met sterke drank op een koele donkere plaats bewaard kun je ze eeuwig bewaren. De smaak kan iets veranderen maar het bederft niet. Zelfs al zijn de flessen opengemaakt.
Heb jij nog één van deze producten in je kastje staan? Je weet nu dat je ze niet weg hoeft te gooien als ze over datum zijn. Blijf natuurlijk altijd vertrouwen op je zintuigen. Maak je iets open en stinkt het dan kun je het beter weggooien.
Tip: Hier in Nederland heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt dat we door een ramp zonder voedsel kwamen te zitten. Toch is het niet onverstandig om op zolder alvast een kratje met wat boodschappen in huis te hebben in geval van nood. Zo kun je toch even vooruit mocht het ooit nodig zijn.
Geef een reactie