Recept om zelf Calendula zalf te maken

Geschatte leestijd: 6 minuten

Afgelopen week ging ik met een vriendin naar een workshop Calendula zalf maken. We zagen de workshop op Facebook voorbijkomen en dachten, dat is iets voor ons! Een gezellig avondje weg en ook nog iets leren. Helemaal mijn ding want ik maak al regelmatig mijn eigen verzorgingsproducten. Iets maken met kruiden of bloemen heb ik echter nog nooit gedaan. En ik vond het zo leuk dat ik van plan ben me daar meer in te gaan verdiepen en vaker iets te gaan maken met wat we in de tuin hebben staan.

We denken vaak dat het heel ingewikkeld is om zelf verzorgingsproducten te maken en in dit geval Calendula zalf. Ik kwam erachter dat het helemaal niet moeilijk is om deze zalf te maken en dat je er ook helemaal niet veel ingrediënten voor nodig hebt. Als je een beetje geluk hebt dan heb je goudsbloem in de tuin staan en zo niet dan vast iemand anders wel. Mocht je het nou nergens kunnen vinden in de wijde omtrek dan kun je ook gedroogde goudsbloem online kopen. Ik zag het laatst zelfs in een zakje bij de Holland & Barret. Voor de rest heb je alleen nog maar olie en bijenwas nodig.

calendula
Foto: SylviaRita via Pixabay

Voordat ik meer ga vertellen over het recept allereerst even iets meer over wat Calendula is en waar het voor wordt gebruikt.

Wat is Calendula?

Calendula wordt gemaakt van de Goudsbloem (Calendula officinalis). Deze plant is winterhard en éénjarig. Hij bloeit van juni tot en met september. De bloemblaadjes zijn oranje / geel.

De Calendula (goudsbloem) heeft veel geneeskrachtige eigenschappen en kun je zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Het is perfect voor de genezing van wondjes en schaafplekken. En ja, daar hebben we hier wel ervaring mee. Toen de kinderen klein waren hebben we het zo vaak gebruikt voor schaafplekken e.d. dat we het standaard in huis hadden. Calendula werkt ontstekingsremmend en werkt ook goed bij huidontstekingen en pukkeltjes. Ook helpt het erg goed tegen eczeem.

Zoals je ziet is Calendula zalf een heel fijn product om standaard in huis te hebben. En hoe leuk is het dan dat je het ook nog eens zelf kunt maken?

Hoe maak je Calendula zalf

Voor het maken van de zalf gebruik je de hele goudsbloem. Dus niet alleen de blaadjes maar ook het groene kroontje. Deze bloemetjes laat je vervolgens een paar dagen of bij voorkeur een paar weken drogen op een donkere plek. Je kunt ze bijvoorbeeld in een wasnetje doen of in een mandje. Af en toe even schudden. Je kunt ook elke bloem apart in een eiertray doen, dan hoef je ze niet om te scheppen. Het gaat erom dat het vocht eruit kan. Je kunt overigens ook verse bloemen gebruiken maar ik heb begrepen dat je beter droge kunt gebruiken om schimmelvorming tegen te gaan.

Zijn de goudsbloemen droog dan zijn ze klaar voor gebruik. Je kunt nu beginnen met het maken van de goudsbloem olie die nodig is voor het maken van de zalf. Je kunt dit op twee manieren doen. Een snelle variant en een langzame variant. In ons geval kozen we natuurlijk voor de snelle variant want de workshop was maar twee uurtjes. Maar als je geduld hebt zou ik kiezen voor de langzame variant. De medicinale krachten van de goudsbloem hebben zo meer tijd om in de olie te trekken en dat resulteert volgens mij in een betere zalf. Ik laat in ieder geval beide varianten aan je zien.

Benodigdheden voor het maken van Calendula zalf

  • gedroogde goudsbloemen
  • biologische zonnebloemolie
  • bijenwas
  • kaasdoek of een stuk doorlatende stof
  • steelpan
  • glazen potje (bij voorkeur een donker potje)

Goudsbloem olie maken op de snelle manier

Doe ongeveer 100 ml zonnebloemolie in een pannetje en voeg hier zoveel mogelijk goudsbloemen aan toe totdat ze helemaal onder de olie staan. Verwarm dit tot maximaal 70 graden. Het lijkt me zelf handiger om de ingrediënten in een glazen schaal te doen en dit op een pannetje met heet water te zetten (au bain marie). Zo weet je in ieder geval zeker dat het mengsel niet gaat koken en dus te heet wordt.

Dit mengsel laat je vervolgens een half uur staan op de warmtebron onder af en toe roeren. De olie is dan klaar. Daarna moet het gezeefd worden. Je kunt dit het beste doen door het door een kaasdoek of een stuk doorlatende stof te gieten. Je krijgt dan een mooie heldere olie zonder stukjes. Dit is de snelle manier.

Goudsbloem olie maken op de langzame manier

Er zit niet veel verschil in het maken van de goudsbloem olie op de snelle manier. Gebruik wederom 100 ml zonnebloemolie maar het kan nu bijvoorbeeld in een glazen pot gedaan worden. Voeg hier goudsbloemen aan toe totdat ze helemaal onder de olie staan. Vervolgens dek je dit af met een stuk doorlatende stof. Zet het potje daarna op een zonnige plek en laat het zo’n 3 tot 4 weken staan. Wel elke dag even schudden! Daarna even zeven en klaar is je goudsbloem olie. Deze kun je overigens ook al gebruiken voor op de huid, maar in dit geval maken we er nog zalf van.

Recept Calendula zalf

Nu de goudsbloem olie klaar is voor gebruik kun je er zalf van maken. Dit heb je nodig:

  • 100 ml goudsbloem olie
  • 10 gram bijenwas

Verwarm de goudsbloem olie tot ongeveer 70 graden en voeg er 10 gram bijenwas aan toe. Bijenwas smelt namenlijk pas bij deze temperatuur. Ook dit zou doe ik weer au bain marie doen. Blijf roeren totdat de bijenwas compleet is gesmolten en totdat het één geheel is. Giet het vervolgens in een glazen potje en laat het afkoelen. En klaar is je Calendula zalf! Bewaar het op een koele donkere plek.

Tip: Wil je een vegan variant maken dan kun je de bijenwas vervangen door cosmetische koolzaadwas. Ook de olie kun je eventueel vervangen door een andere olie zoals amandelolie.

Ook leuk om te lezen!

12 reacties op “Recept om zelf Calendula zalf te maken”

  1. Caro avatar
    Caro

    Hoi Karin,
    Waarvoor gebruik je een luchtdoorlatende doek? Kan het eventueel ook in een gesloten pot?

    1. Karin avatar

      Hoi Caro, in de workshop die ik volgde werd een luchtdoorlatende doek als voorbeeld genomen, maar je kunt er ook gewoon een deksel op doen. Je moet alles dan wel even goed doorroeren zodat alle luchtbelletjes eruit zijn.

  2. Rex avatar
    Rex

    Hallo,

    Ik ben geintresseerd om dit te maken met de producten van de permacultuur tuin waar ik werk, echter om de zalf te mogen verkopen moeten we er een houdbaarheids datum op zetten. Zou je hier iets zinnigs over kunnen zeggen?
    Verder zijn we een stichting dus je hoeft niet bang te zijn dat er oneerlijk met winst om word gegaan.

    Vriendelijke groet

    1. Karin avatar

      Hallo, ik houd zelf altijd 3 maanden aan voor zelfgemaakte producten omdat daar geen conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. In de koelkast kan het wel een half jaar bewaard worden.

  3. Désirée avatar
    Désirée

    Kan ik ook een andere olie dan zonnebloemolie gebruiken?

    1. Karin avatar

      Je kunt eventueel ook amandelolie gebruiken.

  4. Janetta avatar
    Janetta

    Ooooh, nu heb ik teveel bijenwas erbij gedaan. Het lijkt nu op kokosolie zo dik. Kan ik dit nog vloeibaarder krijgen??

  5. Janetta avatar

    Mijn goudsbloem crème is veeel te dik in de potjes gekomen. Hoe kan ik dit weer smeerbaar krijgen??

    1. Karin avatar

      Hoi Janetta, misschien kun je het opnieuw opwarmen en er dan wat extra olie aan toe voegen. Ik heb het zelf nog niet meegemaakt maar dat zou volgens mij moeten werken.

  6. José Donkers avatar
    José Donkers

    Ik heb allemaal klontjes was in de zalf. Wat kan de oorzaak zijn??
    Is lastig want smeert niet uit.
    Zou ik de zalf opnieuw kunnen verwarmen

    1. Karin avatar

      Hoi José, ik denk dat je het wel weer opnieuw kunt opwarmen, maar heb geen idee hoe de klontjes erin komen.

  7. JACOBI avatar

    Ik ga het proberen met koolzaadolie uit de buurt (groningen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.