Alternatieven voor plastic rietjes
Zoals je waarschijnlijk al weet worden plastic rietjes per vanaf 2021 verboden. En dat is maar goed ook, want rietjes zijn een enorme vervuiling voor het milieu. Je ziet al dat veel bedrijven niet wachten tot 2021 en nu al zijn begonnen met het vervangen van plastic rietjes. Je kunt dan ook al genoeg alternatieven vinden zoals rietjes van bamboe, papier en metaal. Maar welke zijn nu het handigst in gebruik? Ik zet de voor- en nadelen van de verschillende soorten voor je op een rijtje.
Papieren rietjes
Papieren rietjes worden vaak gebruikt als alternatief voor plastic rietjes. Ze zijn ook vrij goedkoop en ze zijn goed te composteren. Er zitten jammergenoeg ook nadelen aan. In vocht worden ze vrij snel zacht en ze kunnen restjes papier achterlaten. Daarnaast kunnen ze de smaak van het papier afgeven en dat is natuurlijk niet zo lekker. Omdat de papierproductie behoorlijk wat landbouwgrond kost is het in dat opzicht niet echt duurzaam te noemen.
Voordeel:
Nadeel: Niet zo duurzaam en wordt uiteindelijk zacht waardoor het restjes papier kan achterlaten.
Metalen rietjes
Metaal is sterk en deze rietjes zijn dan ook eigenlijk onverwoestbaar. Ze zijn dan ook ideaal om mee te nemen in je tas. Wij hebben deze rietjes zelf ook en ze bevallen ons prima. Er zit echter ook een nadeel aan, en dat is dat ze soms wat naar metaal kunnen smaken. Ze zijn ook nogal hard wat natuurlijk logisch is omdat het van metaal is, maar dit voelt niet echt lekker wanneer het tegen je tanden aankomt. Ook is het niet handig om ze te gebruiken bij warme drankjes want ze nemen de temperatuur aan van het drinken.
Metalen/RVS rietjes zijn wel de meest duurzame rietjes want je kunt ze na gebruik steeds weer gebruiken. Wel even goed schoonmaken met een schoonmaakborsteltje (deze krijg je er bij de koop meestal bijgeleverd).
Voordeel: Sterk, herbruikbaar en duurzaam.
Nadeel: Soms een metaalsmaak en hard voor de tanden.
Tip: Klean Kanteen heeft metalen rietjes met een knikje waarvan het drinkgedeelte van flexibel siliconen is gemaakt. Dit is zeker voor kinderen erg prettig.
Bamboe rietjes
De rietjes die gemaakt zijn van bamboe zijn ook herbruikbaar. Wel kunnen ze na verloop van tijd een smaakje achterlaten omdat ze toch enigszins smaken absorberen. Het voordeel is dan wel weer dat ze 100% afbreekbaar zijn. Bamboe rietjes kun je echter niet in de afwasmachine doen dus die moet je even zelf schoonmaken met een borsteltje.
Voordeel: herbruikbaar, duurzaam en composteerbaar.
Nadeel: Na verloop van tijd laat het smaak achter.
Glazen rietjes
Glazen rietjes zijn net als de metalen rietjes steeds weer te gebruiken en het laat ook geen smaak achter wat zeker een voordeel is. Het nadeel is wel dat ze sneller kapot kunnen gaan en daardoor minder goed te vervoeren zijn. Daarnaast zijn ze gevaarlijk voor kinderen omdat die de rietjes kapot kunnen bijten.
Voordeel: herbruikbaar en laat geen smaak achter.
Nadeel: Sneller kapot, gevaarlijk voor kinderen.
Stro rietjes
Een ander alternatief voor de plastic rietjes zijn de rietjes van stro. Deze rietjes van Straw by Straw zijn gemaakt van graanstengels en ze zijn sterker dan papier. Het voordeel is dat je ze na gebruik zo in de groene container kunt gooien want ze zijn makkelijk composteerbaar.
Voordeel: Sterk en makkelijk composteerbaar.
Nadeel: Heb ik nog niet kunnen vinden.
Het is trouwens niet zo dat alle vervangers voor plastic rietjes ook duurzamer zijn dan plastic. Bij sommige rietjes, zoals de papieren en de glazen rietjes is de CO2 voetafdruk soms hoger dan bij plastic. Dat is dus 1 probleem oplossen maar een ander probleem creƫren.
Ik denk dat wanneer we echt om het milieu willen denken, we gewoon helemaal moeten stoppen met het gebruik van rietjes. De uitzonderingen daargelaten.
Herbruikbare rietjes kopen
1. Metalen rietjes 4 recht en 4 gebogen + borsteltje ā¬7,57
2. Stro rietjes per 100 verpakt ā¬9,99
3. Bamboe rietjes 10 stuks + borstel en zakje ā¬9,99
4. Papieren rietjes 144 stuks ā¬12,-
5. Glazen rietjes 10 stuks incl. 2 borstels ā¬17,-
6. RVS rietjes van Klean Kanteen 4 stuks ā¬19,95
Welke rietjes vind jij het fijnste in gebruik?
P.s. gebruik maken van alternatieve vormen van rietjes is natuurlijk hartstikke goed, maar dit zijn natuurlijk slechts druppels in de oceaan als het gaat om plasticvrij leven. We kunnen met z’n allen zo veel meer doen!
Sommige links hier zijnĀ affliate links.
Dat plastic rietjes per 2021 verboden werden, wist ik niet maar misschien loop ik een beetje achter. Een goede zaak vind ik het wel. Ik vraag me af met name bij de variant van metalen rietjes of de productie ervan wel zo duurzaam is. Echte duurzaamheid vergt radicale oplossingen en ik ben het met je eens dat we met rietjes misschien maar helemaal op moeten houden. Wat niet wordt geproduceerd, kan ook niet worden weggegooid.
Wat een leuk artikel zeg! Ik heb laatst ook metalen rietjes gekocht. Moet zeggen dat ze erg lekker drinken zonder metaal smaak. Ik heb er gelijk extra dikke rietjes bij gekocht voor mijn zelfgemaakte smoothie š Ik heb ze besteld via https://strawies.com/.
Ik zie deze alternatieven ook steeds vaker in de supermarkt. Daarnaast merk ik dat bedrijven ook vaker duurzame verpakkingen gebruiken en kiezen voor tassen die van gerecyclede materialen gemaakt zijn.
Nou ja wat zag ik er tegenop zeg, maar nu je toch echt bijna nergens meer plastic rietjes kunt kopen hebben ik toch maar metalen rietjes gekocht. Bij rietjesfabriek, die met een gebogen uiteinde. Ik heb me helemaal voor niets zorgen gemaakt, want deze rietjes drinken fantastisch en zien er ook nog eens heel hip uit!
Metalen rietjes vind ik ook echt een goede uitvinding. Ze zijn beter voor het milieu en je kan ze altijd recyclen, mocht je ze niet meer nodig hebben. Ook heb ik er altijd wel een bij me voor onderweg.
Geen enkele van bovenstaande rietjes is een goed alternatief, ze hebben allemaal impact op het milieu, dus verbannen van plastic rietjes is je reinste lulkoek en is gewoon dweilen met de kraan open. Weer een “regel” waar alleen de staat aan zal verdienen en het gewone volk weeral maar eens de dupe van is…
Arme blinde schapen hier in de comments…
Kijk eens naar China en India en dergelijke wat die allemaal het water in dumpen met miljoenen tonnen per jaar, wij als Europeanen mogen zelfs 100% plasticvrij leven en dit haalt absoluut NIKS uit tegenover wat ze daar in het oosten allemaal uitspoken… EU wil gewoon weer geld melken terwijl het oosten hun gang blijven gaan. Zolang niet IEDEREEN mee helpt smijten wij gewoon geld langs het raam buiten zonder enig nut…