Elektronisch apparaat stuk? Hier kun je het inleveren

Wat doe jij met je smartphone, laptop of andere elektronisch apparaat wanneer het kapot is? Bewaar je ze eindeloos, gooi je ze in de container of doe je er iets anders mee? Heel veel mensen weten eigenlijk niet goed waar ze met hun electronische spullen naartoe moeten wanneer deze kapot zijn. Voor de grotere spullen zoals een koelkast of een wasmachine is het vaak wel duidelijk. Deze breng je naar de milieustraat of hij wordt ingenomen door het bedrijf waar je een nieuw apparaat hebt gekocht. Bij mobieltjes, laptops of andere kleine huishoudelijke apparaten is het wat een ander verhaal. Die worden nog te vaak gewoon bij het vuil weggooid en dat is echt zonde. Niet alleen omdat het dan niet meer gerecycled kan worden, maar ook omdat het ontzettend slecht voor het milieu is.

Neem bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Je hebt je er misschien nooit zo mee bezig gehouden wat de componenten zijn van een mobieltje. Waarom zou je ook? Toch is het wel handig om een beetje achtergrondinformatie te hebben. Want voor het maken van je mobiel worden namelijk belangrijke grondstoffen gebruikt. Grondstoffen die moeilijk verkrijgbaar zijn en waarvan het dus zonde is om ze zomaar weg te gooien. Enkele voorbeelden hiervan zijn koper, zilver, goud (ja, dat lees je goed), aluminium en ferro metalen. Deze materialen kunnen weer gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld nieuwe mobieltjes. Door het te laten recyclen bespaar je de grondstoffen die anders uit de aarde gehaald moeten worden, en je bespaart ook nog eens energie. Daarnaast ben je bent minder vervuilend bezig wanneer het product gerecycled wordt. Wanneer je het namelijk in de container zou gooien dan wordt het verbrand. De gassen die hier bij vrijkomen zijn ontzettend giftig.

elektronisch apparaat
Foto: Michael Schwarzenberger

Elektronisch apparaat inleveren

Een huishoudelijk elektronisch apparaat kun je kosteloos inleveren of laten meenemen door de winkel waar je een nieuw soortgelijk apparaat koopt. Hier zijn ze zelfs toe verplicht. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je geen nieuw apparaat koopt en je oude apparaat wel kwijt wilt. Wat doe je er dan mee?

Het is afhankelijk van de grootte van het elektronisch apparaat wat je in wilt leveren. Kleinere producten kun je inleveren bij bepaalde supermarkten en grotere apparaten bij een electronicazaak of bij de milieustraat. Op de website wecycle kun zien bij welke winkel bij jouw in de buurt, jij je elektronische apparaat in kunt leveren. Je kunt hier aangeven om wat voor apparaat het gaat. Klein, middelgroot of groot. Maar ook waar je een TL-buis, spaar- en/of ledlamp en batterijen kwijt kunt.

Verkoop je elektronische apparaat

Je kunt je elektronische apparaat wegdoen, maar wellicht kun je het ook verkopen. Er zijn genoeg mensen die van oude of kapotte apparaten iets nieuws willen maken en die ze graag willen repareren. Marktplaats en Facebook zijn hiervoor ideale kanalen. Heb je een electronisch apparaat wat je weg wilt doen, maar die nog gewoon goed is? Dan kun je deze ook proberen te verkopen op de website van reBuy. Je geeft hier aan wat de conditie van je toestel is en hoeveel geld je hiervoor zou willen ontvangen.

Doneer elektronische apparaten aan een goed doel

Wil je een goed doel steunen? Je kunt je mobiele telefoon of een oude cartridge ook weggeven. Eeko ccc verzameld lege printercartridges en mobiele telefoons van organistaties en particulieren in voor hergebruik. Goede doelen die je kunt steunen zijn o.a. de Cliniclowns, het Wereld Natuur Fonds, KIKA en Hulphond Nederland. In het hele land zijn inzamelpunten waar je je mobiele telefoon of cartridge in kunt leveren.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.