EU Ban op plastic wat maar één keer gebruikt kan worden

wegwerp artikelen

Het Europese parlement stemde onlangs voor het plan om de meeste vormen van plastic die maar één keer gebruikt worden uit te bannen. Denk bijvoorbeeld aan plastic bestek, rietjes, roerstaafjes en plastic borden.

Je kunt wel zeggen dat dit een behoorlijk grote stap is naar een meer plasticvrije samenleving. Met dit besluit krijgen overheden een behoorlijke duw in de juiste richting. Op termijn betekent dit dat er minder plastic terechtkomt op onze vuilnisbelten. En nog veel belangrijker, minder plastic in de oceanen.

Plasticvrij

Eind vorig jaar stemde de EU al op het voorstel wat behoorlijk veel steun kon vinden in het Europese Parlement. De stem van vorige maand kan leiden tot een volledig verbod door de EU Staten per 2021.

Een ander onderdeel van dit plan is ook om de kwaliteit van het leidingwater te verbeteren en het gebruik van plastic flessen te verminderen. Daarnaast is het ook de bedoeling dat bepaalde vervuilende stoffen sterk gereduceerd moeten worden.

To tighten the maximum limits for certain pollutants such as lead (to be reduced by half), harmful bacteria, and introduce new caps for most polluting substances found in tap water.

Europese parlement

Als laatste wordt er in deze nieuwe plannen afgedwongen dat nieuwe plastic flessen vanaf 2025 voor 25% uit gerecycled materiaal moeten bestaan. Al met al een goed besluit in de juiste richting. Al had het wat ons betreft nog wel wat strenger gemogen.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.