Hoe kun je het verschil zien tussen pure honing en namaak honing?

honing

Honing is lekker en het heeft ook nog eens meerdere gezondheidsvoordelen. Logisch dat veel mensen het dan ook in huis halen. Die gezondheidsvoordelen haal je echter alleen uit echte honing en daar zit nou net het probleem. Want in heel veel potjes in de supermarkt zit geen pure honing, en er zijn ook zoveel verschillende soorten. Dus hoe kun je het verschil zien tussen pure honing en namaak honing?

Hoe zit dat dan precies? De meeste potjes die je in de supermarkt vindt zijn een mengsel van honing wat verdund is met suikerstroop of andere toevoegingen. Dit is dus niet puur meer maar bewerkt.

honing

Hoe kun je zien of je met pure honing te maken hebt

Lees het etiket

Om erachter te komen of je met echte of namaak honing te maken hebt is het in eerste instantie natuurlijk handig om het etiket te lezen. Er mag eigenlijk maar één ingrediënt op staan en dat is honing. Staat er iets op van high fructose corn syrup, commerciële glucose of een andere naam voor suiker, dan heb je sowieso te maken met namaak honing.

Kijk of de honing na verloop van tijd kristalliseert

Wanneer je te maken hebt met pure honing dan kun je dit zien omdat het na een tijdje gaat kristalliseren. Stop je het potje in de koelkast dan kun je dit nog sneller zien.

Pure honing mag niet oplossen in water

Wil je op een eenvoudige manier zien of je te maken hebt met pure honing of niet? Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.

Tips

  • Kijk eens op de markt of er ook een imker staat met potten honing. Je mag er dan vanuit gaan dat je echt pure honing in huis haalt. Zelf koop ik zo nu en dan een pot al eet ik het niet meer zoveel als vroeger (het is niet bepaald diervriendelijk). Het is erg lekker in de thee en plantaardige kwark, maar ook verwerkt in een zelfgemaakte scrubcrème is het heerlijk.
  • Let op de prijs. Echte honing is best prijzig. Zo betaal ik voor een pot honing op de markt al snel zo’n €7,-. In de supermarkt kan ik al een pot kopen voor minder dan €2,-. Dat kan gewoon niet pure honing zijn.
  • Ik zag laats in de supermarkt (bij de AH) ook pure honingraten liggen. Die worden rechtstreeks uit de bijenkorf gehaald dus dat zou in principe ook goed moeten zijn. Het gebeurt echter ook wel eens dat imkers hun bijen met suikerstroop voeden en dan is het eigenlijk al niet meer puur. Ja, hoe je daar achterkomt dat zou ik ook niet weten.

Zeker weten of je pure honing koopt is best wel moeilijk. Of je moet er met je neus bovenop staan. Nu ik het zeg, misschien is dat een idee, gewoon zelf een bijenkorf in de tuin plaatsen!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.