Manuka honing, wat is het en waar is het goed voor?

manuka honing

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst over Manuka honing hoorde wilde ik direct een pot gaan kopen. Ik schrok echter zo van de prijs dat ik het snel weer heb teruggezet. Toch heb ik inmiddels een pot staan en is het een middeltje geworden wat we als eerste gebruiken als we last hebben van keelpijn of wanneer we ons niet helemaal fit voelen.

Ook gebruiken we het preventief wanneer de griep weer eens heerst. Want dat het een wondermiddeltje is, daar ben ik inmiddels wel achter. Manuka honing, wat is het en waar is het goed voor? En waar moet je op letten wanneer je het wilt gaan gebruiken?

Wat is Manuka honing?

‘Manuka’ is de naam van een struik die alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland en delen van AustraliĆ«. De bijen die hun nectar uit de bloemen van deze struik halen maken er een bijzondere honing van, Manuka honing. Maar waarom is deze honing zo bijzonder en anders dan andere honingsoorten? Dat zit zo.

Fotocredit: Jennifer Yung

De nectar die uit de bloemen wordt gehaald bevat een molecuul wat dihydroxyaceton of DHA wordt genoemd. Wanneer de bijen honing hebben gemaakt van de nectar, verandert dit molecuul na verloopt van tijd in methylglyoxaal (MGO), en dat is het magische ingrediƫnt in Manuka honing.

In alle andere soorten honing is ook wel MGO te vinden, maar in hele lage concentraties. Manuka is de enige soort die een hele hoge concentratie heeft, soms wel 100 keer sterker dan andere honing, variƫrend tussen de 30 MGO en 1500 MGO.

Waar is Manuka honing goed voor?

Een aantal gezondheidsvoordelen van Manuka honing:

 • AntibacteriĆ«le eigenschappen
  Manuka honing heeft volgens verschillende studies sterke antibacteriƫle eigenschappen. Er is aangetoond dat het effectief kan zijn tegen verschillende bacteriƫn, waaronder enkele die resistent zijn tegen antibiotica.
 • Wondgenezing
  Manuka honing kan helpen bij het genezen van wondjes, brandwonden en zweren en het kan helpen om het genezingsproces te versnellen. Uit onderzoek is gebleken dat het wondjes sneller geneest dan wondjes die worden behandeld met gewone honing.
 • Verlichten van keelpijn en hoesten
  Honing is een eeuwenoud en bewezen middel tegen keelpijn en hoest. Uit onderzoek is gebleken dat MGO in Manuka-honing de bacteriƫn doodt en ontstekingen in de keel vermindert. Daarnaast creƫert het een dichte en zachte laag op de binnenkant van de keel om verdere irritatie te voorkomen.
 • Goed voor de spijsvertering
  Er zijn ook aanwijzingen dat het kan helpen bij spijsverteringsproblemen en symptomen van een prikkelbare darm. Manukahoning werkt in feite als een prebioticum, het schept de omstandigheden waarin goede bacteriƫn kunnen gedijen.

Manuka honing kopen: Waar moet je op letten?

Eerlijk is eerlijk, de prijs van een pot Manuka honing is niet niks. Je moet er een behoorlijk bedrag voor neerleggen. Voor de prijs van een pot honing in de supermarkt betaal je een paar euro (als is dat in bijna in alle gevallen namaakhoning) en voor een pot echte honing van de imker ben je al snel zo’n ā‚¬8,- kwijt. Voor een pot Manuka honing ben je echter al snel tussen de ā‚¬50,- en ā‚¬150,- kwijt. En als je er dan zoveel voor moet betalen, dan wil je er natuurlijk ook zeker van zijn dat je de echte koopt van de beste kwaliteit.

Hoe maak je het onderscheid tussen de ĆØchte en de andere varianten?

1. Controleer de herkomst

Allereerst is het goed om te kijken waar de honing vandaan komt. Alleen de zuiverste Manuka komt uit Nieuw-Zeeland en daar worden strenge regels gehanteerd om het als zodanig te verkopen. Controleer of het label ‘Tested Certified Manuka’ op de pot vermeld staat.

2. Wat is de MGO waarde?

Ten tweede is het belangrijk om de MGO waarde te checken. Deze geeft aan hoeveel methylglyoxal er in de honing zit. Hoe hoger de MGO, hoe krachtiger de honing is.

3. Pure of gemengde Manuka honing herkennen

En als laatste is het goed om te kijken of het om pure Manuka honing gaat of dat het is gemengd met andere honing. Je kunt dit herkennen aan het woordje Monofloral of Multifloral op het etiket. Monofloral betekent dat de honing uitsluitend van Manuka bloemen afkomstig is, terwijl Multifloral betekent dat het is gemengd met andere honing.

Welke sterkte Manuka honing

Welke sterkte je het beste kunt kiezen hangt helemaal af van het doel waar je het voor wilt gebruiken.

Je kunt Manuka honing gebruiken als zoetmiddel in de thee, of als broodbeleg. Het is dan prima om een variant te kiezen met een laag MGO. De antibacteriƫle kracht van de honing is dan niet zo belangrijk. Je krijgt dan wel de voedingsstoffen en enzymen uit de honing binnen die goed voor je zijn, dit in tegenstelling tot andere zoetstoffen. Wacht trouwens wel even met het toevoegen van de honing aan thee totdat deze wat is afgekoeld. Zo blijven de gezonde eigenschappen bewaard.

Wanneer je van plan bent om Manuka honing te gebruiken voor wondgenezing, het behandelen van acne of bij gezondheidsproblemen, dan heb je een hogere MGO nodig met een bepaald niveau van antibacteriƫle activiteit. Je kunt dan beter kiezen voor een waarde vanaf 250 MGO.

Waar je ook voor kiest, onthoud dat hoe hoger de MGO waarde is, hoe krachtiger en duurder de honing.

Ook leuk om te lezen!

EĆ©n reactie op “Manuka honing, wat is het en waar is het goed voor?”

 1. Elsie avatar
  Elsie

  Moet je deze honing verwarmen (dit staat nl op de site van Holland & Barrett). Ik heb ergens gelezen dat de werkzaamheid van honing het best is wanneer deze niet wordt verhit. Wilde het in de yoghurt doen. Wat is juist en het beste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.