Milieuvriendelijk kleding kopen doe je zo

mileuvriendelijk kleding

Het is inmiddels wel bekend dat de kledingindustrie een enorme milieuvervuiler is. Vooral spijkerbroeken kosten ontzettend veel grondstoffen en energie en bovendien heel veel water. Nadenken over wat je draagt is daarom echt de moeite waard om naar te kijken als je wat ‘groener’ wilt gaan leven.

Er zijn verschillende manieren waarop je de planeet kunt helpen bij het kopen van kleding. Niet kopen zou natuurlijk het beste zijn, maar ik denk dat dat voor veel mensen een stap te ver is 🙈. Als je graag op een duurzame manier kleding wilt kopen denk dan eens aan de volgende dingen.

Koop kleding die is gemaakt van gerecyclede materialen

Wanneer je milieuvriendelijk kleding wilt kopen is het belangrijk om alternatieve manieren te vinden om materialen te gebruiken die anders op de vuilnisbelt terecht zouden komen. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten die gerecycled materiaal gebruiken om hun producten te maken.

De milieuvriendelijke spijkerbroeken van Kuyichi zijn een perfect voorbeeld van deze trend. Deze jeans worden gemaakt van gerecycled denim, gerecycled PET, biologisch katoen, biologisch linnen en Tencel. Ook MUD jeans verkoopt jeans die gerecycled zijn, en hier kun je zelfs een spijkerbroek leasen. Die kun je dan weer gratis retour sturen wanneer de broek is afgedragen zodat zij daar weer een nieuwe broek van kunnen maken.

Eerlijke en duurzame kleding kun je ook kopen bij Project CECE of Ethical Clothing. Ik vind deze sites superhandig, want hier zie je alle duurzame merken op één plek. Hoef je niet meer allerlei winkels af te struinen op zoek naar die duurzame blouse 😉. Ik kijk er ook wel voor inspiratie en check dan of ik diezelfde kleding hier ergens in de buurt kan kopen. Want ik koop natuurlijk het liefst zoveel mogelijk lokaal.

mileuvriendelijk kleding

Koop kleding die is gemaakt van natuurlijke vezels

Het proces van het maken van stoffen is een lang en moeizaam proces waarbij meestal veel chemicaliën en een hoog energieverbruik nodig zijn. Over het algemeen geldt dat hoe natuurlijker de grondstoffen zijn die worden gebruikt om de stof te maken, hoe milieuvriendelijker het is.

Linnen

Neem bijvoorbeeld stof die gemaakt is van linnen. Linnen is een natuurproduct en afkomstig van de vlasplant. Het wordt in West-Europa verbouwd en voor de productie wordt 5 tot 20 keer minder water en energie gebruikt dan bij de productie van andere stoffen. Verder zijn ze biologisch afbreekbaar en recyclebaar en uiteindelijk afbreekbaar in de natuur. Omdat de opbrengst hoog is, is er niet veel land voor nodig om het te verbouwen. Probeer daarom, als je beurs het toelaat (het is meestal wel duurder), vaker kleding te kopen die van deze stof is gemaakt.

Koop minder

Als je milieuvriendelijk bezig wilt zijn is het natuurlijk het beste om minder te kopen, dus te consuminderen of te minimaliseren. In deze tijd van Fast Fashion kopen we veel meer kleding dan we eigenlijk nodig hebben. Minder kopen is verreweg de beste manier om de planeet te helpen. Door tijdloze kleding te kopen van goede kwaliteit kun je ervoor zorgen dat je uiteindelijk minder kleding koopt.

Gooi je kleding weg op een milieuvriendelijke manier

Als je kleding koopt zul je het ongetwijfeld ook een keer wegdoen. Tenminste, als je niet net als mijn schoonmoeder bent. Die heeft nog kleding in haar kast hangen van 30 jaar geleden, en je kunt het geloven of niet, maar het ziet er nog goed uit ook. Alles komt wel weer opnieuw in de mode is haar motto. En gelijk heeft ze (ze kocht zelfs een jaar lang helemaal geen kleding). Toch ken ik maar weinig mensen die hun kleding zo lang bewaren, dus wat is dan de meest milieuvriendelijke manier om het weg te doen? In de afvalcontainer in ieder geval niet, want dan wordt het met al het andere afval gewoon verbrandt, en dat is zonde.

Repareren of er iets ander van maken kan ook

Voordat je het weggooit is het misschien handig om te kijken of je het kunt laten repareren. Vooral spijkerbroeken zitten vaak het lekkerst als ze al enigszins zijn afgedragen, en eigenlijk is het zonde om ze dan weg te doen. Tegenwoordig breng ik ze naar de kledingreparatie hier in het dorp wanneer er een rits kapot is, of wanneer er een scheur of iets dergelijks in de broek zit. Soms is het gewoon slijtage en is het niet meer te repareren, en dan gaat hij wel echt weg. Je kunt er uiteraard ook nog wat leuks van maken als je wat handig en creatief bent. Zo kun je van bijvoorbeeld een spijkerbroek echt leuke dingen maken. Een schort, tas, etui. Kijk maar eens op Pinterest, genoeg leuke ideeën.

Maar als je niet zo handig bent, net als ik, en je wilt je broek of shirt echt wegdoen, dan kun je het in de kledingcontainer kwijt. De kleding die hierin wordt gedaan wordt uitgezocht, en wat nog goed is wordt doorverkocht en opnieuw gedragen. Als het niet meer gedragen kan worden dan worden er bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. Er wordt ook vaak weer nieuwe stof van gemaakt wat dan weer wordt gebruikt voor dekens, isolatiemateriaal of zelfs nieuwe kleding.

Je kunt natuurlijk ook nog altijd proberen je oude kleren te verkopen of ze gratis weg te geven. Hoe dan ook, gooi het niet zomaar weg in de container. Dat is op geen enkele manier goed voor de planeet.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.