Knoflook invriezen tegen voedselverspilling

Knoflook invriezen

Houd jij ook zo van knoflook? Wij vinden het in ieder geval een echte smaakmaker, en we gebruiken het dan ook regelmatig. Meestal blijft het bij één of twee teentjes knoflook per maaltijd. Maar omdat we het niet dagelijks eten (bij aardappels en groente smaakt het niet zo lekker) is het vaak al bedorven voordat ik het heb opgemaakt. En dan kan ik het weggooien.

Knoflook invriezen tegen voedselverspilling is eigenlijk nooit in mij opgekomen. Ik wist niet eens dat dat kon. Mijn dochter stuurde me laatst echter een tiktok filmpje waarin ze lieten zien dat je knoflook wel degelijk kunt invriezen. Een perfecte lifehack. Dat wilde ik gaan uitproberen. Als het goed werkt zorgt dat er in de toekomst voor dat ik geen knoflook meer hoef weg te gooien, en het scheelt me ook nog het gedoe van knoflook persen.

Hoe moet je knoflook invriezen

In het volgende stappenplan laat ik je zien hoe je heel eenvoudig een hele batch knoflook in kunt vriezen.

Benodigde tijd: 20 minuten

Knoflook invriezen

 1. Pel de knoflook en verwijder de schilletjes

  Knoflook

 2. Verwijder eventuele rare plekjes op de teentjes knoflook en doe ze in een schaal met water om ze schoon te maken

  Knoflook

 3. Voeg wat zout en een scheut olijfolie toe en mix totdat alles in kleine stukjes is gesneden

  Knoflook in blender

 4. Verdeel het vervolgens in kleine porties. Ik gebruikte hiervoor een ijsblokjesvorm, maar je kunt het ook in een diepvrieszakje doen en wat plat maken. Je maakt er dan vervolgens met de stompe kant van een mes wat lijntjes in zodat je het makkelijk af kunt breken wanneer het bevroren is.

  Knoflook invriezen

Hoeveel knoflook gebruiken?

Als je de knoflook eenmaal in kleine stukjes hebt gemalen kun je niet goed meer zien wat nu precies één teentje is. Misschien maakt dat je helemaal niet uit, maar als ik hier teveel gebruik vinden de kinderen het niet lekker. Ik heb daarom van tevoren gewogen hoe zwaar één teen knoflook is, en dit is gemiddeld 3 gram. Nadat ik alle tenen knoflook had gepeld kwam ik op een totaal gewicht van 192 gram. Dit delen door 3 = 64. Ik heb dus 64 porties. Deze heb ik verdeeld over een ijsblokjesvorm met 15 vakjes. 64 : 15 = 4,2. Ik heb dus per vakje zo’n 4 porties.

Doordat het gebruik van olijfolie blijft de knoflook een heel klein beetje zacht, zodat je deze makkelijker kunt snijden. Nadat de blokjes bevroren waren heb ik ze uit de ijsblokjesvorm gehaald en ze in vieren gesneden en daarna in een diepvrieszakje bewaard. Geen gedoe meer en geen voedselverspilling meer.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.