Wat je allemaal kunt doen met overrijpe bananen

Bananen zijn er in overvloed en in bijna elk huishouden worden ze dan ook regelmatig gegeten. Jammer genoeg worden er ook veel bananen weggegooid, dit omdat er vaak na een paar dagen al bruine vlekjes verschijnen en is een banaan eenmaal helemaal bruin dan beland hij vaak in de vuilnisbak. Ook bij ons thuis worden veel bananen gegeten, maar toch komt het nog weleens voor dat er een paar blijven liggen die niet lekker meer zijn om zo op te eten. Weggooien is zonde, je kunt er nog genoeg mee doen.

5 tips voor het gebruik van overrijpe bananen

Maak een smoothie

Overrijpe bananen smaken heerlijk in een smoothie. Het geeft de smoothie een zoetere smaak die zelfs meer tot zijn recht komt dan wanneer je minder rijpe bananen gebruikt. Ook bevroren banaan smaakt lekker in je smoothie, simpelweg de banaan van tevoren pellen en in stukjes snijden en daarna invriezen. Je hoeft dan geen ijsblokjes meer te gebruiken.

Bak je eigen bananenbrood

Gebruik hiervoor de volgende ingredi√ęnten volgens Amerikaans recept:

  • 2 cup geprakte banaan (ongeveer 3 √† 4 bananen)
  • 1/2 cup lichtbruine suiker
  • 1/2 cup boter (120 gram)
  • 2 eieren
  • 1 teaspoon vanilla
  • 2 cup bloem
  • 1 teaspoon bakpoeder
  • 1/4 teaspoon zout

Mix de suiker en de boter en voeg daarna de overige ingredi√ęnten toe en meng alles. Schep het mengsel daarna in een ingevet cakeblik en bak in 60 tot 65 minuten op 175 graden. De tijden willen nogal eens afwijken dus controleer eventueel iets eerder of het brood al gaar is. Ik gebruik hiervoor een sat√©prikker. Als deze er droog uitkomt is het brood klaar.

Natuurlijke Scrub

Een banaan kan ook prima functioneren als basis voor een suiker scrub. Pureer hiervoor de banaan met een paar eetlepels suiker, een theelepel olijfolie een eventueel met een paar druppels essenti√ęle olie. Vermijd hierbij de huid rondom de ogen. Ook kun je de banaan prima gebruiken als vochtinbrengende creme. Snijd de banaan in de lengte doormidden en masseer op je gezicht. Daarna afspoelen.

Een bananenschil als schoenpoets

Een prima alternatief voor schoensmeer is een bananenschil. Schil de banaan en wrijf met de binnenkant van de schil op de schoenen. Daarna opwrijven met een zachte doek en je leren schoenen glimmen je weer tegemoet.

Kunstmest voor rozen

Wanneer je rozenstruik niet meer goed wil bloeien probeer dan eens het volgende. Pureer een overrijpe banaan met een half kopje water. De grond rondom de rozenstruik vermengen met het mengsel en volgens kenners bloeit de roos weer als nooit tevoren.

Heb jij nog leuke suggesties?

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. ‘Banana bread’ is bij ons thuis al jaren een vaste waarde.
    Hier het recept vertaald naar onze meeteenheden:

    200 g bloem (witte bloem, maar half witte en half volkorenbloem kan ook)
    2 theelepels bakpoeder
    1/4 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
    75 g boter of margarine
    140 g suiker (witte suiker, rietsuiker of een mengeling van beide)
    2 eieren
    225 g zeer rijpe bananen, geplet.

    Voeg het bakpoeder en de soda toe aan de bloem, meng dooreen en zeef 3x.

    Doe de suiker bij de zachte boter, meng dooreen en klop tot het een smeu√Įge cr√®me vormt.
    Voeg de eieren één per één toe, en klop telkens goed dooreen. Plet de bananen, voeg bij het mengsel en meng dooreen.

    Voeg de bloem toe in 4 porties, meng het er telkens goed onder vooraleer een volgende portie toe te voegen.

    Vet een cakevorm in (kan ook in muffinvorm). Doe het deeg in de cakevorm en bak op middelmatige temperatuur (150 √† 175¬į C) voor 50 minuten.
    Laat de cake afkoelen op een rooster vooraleer hem aan te snijden.

    Heerlijk

    1. Heb je overrijpe bananen maar geen tijd om te bakken? Of maar ééntje over en geen drie? Pel de bananen en stop ze in de diepvriezer.
      Laten ontdooien, pletten en alsnog cake van bakken. Niet schrikken dat de bananen bruin sap verliezen bij het ontdooien, gewoon mee in het beslag doen.

    2. Hallo Hannelore,

      Bedankt dat je het recept er hebt neergezet in onze meeteenheden. Ben zelf al zo gewend om met de cups te werken dat ik daar niet eens over nagedacht heb ūüôā

  2. Je kan bananen met schil en al in de vriezer gooien. Met een goeie blender maak je er daarna lekker bananenijs van.
    Trek de bananen los van de tros, rijpen ze minder snel.

    1. 1 overrijpe banaan, geschild
      1 cm gemberwortel, geschild
      250 ml halfvolle melk

      In een hoge kom of maatbeker doen, staafmixer erin, klaar. Echt superlekker en gezond.

  3. 2 bananen 500gr yoghurt één koffielepel vloeibaar zoetmiddel zoals honing, blender in en klaar. Super lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.