Bananen zijn er in overvloed en in bijna elk huishouden worden ze dan ook regelmatig gegeten. Jammer genoeg worden er ook veel bananen weggegooid, dit omdat er vaak na een paar dagen al bruine vlekjes verschijnen en is een banaan eenmaal helemaal bruin dan beland hij vaak in de vuilnisbak. Ook bij ons thuis worden veel bananen gegeten, maar toch komt het nog weleens voor dat er een paar blijven liggen die niet lekker meer zijn om zo op te eten. Weggooien is zonde, je kunt er nog genoeg mee doen.
5 tips voor het gebruik van overrijpe bananen
Maak een smoothie
Overrijpe bananen smaken heerlijk in een smoothie. Het geeft de smoothie een zoetere smaak die zelfs meer tot zijn recht komt dan wanneer je minder rijpe bananen gebruikt. Ook bevroren banaan smaakt lekker in je smoothie, simpelweg de banaan van tevoren pellen en in stukjes snijden en daarna invriezen. Je hoeft dan geen ijsblokjes meer te gebruiken.
Bak je eigen bananenbrood
Gebruik hiervoor de volgende ingrediënten volgens Amerikaans recept:
- 2 cup geprakte banaan (ongeveer 3 à 4 bananen)
- 1/2 cup lichtbruine suiker
- 1/2 cup boter (120 gram)
- 2 eieren
- 1 teaspoon vanilla
- 2 cup bloem
- 1 teaspoon bakpoeder
- 1/4 teaspoon zout
Mix de suiker en de boter en voeg daarna de overige ingrediënten toe en meng alles. Schep het mengsel daarna in een ingevet cakeblik en bak in 60 tot 65 minuten op 175 graden. De tijden willen nogal eens afwijken dus controleer eventueel iets eerder of het brood al gaar is. Ik gebruik hiervoor een satéprikker. Als deze er droog uitkomt is het brood klaar.
Natuurlijke Scrub
Een banaan kan ook prima functioneren als basis voor een suiker scrub. Pureer hiervoor de banaan met een paar eetlepels suiker, een theelepel olijfolie een eventueel met een paar druppels essentiële olie. Vermijd hierbij de huid rondom de ogen. Ook kun je de banaan prima gebruiken als vochtinbrengende creme. Snijd de banaan in de lengte doormidden en masseer op je gezicht. Daarna afspoelen.
Een bananenschil als schoenpoets
Een prima alternatief voor schoensmeer is een bananenschil. Schil de banaan en wrijf met de binnenkant van de schil op de schoenen. Daarna opwrijven met een zachte doek en je leren schoenen glimmen je weer tegemoet.
Kunstmest voor rozen
Wanneer je rozenstruik niet meer goed wil bloeien probeer dan eens het volgende. Pureer een overrijpe banaan met een half kopje water. De grond rondom de rozenstruik vermengen met het mengsel en volgens kenners bloeit de roos weer als nooit tevoren.
Heb jij nog leuke suggesties?
Geef een reactie