Milieuagentschap waarschuwt voor chemische stoffen in alledaagse producten

Voedsel, speelgoed, cosmetica, kleding, maar ook babyproducten zijn allemaal voorbeelden van producten waarin chemische stoffen kunnen zitten. Veel van deze producten bevatten ftalaten, bisphenol-A en parabenen die het hormoonstelsel verstoren. We worden dan ook al jaren door milieuorganisaties, artsen en consumentenverenigingen gewaarschuwd om producten met deze stoffen de vermijden omdat ze de oorzaak zouden zijn van kanker, diabetes, zwaarlijvigheid en dalende zaadkwaliteit bij mannen. Er is zelfs aangetoond dat ongeboren baby’s al aan de stoffen worden blootgesteld.

Effecten van chemische stoffen

Het Europese Milieuagentschap waarschuwt nu ook voor de effecten van deze chemische stoffen. Zij hebben de link tussen bepaalde stoffen en kankers duidelijk vastgesteld. Bij chemicali├źn met eenzelfde werking als het vrouwelijke hormoon oestrogeen is aangetoond dat het een risicofactor is voor onder andere borstkanker en endometriose. In vrijwel alle ge├»ndustrialiseerde landen stijgt het aantal mensen met borstkanker. Meerdere studies linken chemische stoffen ook met autisme, ontwikkelingsachterstand bij kinderen en vroege puberteit bij meisjes.

Een verontrustende vaststelling als je gaat kijken in welke producten het allemaal voorkomt. Lees daarom altijd goed de ingredi├źnten op de verpakking, vooral bij verzorgingsproducten want die smeer je dagelijks op je huid.

Waar kan ik producten kopen zonder giftige stoffen

Wil je producten kopen waarin deze chemicali├źn niet zijn toegevoegd neem dan eens een kijkje op de site van Ecogoodies. Je kunt op deze site een groot aantal webwinkels vinden die natuurlijke producten verkopen zoals bijvoorbeeld cosmetica en speelgoed en kleding zonder giftige stoffen.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.