Wat te doen tegen wespen

wespen bestrijden

Wil je wespen bestrijden of wil je ze liever verjagen? Hieronder vertel ik je wat je kunt doen als je echt helemaal gek van die beestjes wordt en niet meer lekker buiten kunt zitten. Maar ook waarom je wespen eigenlijk niet zou moeten willen bestrijden en waarom verjagen beter is. Want ondanks dat ik altijd dacht dat ze nergens goed voor waren, blijken wespen toch een hele belangrijke rol te spelen in de natuur.

Wespen zijn voor ons milieu erg belangrijk. Ze vangen levende insecten en andere ongewervelden om zichzelf en de larven te voeden. Ze doden wel miljoenen tonnen schadelijke insecten per jaar zoals muggen, vliegen, teken en luizen. Wanneer er geen wespen zouden zijn, dan zouden er veel meer insectenplagen zijn. En dat zou er weer voor zorgen dat de gewassen worden aangetast en er oogsten verloren kunnen gaan. Ook kunnen er meer ziektes uitbreken. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat de wesp ons juist beschermt. Naast het in toom houden van insectenplagen is de wesp ook een belangrijke bestuiver van planten en bloemen. Dat is zeker nu de bijenpopulaties afnemen erg belangrijk.

In welke periode hebben we het meeste last van wespen

Pas in de nazomer krijgen we het meeste last van wespen. In de zomer laten ze ons meestal wel met rust. Ze krijgen in de nazomer echter een voorkeur voor zoetigheid en dat is waarom je ze dan ziet verschijnen wanneer jij lekker je ijsje of iets anders zoets zit te eten. Wespen hebben een enorm goed reukvermogen, en ze volgen het reukspoor naar de bron. Om ervoor te zorgen dat ze het niet ruiken is het daarom verstandig om voedsel af te dekken zodat de geur zich minder snel verspreidt. Ruim na het eten zo snel mogelijk de tafel op en maak schoon als je geknoeid hebt. Zo verklein je de kans dat de wespen de reuksporen opvangen.

Wanneer er een wesp in de buurt is heb je vaak de neiging om deze weg te slaan. Vaak wordt een wesp hier alleen maar agressief van en steekt hij juist sneller dus dat kun je beter niet doen. Wordt je geprikt, dan geeft de wesp een bepaalde geurstof af die functioneert als een alarm voor andere wespen. Die andere wespen komen dan ook de wesp te verdedigen. Je kunt wespen daarom beter zoveel mogelijk met rust laten zodat ook andere wespen uit de buurt blijven.

Heeft een wespenval nut?

Elk jaar weer hang ik buiten een wespenval op. We zitten in de zomer best veel buiten en met een zomer zoals die van vorige jaar hebben we ook vaak buiten gegeten. Op het moment dat er weer wespen kwamen was dit echter snel gebeurt. Ik ben best bang voor die geel zwarte beestjes en ik storm dan soms ook als een malle idioot naar binnen. Een wespenval zou moeten helpen en die hang ik daarom ook elke keer weer op. Maar helpt dat ook echt? Feit is wel dat het in ieder geval heel veel wespen aantrekt. Ik kon soms niet naar buiten om de was op te hangen omdat er wel meer dan 50 wespen om de val heen vlogen. Er kwamen voor mijn gevoel steeds meer wespen op af. En dat klopt ook.

Op het moment dat een wesp voedsel heeft gevonden wordt ze automatisch geprogrammeerd om terug te keren naar die voedingsbron. Wanneer er een voedselbron is gevonden door een verkenner dan zal deze de andere wespen daar naartoe navigeren. Ze keren dan net zolang terug totdat de voedingsbron helemaal op is. Andere voedingsbronnen zullen ze dan ook negeren. De reden hiervoor is dat het ontzettend veel energie kost om een voedselbron te vinden. De wesp zal daarom meer energie moeten verzamelen dan verbruiken. Dit houdt in dat als een wespenzwerm geprogrammeerd is op een bepaalde voedselbron, deze wespen andere voedselbronnen zullen negeren totdat de voedselbron op is of verdwenen is. Die wespenval die ik daar dus neer had gehangen werkte wel, de wespen die erin zaten gingen dood, maar zolang er nog zoetigheid in zat bleven er wespen komen.

Tips tegen wespen

Wespen bestrijden is zoals je kunt lezen eigenlijk helemaal geen goed plan omdat het ook hele nuttige beestjes zijn. Verjagen is dan waarschijnlijk de beste optie. Al is het natuurlijk wel zo dat wanneer er een nest op een gevaarlijke plek zit, je deze wel moet laten verwijderen. Wij hadden een paar jaar achter elkaar steeds een nest onder de dakgoot waardoor er steeds wespen in huis terecht kwamen. In dat geval is het wel aan te bevelen om een professional in te schakelen die het nest kan verwijderen, want dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Heb je buiten last van wespen en wil je ze verjagen dan heb je misschien iets aan onderstaande tips.

Wierook

Wespen hebben een hekel aan rook. Je kunt dan ook heel eenvoudig wat wierookstokjes branden om de wespen op een afstandje te houden.

Azijn

Azijn is ook zo’n geur waar wespen een hekel aan hebben. Zet een bakje met azijn op de tafel en de wespen blijven uit de buurt. Warme azijn is nog beter omdat het dan verdampt en de geur verspreidt zich dan beter. Het nadeel hiervan is dat het best wel stinkt, dus voor jezelf ook niet zo lekker.

Kruidnagel

Er zijn bepaalde sterke geuren waar wespen een hekel aan hebben. Kruidnagel is daar één van. Je kunt een paar kruidnagels op een schoteltje leggen met wat warm water. Een andere methode is om een citroen door de helft te snijden en hier meerdere kruidnagels in te steken. Dit blijkt ook goed te werken en het lijkt nog gezellig ook, en de geur, die vind ik zelf eigenlijk wel lekker 🍋.

Gemalen (ongebruikte) koffie

Ook de geur van koffie kan wespen verjagen. Doe wat gemalen koffie op een schoteltje en verbrand dit. Wespen hebben een hekel aan de geur en de rook die hier vanaf komt.

Maak een nep wespennest

Dit is heel eenvoudig en ik heb het vorig jaar ook gedaan nadat ik de wespenval weggehaald had. Ik heb een papieren zak verfrommeld en die daarna met een touwtje opgehangen aan een tak van de boom die in onze tuin staat. De wespen zien dit aan voor een ander wespennest. En omdat ze zich niet in een ander territorium willen begeven van een ander wespenvolk, gaan ze weer weg. Nadeel van de papieren zak is dat wanneer het veel regent hij uiteindelijk kapot gaat. Je moet hem dus wel enkele malen vervangen. Je kunt trouwens ook een nep wespennest kopen. De Waspinator is verkrijgbaar bij bol.com maar deze kost wel €17,95. Dat vind ik zelf behoorlijk prijzig voor iets dat je ook zelf kunt maken. Voordeel is dan wel weer dat hij niet kapot gaat wanneer het veel regent.

Wespenval

Wil je toch een wespenval gebruiken zorg er dan in ieder geval voor dat je deze ergens in je tuin ophangt op een plek waar je niet vaak komt. Je kunt een wespenval in de winkel kopen maar je kunt ook makkelijk zelf eentje maken van een plastic fles. Je doet dit op de volgende manier: Snijd een plastic fles horizontaal door. Vul het onderste gedeelte met iets zoets, bijvoorbeeld ranja. Pak nu het bovenste gedeelte van de plastic fles, draai het om en zet het zonder dop op het onderste gedeelte. Op deze manier kunnen de wespen er wel invliegen, maar ze kunnen er niet meer uit komen.

Houdt afvalbakken goed dicht

Als laatste tip, en hier hoef je verder niets voor te doen, houdt de afvalbakken goed dicht! Je ziet vast ook vaak genoeg de afvalbakken bij een snackbar die in de zomer en het najaar omringt worden door wespen. Die bakken staan ook altijd open dus logisch dat wespen dit ruiken. Houd daarom afvalbakken in huis, maar ook de containers buiten zoveel mogelijk dicht.

Horren

Om wespen in huis tegen te gaan is het verstandig om voor alle ramen horren te plaatsen. Het is even een investering maar ik ben zo blij dat wij ze destijds gekocht hebben. Ze helpen niet alleen tegen wespen, maar we zijn ook eindelijk af van die irritante steekmuggen die ons zomers nachtenlang wakker hielden.

Bovenstaande zijn allemaal huismiddeltjes om wespen in je omgeving te weren. Wespen bestrijden doe je hiermee niet. Heb je een wespennest wat voor veel overlast zorgt dan kun je het beste een professionele wespenbestrijder inschakelen. Er zijn wel bestrijdingsmiddelen waarmee je zelf wespen kunt bestrijden maar zelf zou ik dat risico niet nemen. Wanneer een professional het doet weet je zeker dat het goed gebeurt en loop je niet het risico om aangevallen te worden.

Weetje: Gemiddeld zijn er 250 wespennesten voor per vierkante kilometer. Brrr, daar krijg ik toch even de rillingen van.

Heb jij nog goede tips om wat te doen tegen wespen? Ik lees ze graag terug in de reacties hieronder.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Wat te doen tegen wespen”

  1. Tedje avatar
    Tedje

    Hallo Karin, ik heb nog een tip om wespen te verjagen. Met een plantensproeier met water verjaag je de wespen. Zij denken dan dat het gaat regenen en gaan dan terug naar hun nest, heb ik me laten vertellen. En inderdaad, het werkt!

    1. Karin avatar

      Hoi Tedje, bedankt voor de tip! Dat ga ik zeker uitproberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.