Van ervaringen wordt je een gelukkiger mens dan van het kopen van dingen

Als jij vandaag een geldbedrag zou winnen, wat zou je daar dan mee doen? Een mooie reis of iets dergelijks maken of zou je er iets materieels voor kopen? Als je me deze vraag een paar jaar geleden had gesteld had ik waarschijnlijk voor het tweede gekozen. Tuurlijk, die mooie reis wilde ik ook maken. Maar er is een tijd geweest dat ik dacht ik beter iets materieels kon kopen omdat ik daar in verhouding langer plezier van zou hebben.

Inmiddels denk ik daar anders over. Geef mij maar een mooie ervaring in plaats van iets materieels. (dan bedoel ik de luxe, extra dingen want zonder basis dingen wordt het een beetje moeilijk 😜) Waarom? Omdat ik daar veel langer plezier van heb. De onvergetelijke reis die we met onze kinderen maakten naar Amerika zal ik never nooit niet vergeten, daar kan geen bank of televisie tegenop. Maar ook het eerste concert waar ik naartoe ging staat niet in verhouding met wat ik er qua geld voor had kunnen kopen.

Zo kan ik nog wel wat momenten bedenken waarin ik blij ben dat ik mijn geld heb uitgegeven aan een ervaring. De herinnering eraan geeft me nog steeds een fijn gevoel. Volgens Joshua Becker van Becoming Minimalist, zijn er 6 redenen waarom ervaringen beter zijn dan dingen.

1. Ervaringen resulteren in meer geluk.

Veel mensen denken dat geld gelukkig maakt. Tot op zekere hoogte is dit ook het geval. Wanneer alle basisbehoeften echter zijn vervuld maakt het niet heel veel gelukkiger. De reden hiervoor is dat mensen zich snel aanpassen aan hun omgeving. De dingen die we kopen geven ons maar een korte tijd een blij gevoel. Het verdwijnt naar de achtergrond en het wordt al snel normaal. Bij ervaringen is het anders. Ervaringen en de gedachten die we er over hebben verbeteren naarmate de tijd verstrijkt en geven ons een groter gevoel van geluk. Ze vormen een groter deel van onszelf dan materiële dingen.

Wij zijn de optelsom van onze ervaringen

2. Ervaringen resulteren in betere herinneringen

Denk maar eens aan vroeger en wat je je kunt herinneren. Zijn het ervaringen die je je herinnert, zoals misschien een vakantie, een concert, een wedstrijd of een pretpark waar je bent geweest? Of zijn het materiële dingen die je toen hebt gekregen waar je een herinnering aan hebt.

In de meeste gevallen, in ieder geval bij mij, zijn het de ervaringen die ik heb meegemaakt. De vakanties naar Spanje met mijn ouders in een snikhete auto (airco was er toen nog niet), het schoolkamp, een tekenwedstrijd die ik won, de dag dat ik mijn man ontmoette, allemaal momenten die me tot de dag van vandaag bij blijven. Als je me vraagt naar een cadeau wat ik op één van mijn verjaardagen heb gekregen dan zou ik het echt niet weten, hoe diep ik ook in mijn geheugen graaf.

3. Ervaring resulteren in minder rommel

Veel van de dingen die we kopen zorgen voor verplichtingen. Ze nemen ruimte in beslag, je moet ze opruimen en schoonmaken. Ervaringen nemen geen ruimte in je hebt er geen werk van. Behalve dan misschien van de foto’s die je hebt gemaakt 😉.

4. Door ervaringen maak je betere verbinding met anderen

Een andere reden is dat je door gedeelde ervaringen een betere connectie krijgt met anderen. Denk maar eens aan de momenten die je met je familie of je vrienden hebt gedeeld. Dit kan van alles zijn, een concert, een vakantie of die jaarlijks terugkerende familie barbeque. Je voelt je meer verbonden met iemand waarmee je iets leuks hebt gedaan dan iemand die toevallig hetzelfde al jou heeft gekocht.

5. Ervaringen zorgen voor een gevoel van gelukkig zijn

Ervaringen zorgen voor een betere aandacht (mindfulness) wat weer bijdraagt aan het gevoel van geluk. Ben je constant met je gedachten ergens anders, dan blijkt uit onderzoek dat je daar ongelukkig van wordt. Door aandacht te hebben voor de dingen die op dit moment om je heen gebeuren, dus door echt aanwezig te zijn, wordt je gelukkiger, dan wanneer je dit niet doet.

6. Door ervaringen ga je minder vergelijken

Onderzoekers hebben aangetoond dat we ons zelf vaak vergelijken met anderen en dan specifiek met betrekking tot materiële dingen. Wat voor huis heeft iemand, wat voor auto staat er op de oprit. Bij ervaringen ben je veel minder geneigd om dit op een negatieve manier te vergelijken met die van iemand anders. Je kunt heus wel eens balen wanneer iemand anders in een beter hotel verblijft of een betere stoel in het vliegtuig heeft. Maar over het algemeen zorgt het voor veel minder jaloezie dan materiële goederen.

Ik denk dat we kunnen concluderen dat je een gelukkiger mens wordt door het opdoen van ervaringen dan door het kopen van dingen. Vraag maar eens aan oudere mensen wat zij anders hadden willen doen in hun leven. Het zijn de ervaringen die ze gemist hebben, dingen die ze niet hebben gedaan. Ik denk niet dat je iemand hoort zeggen dat hij of zij spijt heeft van een product wat hij niet heeft gekocht.

Eerder schreef ik al hoe het kopen van minder spullen (minimaliseren/consuminderen) voor rust en ruimte in je huis kan zorgen. Een groot voordeel daarbij is ook dat je geld overhoudt. Geld wat je kunt gebruiken om leuke ervaringen op te doen.

Waar geef jij je geld het liefst aan uit? Ervaringen of ga je op dit moment toch voor spullen?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.