Bewust winkelen in de decembermaand

De drukke decembermaand komt er weer aan en veel mensen zijn al druk bezig met inkopen te doen voor het sinterklaasfeest en sommigen zelfs al voor de kerst. Bij mijzelf begint het sinterklaasgevoel nu pas wat binnen te dringen en het wordt dan ook hoog tijd om te beginnen met het nadenken over de cadeaus. Eén ding heb ik wel geleerd de afgelopen jaren, en dat is om niet onvoorbereid naar de winkel te hollen en in de winkel pas te bepalen wat misschien wel leuk is om te geven. Vaak kom je dan thuis met spulletjes die achteraf gezien toch niet zo leuk of handig zijn en dat is zonde.

bewust winkelen
Fotocredit: freestocks.org

Tips om bewuster te winkelen:

  • Maak een lijst. Maak voordat je naar het winkelcentrum gaat een lijst van cadeaus voor de personen voor wie je iets wilt kopen. Weet je nog niet precies wat voor cadeau, dan is het verstandig om in ieder geval op te schrijven wat je denkt dat deze persoon leuk vindt zodat je gericht kunt gaan zoeken.
  • Begin vroeg met het kopen van de cadeaus. Niets is vervelender dan in de winkel staan en er achterkomen dat het product wat je wilt kopen is uitverkocht. Wanneer je alles op tijd in huis hebt scheelt dit heel wat stress!
  • Bedenk van tevoren hoeveel geld je per persoon wilt uitgeven.
  • Wees alert. Winkel niet als je moe bent. Dit heeft hetzelfde effect als boodschappen doen als je honger hebt. Je maakt sneller slechte keuzes.
  • Kijk naar de kwaliteit. Je kunt beter iets kleins zoeken van een goede kwaliteit waar iemand echt iets aan heeft, in plaats van een groot goedkoop iets van slechte kwaliteit. Het is toch zonde als je iets na een paar dagen al in de prullenbak kunt gooien omdat het dan al kapot is.
  • Geef ervaringen. Geef in plaats van computerspelletjes of speelgoed eens een paar kaartjes voor een evenement, zoals een musical, een sportwedstrijd of een leuke workshop. Ook een abonnement op een tijdschrift is leuk om te krijgen, zo heb je het hele jaar door een cadeautje 🙂
  • Maak zelf een cadeau. Ben je zelf creatief dan is het ook leuk om eens iets te geven wat je zelf hebt gemaakt. Een mooi schilderij, lekkere chocolade of een mooie tas, bedenk het maar. En wil je het helemaal goed doen dan pak je je cadeau ook nog eens op een duurzame manier in.

Wil je een duurzaam cadeau kopen? Kijk dan eens op de site van Ecogoodies. Op deze mooie site vind je de leukste fair trade en eco webwinkels. Voor ieder wel wat wils.

Heb jij nog tips om bewuster te winkelen?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.