E-nummers, je eten zit er vol mee

E nummers

Wat zijn E-nummers?

E-nummers, je hoort er wel eens over, en dat de meeste niet zo goed voor ons zijn, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? De E-nummers waar wij het over hebben gaan over een lijst van additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor menselijke consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem wordt wereldwijd gebruikt.  Als een additief in de EU is toegelaten wordt er de letter E aan toegevoegd maar ook additieven die inmiddels niet meer zijn toegelaten, behouden nog de letter E.

De supermarkt ligt vol met producten die E-nummers bevatten. Lees maar eens een etiket van een willekeurig product en je zult er vast één of waarschijnlijk een heleboel E-nummers op zien staan. Vaak zijn ze klein gedrukt en niet eens goed te lezen, maar bovenal, wat is de betekenis ervan, en waarom worden ze aan het product toegevoegd?

Giftige stoffen in producten

Niemand verwacht dat de autoriteiten giftige stoffen toestaan in onze producten. Toch is het tegendeel waar. Er worden chemische toevoegingen en (synthetische) additieven gebruikt om de producten er mooier uit te laten zien en om het hongergevoel op te wekken, zodat we er nog meer van gaan eten. Zo kan er nog meer geld verdiend worden.

Op de televisie en in de bladen wordt je door middel van advertenties aangemoedigd om light producten te kopen om niet dikker te worden en worden de synthetische zoetstoffen aanbevolen.

Veel van deze producten met additieven laten hun sporen na in het lichaam en kunnen het immuunsysteem aantasten. Het is daarom erg belangrijk dat je weet wat je in je mond stopt. Sta eens stil bij wat je koopt, en lees de ingrediënten op de verpakkingen. In het begin kost het wat meer tijd, maar na verloopt van tijd weet je welke E-nummers het meest schadelijk zijn en welke producten je het beste kunt vermijden.

Let bijvoorbeeld eens op de kleurstoffen in de zakken snoep. Deze worden vooral toegevoegd omdat de consument een product wil dat er mooi uitziet, maar ze zijn wel giftig. Niet iets wat je graag aan je kind wilt geven als je eenmaal weet wat het met je lichaam doet.

E nummers

Gevaarlijke E-nummers

E-951 Aspartaam

Eén van de meest gevaarlijke additieven is Aspartaam, E-nummer 951. Ondanks dat dit zoetmiddel door veel firma’s wordt aanbevolen ter vervanging van suiker, (denk aan de light producten) is er al in 1973  door Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat Aspartaam het zenuwstelsel aantast en dat het zeer kankerverwekkend is. Toch zijn er duizenden producten te krijgen die aspartaam bevatten.

Aspartaam kan maar liefst 92 bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, darmaandoeningen, hyperactiviteit, dementie, onvruchtbaarheid, tumoren en ga zo nog maar even door. De zoetstof kan ook ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose veroorzaken of verergeren.

Andere benamingen voor aspartaam zijn: Phenylaline, Candarel, Nutra Sweet, Natrena, Sacharine en sinds kort Amino Sweet.

Voorbeelden van producten met Aspartaam zijn:

  • Kauwgom
  • Light frisdranken
  • Multivitamines
  • Tandpasta
  • Limonade
  • Zoetjes
  • Light chips

E-621 Mononatriumglutamaat

Een ander additief wat bijna net zo gevaarlijk is als Aspartaam is Mononatriumglutamaat, oftewel E-nummer 621. Mononatriumglutamaat heeft als doel om je smaakpapillen te stimuleren waardoor je nog meer wilt eten. Een goed voorbeeld van een product met mononatriumglutamaat is chips. Door dit additief eet je zomaar een hele zak leeg. Maar ook de meeste kant-en-klare producten en de mixsausen voor bijvoorbeeld macaroni, chili con carne en spaghetti zijn allemaal voorbeelden van producten met E 621.

Andere benamingen voor mononatriumglutamaat zijn: smaakversterker, glutamaat, gistextract, monokaliumglutamaat.

Voorbeelden van producten met Mononatriumglutamaat:

  • Kruidenmixen
  • Chips
  • Bouillonblokjes
  • Soepen
  • Woksaus
  • Satésaus
  • Kant en klare maaltijden (pizza, quiche)

Volgens dokter Blaylock, wereldwijd erkend expert op het gebied van gezondheidsrisico’s van voedseladditieven, worden niet alleen de hersenen aangetast door E 621, maar blijkt ook uit onderzoek dat het hart, de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen als het eenmaal in het bloed terechtgekomen is. Het leidt volgens hem tot de niet te genezen kankers.

Het lijkt er op dat je bijna niets meer kunt eten of drinken, want in bijna alle producten zitten E-nummers en in vele (in meer dan 5000 voedingsproducten) ook aspartaam. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken welke producten je wel verantwoord kunt eten, want ze zijn er genoeg, en wat is er belangrijker dan je gezondheid?

Toch is er ook goed nieuws. Mensen worden zich steeds bewuster van de noodzaak om eerlijke, pure voeding te eten. Winkels met natuurlijke producten rijzen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Het wordt daarom ook steeds makkelijker om producten te vinden zonder al deze toevoegingen. Kijk maar eens in de natuurvoedingswinkels en ook in de meeste supermarkten is wel een speciale afdeling te vinden waar ze enkele natuurlijke producten aanbieden.

Handig boekje om mee te nemen naar de winkel

Ben je nieuwsgierig geworden naar de E-nummers en hun betekenis, dan is het boekje “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Gouget een echte aanrader. Het is een kleine gids, makkelijk mee te nemen in je tas, waarin alle E-nummers staan vermeld met hun betekenis. Elk E-nummer in het boekje heeft een kleur gekregen, groen, oranje of rood.

  • Groen: wordt tot op heden als onschuldig beschouwd
  • Oranje: hierover bestaan tegenstrijdige wetenschappelijke analyses
  • Rood: Echt vermijden (giftig, dus gevaarlijk voor de gezondheid)

Een voorbeeld uit het boekje:

E 104 Chinolinegeel (aangegeven in rood)
Synthetische kleurstof
Risico’s: hyperactiviteit, eczeem, slapeloosheid, risico op allergische reacties, mogelijk kankerverwekkend. Verboden in de VS en Australië. Echt vermijden.


Tip: wil je geen suiker eten en ook geen chemische zoetjes meer gebruiken, probeer dan eens Stevia. Dit is een natuurlijke zoetstof zonder calorieën.

Ook leuk om te lezen!

17 reacties op “E-nummers, je eten zit er vol mee”

  1. […] recepten vinden. Sausjes e.d. maak ik allemaal zelf want in de kant en klare pakjes zitten allemaal E nummers en die wil ik echt vermijden. Aspartaam is ook zoiets wat ik niet in mijn voeding wil hebben. Het […]

  2. […] te maken. Het zit bijvoorbeeld in M&M’s en Danone. Een ander voorbeeld is E621 oftewel Mononatriumglutamaat. Deze stof stimuleert je smaakpapillen waardoor je steeds maar door blijft eten. Het zit in veel […]

  3. Marieke avatar
    Marieke

    Is het werkelijk zo dat gistextract hetzelfde is als mononatriumglutamaat? De verkoper in de bio-winkel zei dat dat niet zo is. In heel veel biologische producten die ik koop zit ook gistextract. Volgens mij is het niet zomaar in één zin te noemen als gelijkende stof.

    1. Karin de Vries avatar

      Gistextract hoeft niet hetzelfde te zijn als mononatriumglutamaat, maar bij niet biologische producten is dit bijna altijd het geval. Het vervelende is dat je er bij de biologische producten niet altijd achter kunt komen of het nu wel of niet om mononatriumglutamaat gaat. Enige wat je kunt doen is het product zonder gistextract te kopen, zoals bijvoorbeeld de bouillonblokjes van het merk Cenovis maar in veel gevallen heb je geen andere keus. Met biologisch maak je volgens mij al de beste keus.

  4. Robin Salario avatar

    En hoe zit het dan met Stevia van Natrena?

    1. Karin de Vries avatar

      Daar durf ik je zo geen antwoord op te geven. Zelf gebruik ik stevia van de cruydhof maar zag in de winkel inderdaad nu ook stevia van Natrena staan. Ik heb nog niet op de verpakking gekeken of het puur stevia is of dat er nog ingrediënten aan zijn toegevoegd.

      1. Robin Salario avatar

        op het etiket staat: maltodextrine, zoetstof steviol glycosiden/. Ik weet het ook niet zeker. ik wil het aan mijn vader geven in plaats van zoetjes, dus het heeft geen zin als er ook aspartaam inzit. bedankt voor je snelle reactie.

        1. Karin de Vries avatar

          Dan zit er geen aspartaam in, maar maltodextrine is ook weer zo’n geval apart. Dat kan weer een andere naam zijn voor E621. Het wordt ons wel moeilijk gemaakt vind je niet? Je kunt eens kijken op deze site https://www.stevija.nl/

      2. charles avatar
        charles

        stevia van natrena daar zitten wel degelijk zoetstoffen in stevia van natrena moet ook daarom vermeden worden

        1. Caro avatar
          Caro

          Let sowieso op bij het gebruik van Steviaproducten. Het geeft een suikerboost voor je alvleesklier. gebruik blaadjes van de plant is het natuurlijkst. Ik heb het advies gekregen om oerzoet te gebruiken. Dit is ongeraffineerd. En nog beter is natuurlijk helemaal geen suiker te eten. Mooie zin van AllanPollak: eet niets wat je overgrootmoeder niet zou herkennen als eetbaar.

  5. Egbert avatar
    Egbert

    . Stoffen als cyclamaat (zoetstof ) aspartaan zitten gewoon in kinderen producten zoals slimpie 0 calorieën wel vol gevaarlijke stoffen Wat er over cyclamaat bekend is Synthetisch zoetmiddel dat uit sacharose is gemaakt en dat 30 tot 40 keer zoeter is dan gewone suiker. Dit additief heeft bij ratten in het laboratorium de zaadballen aangetast. Het schijnt kankerverwekkend te zijn en is sinds 1953 in gebruik. Het is in de VS al sinds 1970 verboden, maar wordt in Canada en overige landen nog altijd toegestaan. Echt vermijden En dat zit gewoon in een kinderproduct. We hebben nog een lange weg te gaan !! En dit moet echt aangepakt worden voordat het voor onze kinderen te laat is

  6. Hippo avatar
    Hippo

    Wat nuancering kan geen kwaad. Je waarschuwt niet tegen het eten van oude kaas bijvoorbeeld – stampvol natriumglutamaat. Aspartaam is niet zo gezond, maar hou voor ogen dat hier zoals voor alle stoffen geldt: het ligt aan de dosis. Een beetje kan niet zoveel kwaad. Heel veel zal niet gezond zijn. Maar ja, drink eens 6 liter water in een uur, en je gaat ook dood. Dus blijf nadenken, let op, maar laat je niet gek maken en doe niet aan paniekzaaierij.

    1. J.R. avatar
      J.R.

      Natriumglutamaat ≠ mononatriumglutamaat en zo zitten er wel meer onjuistheden in je reactie. Dit artikel is ver van paniekzaaijerij. Ik zou zelfs zeggen dat het juist jouw houding van alles willen ontkrachten en neutraliseren is die meer kwaad doet dan goed. Immers, is het precies die houding die maakt dat de consument met oogkleppen op door blijven consumeren? Mensen zouden en mass juist extra aandacht moeten hebben voor de hoeveelheid gif die wij onwetend in ons lijf pompen. Daarmee geven we met z’n allen een signaal af naar de producenten. Alleen op die manier ga je je van flegmatiek reageren over naar pro-actief handelen.

  7. angel avatar
    angel

    waar kan ik dat boekje kopen of bestellen

    1. Karin de Vries avatar

      Het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ van Corinne Gouget kun je o.a. bestellen bij bol. com http://www.bol.com/nl/p/wat-zit-er-in-uw-eten/1001004005600642/

  8. […] drinken van light frisdranken mijn zicht aantast. Maar aspartaam doet nog veel meer. Ik citeer uit een artikel in Ecowijs: “Al in 1973 is door Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat Aspartaam het zenuwstelsel […]

  9. Edwin avatar
    Edwin

    Hallo, ik heb een vraag over rijsmiddelen toevoegingen, het gaat
    over (natriumwaterstofcarbonaat) en (dinatriumdifosfaat) waarvan de laatste
    in mijn favoriete koekjes van Verkade en Peijnenburg ontbijtkoek zit,
    en in veel andere produkten, ik eet daar veel van, is dit schadelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.