Wat zijn E-nummers?
E-nummers, je hoort er wel eens over, en dat de meeste niet zo goed voor ons zijn, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? De E-nummers waar wij het over hebben gaan over een lijst van additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor menselijke consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem wordt wereldwijd gebruikt. Als een additief in de EU is toegelaten wordt er de letter E aan toegevoegd maar ook additieven die inmiddels niet meer zijn toegelaten, behouden nog de letter E.
De supermarkt ligt vol met producten die E-nummers bevatten. Lees maar eens een etiket van een willekeurig product en je zult er vast één of waarschijnlijk een heleboel E-nummers op zien staan. Vaak zijn ze klein gedrukt en niet eens goed te lezen, maar bovenal, wat is de betekenis ervan, en waarom worden ze aan het product toegevoegd?
Giftige stoffen in producten
Niemand verwacht dat de autoriteiten giftige stoffen toestaan in onze producten. Toch is het tegendeel waar. Er worden chemische toevoegingen en (synthetische) additieven gebruikt om de producten er mooier uit te laten zien en om het hongergevoel op te wekken, zodat we er nog meer van gaan eten. Zo kan er nog meer geld verdiend worden.
Op de televisie en in de bladen wordt je door middel van advertenties aangemoedigd om light producten te kopen om niet dikker te worden en worden de synthetische zoetstoffen aanbevolen.
Veel van deze producten met additieven laten hun sporen na in het lichaam en kunnen het immuunsysteem aantasten. Het is daarom erg belangrijk dat je weet wat je in je mond stopt. Sta eens stil bij wat je koopt, en lees de ingrediënten op de verpakkingen. In het begin kost het wat meer tijd, maar na verloopt van tijd weet je welke E-nummers het meest schadelijk zijn en welke producten je het beste kunt vermijden.
Let bijvoorbeeld eens op de kleurstoffen in de zakken snoep. Deze worden vooral toegevoegd omdat de consument een product wil dat er mooi uitziet, maar ze zijn wel giftig. Niet iets wat je graag aan je kind wilt geven als je eenmaal weet wat het met je lichaam doet.
Gevaarlijke E-nummers
E-951 Aspartaam
Eén van de meest gevaarlijke additieven is Aspartaam, E-nummer 951. Ondanks dat dit zoetmiddel door veel firma’s wordt aanbevolen ter vervanging van suiker, (denk aan de light producten) is er al in 1973 door Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat Aspartaam het zenuwstelsel aantast en dat het zeer kankerverwekkend is. Toch zijn er duizenden producten te krijgen die aspartaam bevatten.
Aspartaam kan maar liefst 92 bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, darmaandoeningen, hyperactiviteit, dementie, onvruchtbaarheid, tumoren en ga zo nog maar even door. De zoetstof kan ook ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose veroorzaken of verergeren.
Andere benamingen voor aspartaam zijn: Phenylaline, Candarel, Nutra Sweet, Natrena, Sacharine en sinds kort Amino Sweet.
Voorbeelden van producten met Aspartaam zijn:
- Kauwgom
- Light frisdranken
- Multivitamines
- Tandpasta
- Limonade
- Zoetjes
- Light chips
E-621 Mononatriumglutamaat
Een ander additief wat bijna net zo gevaarlijk is als Aspartaam is Mononatriumglutamaat, oftewel E-nummer 621. Mononatriumglutamaat heeft als doel om je smaakpapillen te stimuleren waardoor je nog meer wilt eten. Een goed voorbeeld van een product met mononatriumglutamaat is chips. Door dit additief eet je zomaar een hele zak leeg. Maar ook de meeste kant-en-klare producten en de mixsausen voor bijvoorbeeld macaroni, chili con carne en spaghetti zijn allemaal voorbeelden van producten met E 621.
Andere benamingen voor mononatriumglutamaat zijn: smaakversterker, glutamaat, gistextract, monokaliumglutamaat.
Voorbeelden van producten met Mononatriumglutamaat:
- Kruidenmixen
- Chips
- Bouillonblokjes
- Soepen
- Woksaus
- Satésaus
- Kant en klare maaltijden (pizza, quiche)
Volgens dokter Blaylock, wereldwijd erkend expert op het gebied van gezondheidsrisico’s van voedseladditieven, worden niet alleen de hersenen aangetast door E 621, maar blijkt ook uit onderzoek dat het hart, de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen als het eenmaal in het bloed terechtgekomen is. Het leidt volgens hem tot de niet te genezen kankers.
Het lijkt er op dat je bijna niets meer kunt eten of drinken, want in bijna alle producten zitten E-nummers en in vele (in meer dan 5000 voedingsproducten) ook aspartaam. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken welke producten je wel verantwoord kunt eten, want ze zijn er genoeg, en wat is er belangrijker dan je gezondheid?
Toch is er ook goed nieuws. Mensen worden zich steeds bewuster van de noodzaak om eerlijke, pure voeding te eten. Winkels met natuurlijke producten rijzen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Het wordt daarom ook steeds makkelijker om producten te vinden zonder al deze toevoegingen. Kijk maar eens in de natuurvoedingswinkels en ook in de meeste supermarkten is wel een speciale afdeling te vinden waar ze enkele natuurlijke producten aanbieden.
Handig boekje om mee te nemen naar de winkel
Ben je nieuwsgierig geworden naar de E-nummers en hun betekenis, dan is het boekje “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Gouget een echte aanrader. Het is een kleine gids, makkelijk mee te nemen in je tas, waarin alle E-nummers staan vermeld met hun betekenis. Elk E-nummer in het boekje heeft een kleur gekregen, groen, oranje of rood.
- Groen: wordt tot op heden als onschuldig beschouwd
- Oranje: hierover bestaan tegenstrijdige wetenschappelijke analyses
- Rood: Echt vermijden (giftig, dus gevaarlijk voor de gezondheid)
Een voorbeeld uit het boekje:
E 104 Chinolinegeel (aangegeven in rood)
Synthetische kleurstof
Risico’s: hyperactiviteit, eczeem, slapeloosheid, risico op allergische reacties, mogelijk kankerverwekkend. Verboden in de VS en Australië. Echt vermijden.
Tip: wil je geen suiker eten en ook geen chemische zoetjes meer gebruiken, probeer dan eens Stevia. Dit is een natuurlijke zoetstof zonder calorieën.
Sommige links hier zijn affliate links.
Geef een reactie