Wat zijn edelgistvlokken en waarom is het zo gezond?

edelgistvlokken gezond

Geschatte leestijd: 4 minuten

Als je mij een jaar geleden had gevraagd wat edelgistvlokken zijn had ik je het antwoord niet kunnen geven. Ik had er op dat moment nog nooit van gehoord. Gek genoeg komt het best vaak voor in recepten die ik voorbij zie komen en daar noemen ze het nutritional yeast. Hoe ik erbij kom weet ik nog steeds niet, maar ik meende altijd dat dat bouillonpoeder was 🙈 . Niet dus. Maakt ook niet uit, want ik ben er inmiddels achter wat het wel is en we gebruiken het nu wekelijks. Wat zijn edelgistvlokken en waarom is het zo gezond? En misschien nog belangrijker, waar kun je het in gebruiken?

Wat zijn edelgistvlokken

Edelgistvlokken zijn gemaakt van een gedeactiveerd gist van de stam van Saccharomyces Cerevisiae. Dit is een eencellige schimmel wordt gebruikt bij de bereiding van alcoholhoudende dranken en bij het laten rijzen van brood. Klinkt niet zo lekker, of wel dan? Ik moet ook eerlijk zeggen dat het er niet heel appetijtelijk uitziet, maar daar merk je niks meer van wanneer je het door je eten roert. In een warm gerecht lost het direct op en je ziet het niet meer terug. De smaak van je gerecht wordt er echter wel veel smakelijker van.

edelgistvlokken

Waar kun je edelgistvlokken voor gebruiken?

Omdat het een hartige smaak geeft aan gerechten kun je het vooral goed gebruiken in pasta’s en groentegerechten in plaats van geraspte kaas. De eerste keer dat ik het op deze manier gebruikte vond ik het helemaal niks en ik heb de pot uiteindelijk weggedaan. Ik had waarschijnlijk teveel gebruikt en het niet door het gerecht geroerd zoals ik nu wel altijd doe.

Omdat ik de geraspte kaas bij de pasta toch wel erg mis besloot ik om toch maar weer een busje te kopen en het nog maar eens te proberen. Deze keer strooide ik er wat minder door (een dikke eetlepel) en roerde ik het er direct doorheen. Voor mijn gevoel was het ongeveer dezelfde smaak als wanneer ik er wat parmezaanse kaas doorheen had geroerd. Erg lekker.

De hoeveelheid die je er zelf doorheen strooit is natuurlijk heel persoonlijk. Mijn man gooit bijvoorbeeld wel 3 eetlepels door de pasta want die houdt gewoon van een wat sterkere smaak.

Ik gebruik de edelgistvlokken vooral in warme gerechten zoals pasta, stampotten en ook bij het maken van een bloemkoolsausje. Maar je kunt ze natuurlijk ook koud in een salade verwerken.

edelgistvlokken gezond

Waarom zijn edelgistvlokken zo gezond?

Edelgistvlokken zijn zo gezond omdat ze van nature vitamine B1, B2, B3, B6, foliumzuur en zink bevatten.

 • Vitamine B1 draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme
 • Vitamine B2 en B3 dragen bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Ook dragen ze samen met B6 bij tot vermindering van vermoeidheid en moeheid.
 • Zink draagt bij tot de instandhouding van een gezonde huid en nagels en gezond haar.

Daarnaast zijn edelgistvlokken rijk aan plantaardige eiwitten. Voor ons dus een mooie aanvulling omdat we hier vegetarisch/veganistisch eten.

Let op! Edelgistvlokken moet je niet verhitten

Wil je optimaal gebruik maken van de gezondheidsvoordelen dan kun je de vlokken het beste zo min mogelijk verhitten. Zo blijven de vitamines het best behouden. Strooi het daarom pas door de pasta wanneer je deze op je bord hebt liggen en niet wanneer het nog in de pan op het vuur staat.

In welke gerechten gebruik jij edelgistvlokken?

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Wat zijn edelgistvlokken en waarom is het zo gezond?”

 1. […] voor de gemalen kaas verkiezen wij lactose vrije kaas, cheddar, geitenkaas, parmezaan of edelgistvlokken […]

 2. Janny avatar
  Janny

  Ik gebruik ook edelgist vlokken op mijn eigen gebakken brood ik doe wat olijfolie op mijn boterham wat lijnzaad en sesamzaad en daarop edelgist vlokken en dat smaakt heerlijk en dat wissel ik af met boterham met 30+ kaas en een boterham met Pindakaas
  En dat smaakt heerlijk

  Met vriendelijke groet

  Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.