Pas op, de paaseieren worden misbruikt

In Nederland zullen de komende dagen miljoenen eieren verkocht worden in verband met de Paasdagen. De eieren worden volgens traditie beschilderd voordat ze gegeten worden. Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook  kant-en-klare voorgekookte en beschilderde eieren te koop. Het nadeel van deze mooie kleurtjes is dat de verplichte code, die informatie geeft over het houderijsysteem en land van herkomst, door de verf vaak niet meer zichtbaar is, en daar wordt misbruik van gemaakt.

Vier Voeters onderzoekt herkomst van paaseieren

De stichting Vier Voeters deed internationaal onderzoek naar de herkomst van paaseieren. ‘Verschillende paaseieren bleken kooi-eieren die werden aangeboden als vrije-uitloopeieren,’ zegt campagnemedewerker Barbara van Genne. ‘Bij slechts een paar eieren, die heel fel geschilderd waren, was het stempel door de verf nog zichtbaar.’ Ook het land van herkomst bleek in veel gevallen niet te kloppen.

Er zijn meer manieren om de afkomst van kooi eieren te verdoezelen. Al zouden de winkeliers stoppen met de verkoop van kooi eieren, dan worden ze nog steeds gebruikt in kant-en-klare producten zoals koekjes, gebak en pasta’s. De enige manier om dit te vermijden is door het kopen van biologische producten of producten die zijn voorzien van een label.

Vermijd kooi- en scharreleieren

Vier voeters raadt consumenten die een diervriendelijk Pasen willen vieren dan ook aan om scharreleieren te vermijden. Scharrelei klinkt wel vriendelijker dan kooi ei , maar het betekent enkel dat de kippen niet in kooien gehouden worden. In plaats daarvan zitten ze met grote aantallen in een schuur. Ze komen nooit buiten en krijgen dus nooit frisse lucht of zonlicht,’ aldus Van Genne. Kippen van vrije-uitloop en biologische houderijen kunnen wel naar buiten. Biologische eieren zijn te herkennen aan het stempel met code ‘0’ en vrije-uitloopeieren aan het stempel met code ‘1’.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.