puur en. natuurlijk

Lukt het jou om puur en natuurlijk te eten?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om zo puur en natuurlijk mogelijk te gaan eten dan zul je ontdekken dat je daar vaak ook echt even in moet komen. E-nummers vermijden vraagt dat je weet waar de e-nummers voor staan. Uiteraard wil je er voor de rest op kunnen vertrouwen, dat de producten die in de supermarkt geadverteerd worden als natuurlijk en puur, dat ook daadwerkelijk zijn.

Helaas is dit vaker niet dan wel het geval. Als je ooit een aflevering van de Keuringsdienst van Waren hebt gezien, dan weet je dat er nogal gesjoemeld wordt met woorden. Deze week kwam in het nieuws op Nu.nl dat de nootjes Pure & Natural van Duyvis helemaal niet zo puur en natuurlijk zijn als je zou denken. Jammer genoeg weer zo’n voorbeeld van het misleiden van consumenten.

Natuurlijk met een smaakje

Foodwatch, een onafhankelijke non-profitconsumentenorganisatie die  opkomt voor jouw recht op veilig en goed voedsel, produceerde deze week een uitgebreide PDF, waar ze toch heel duidelijk maken hoe sterk de claim van Duyvis afwijkt van de werkelijkheid. Duyvis geeft aan dat de nootjes geselecteerd zijn met 100% natuurlijke smaak. Dit zal vast kloppen, alleen jammer dat de nootjes daarna nog op smaak worden gebracht met specerijen zoals aroma, maltodextrine, zout, suiker, gistextract (vaak een andere naam voor smaakversterker E 621), uipoeder, knoflookpoeder. Op die manier is er niets natuurlijks meer aan want al deze toevoegingen komen van nature niet in een cashewnoot voor.

puur en. natuurlijk

Voor mensen die op zoek zijn naar producten zonder chemische toevoegingen is het dus nog steeds oppassen geblazen. Je kunt er helaas niet automatisch vanuit gaan dat je iets gezonds in huis haalt wanneer je op de verpakking leest dat het natuurlijk en puur is. Het is ondertussen onvermijdelijk dat, als je jouw lichaam zo gezond mogelijk wilt houden, je een onderhand behoorlijke kennis moet hebben van de ingredi√ęnten en hun schuilnamen.

Een schande. Dit soort reclame uitlatingen zou toch simpelweg verboden moeten zijn, dit moet toch niet kunnen? Of zit ik er nu helemaal naast?

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Ik vind het ook bijzonder storend. Ze kunnen er niet vanuit gaan dat iedereen die kennis maar opdoet. En ik vind dat zo’n Voedingscentrum of hoe het ook heet, en andere instanties, wel eens strenger mogen zijn op dat soort zaken. Natuurlijk is niet gelijk aan toevoegingen op natuurlijke producten. Duh. Ik mag hopen dat ze die logica zelf ook nog wel kunnen nagaan. Maar ja, wat doe je eraan?

  1. Tsja, ik vraag me serieus af waarom inderdaad een dergelijk voedingscentrum niet meer sturend en regulerend met dit soort onderwerpen bezig is. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je als voedsel fabrikant van alles op je verpakking mag zetten zonder dat dat op feiten hoeft te berusten.

 2. Het valt inderdaad niet mee, maar ik doe mijn best. Ik koop zoveel mogelijk eten waarvan nog zichtbaar is wat het is of was.

 3. inderdaad, zelfs in de bio-winkel moet je op je hoede zijn, gisteren een product gekocht van de hobbit(een merk in belgie die bio-vegetarisch broodbeleg verkoopt) normaal gezien lees ik steeds de verpakking maar deze keer was ik te snel zijn en ging uit van de verpakking zelf, thuisgekomen wilde ik een lekkere boterham nemen met dit tofu-zeewier beleg en ik draaide de doos om en terwijl ik de eerste hap nam viel mijn oog erop:calciumchloride(e-509) het e-nummer stond niet vermeld maar ik heb thuis een handig boekje waar dit allemaal in staat, ik dacht, het is niet waar he, een natuur product en toch die viezigheid instoppen, dus heb ik direct gemaild naar die fabrikant, ik wacht nog op een antwoord. dus belazerd door een bio-producent. let op mensen, lees voor je iets koopt! opnieuw een goede les voor mezelf.
  De gids noemt: wat zit er in uw eten door corinne gouget.

  mvg
  steven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.