Melk, hoe gezond is het eigenlijk?

Het wordt er al vroeg ingestampt, melk is gezond en melk is nodig in een gezond voedingspatroon. Maar is dit wel zo?

Als we de reclameboodschappen moeten geloven is het noodzakelijk dat we per dag een aantal glazen melk drinken of meerdere zuivelproducten eten. De voornaamste reden hiervoor is dat melk veel calcium bevat en dat is weer nodig voor gezonde botten. Veel mensen zijn in deze boodschappen gaan geloven en en nemen voor waar aan dat melk gezond is, het is immers ook opgenomen in de ‘Schijf van vijf‘ van het voedingscentrum. Toch is het verstandig eens met een kritische blik te kijken of melk daadwerkelijk zo gezond is als wij denken, en… of het misschien zelfs ongezond is.

 

Melk en sterke botten

Calcium is nodig voor sterke botten. Hoe kan het dan dat in Nederland, waar de zuivelconsumptie zo hoog is, veel osteoporose voorkomt? Dit komt waarschijnlijk omdat zuivelproducten veel calcium bevatten maar daarbij ook het calciumverlies verhogen, net zoals vlees, vis en eieren dit doen. Producten die minder calcium bevatten maar het calciumverlies beperken zijn  o.a. bananen, sinaasappels en paprika. Andere producten met calcium zijn donkergroene bladgroenten, fruitsappen, sojamelk met verrijkte calcium, peulvruchten, gedroogde vijgen en noten en zaden. Melk drinken voor je dagelijkse portie calcium is dus niet noodzakelijk als je wat meer van bovenstaand producten in je voeding opneemt.

Intolerantie en calorieƫn

Wereldwijd heeft  75% van de bevolking een lactose-intolerantie. In Europa, Amerika en AustraliĆ« zijn de mensen met een intolerantie in de minderheid maar ook hier worden het er steeds meer. Dat zet tot nadenken. Melk is een specifiek product dat door mensen en dieren wordt geconsumeerd, maar mensen zijn de enigen die de melk drinken van andere dieren. Wat goed is voor babykalveren is niet per definitie ook goed voor mensen. Koemelk bevat bijvoorbeeld veel meer proteĆÆnen dan menselijke melk.

Ook als je op dieet bent kun je melk beter laten staan. In een glas melk zitten behoorlijk wat calorieĆ«n. De verzadigde vetten uit de melk die ook gebruikt worden in o.a. kaas en gebak spelen bovendien een rol bij een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.

Onderzoek

Melk is iets waarmee we zijn grootgebracht. We hebben altijd gehoord dat het gezond is en waarom zou je dit niet geloven? Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat er ontzettend veel geld gemoeid is in de zuivelindustrie en dat het een financiĆ«le strop zou zijn als mensen massaal zouden stoppen met het kopen van melk. Omdat de vraag al langer speelt of melk inderdaad wel zo gezond is vinden er regelmatig onderzoeken plaats. De vraag is echter of deze onderzoeken echt onafhankelijk zijn omdat ze vaak worden gefinancieerd door de belanghebbenden.

Wat kan ik vervangen door koemelk

Koemelk is makkelijk te vervangen door verschillende soorten plantaardige melk. Bijvoorbeeld voorĀ  het bakken van pannenkoeken, het maken van sausjes of gewoon om op te drinken. Er zijn verschillende keuzes zoals: sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk en meer.

Zonder het door te hebben zijn er veel mensen die last hebben van een lactose- intolerantie. Ze hebben vaak last van een opgezette buik, diaree of buikpijn maar leggen de link niet met het drinken van melk of het eten van zuivelproducten. Uit het oogpunt van dierenwelzijn kun je ook nog eens nadenken of het drinken van melk wel de juiste keus is.

Melk is goed voor elk is dus – als we heel eerlijk zijn – onjuist. Heb jij er wel eens bij stil gestaan of je ook zonder melk zou kunnen?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.