Hoeveel vet zit er in een avocado en is dit gezond?

Het is één van mijn favoriete vruchten, de avocado. Je kunt er zoveel kanten mee op en het is ook nog eens supergezond. Ik gebruik ze veel voor het maken van guacamole voor bij de bonen (die we héél veel eten) of als dip bij tortillachips. Ook op brood smaakt het heerlijk, vooral met zongedroogde tomaat erdoor 😋. Maar hoe gezond is deze vrucht eigenlijk, en hoeveel vet zit er in een avocado?

Een avocado bevat toch aardig wat vet. Per portie van 100 gram (1 avocado zonder pit en schil) bevat zo’n 18 gram vet. Dit zijn 162 calorieën. De voedingsnorm die gesteld is door het voedingscentrum hanteert 100 gram vet per dag voor de gemiddelde Nederlandse man die weinig beweegt. Voor de vrouw is dit ongeveer 80 gram. Mensen die makkelijk op een gezond gewicht blijven kunnen zo’n 10 gram vet meer nemen.

Een avocado bevat gezonde vetten

Een avocado levert dus veel calorieën door het hoge vetgehalte (1 gram vet is 9 kilocalorieën) maar het zijn wel ontzettend gezonde vetten. Ter info, er zijn twee soorten vetten, onverzadigde en verzadigde. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. De avocado bevat onverzadigde vetten. Deze vetten hebben een positieve invloed op je cholesterol, maar ook op je bloedsuikerspiegel en je huid.

Wat zit er allemaal in een avocado

  • vitamine B,C,E en K
  • magnesium
  • ijzer
  • kalium
  • foliumzuur
  • koper
  • eiwit

Avocado’s voor een gezonde huid

Een avocado kun je natuurlijk eten maar wist je dat je een avocado ook kunt gebruiken voor je huid? Ze worden veel gebruikt in schoonheidsmaskers omdat ze vol met vetzuren zitten en die heb je nodig voor het herstellen van je huid. De voedingsstoffen die erin zitten zorgen er ook nog eens voor dat je huid er langer glad en jeugdig uitziet. Daarnaast bevat de avocado ook nog eens vitamine E waarvan gezegd wordt dat het helpt tegen de verschijnselen van huidveroudering. Klinkt goed toch? Moet ik binnenkort ook maar eens uitproberen, al eet ik hem eigenlijk liever op 😜🥑.

Conclusie

Avocado’s mogen dan vet zijn, maar met hun goede vetten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels zijn ze een gezonde aanvulling op vrijwel elk dieet. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een avocado eet in combinatie met kaas, eieren of vlees je er verstandig aan doet er niet teveel van te eten. Je zit anders al snel over je dagelijkse energiebehoefte heen.

NB: Volgens het voedingscentrum is het gemiddeld aantal calorieën per dag voor vrouwen 2000 en voor mannen 2500. Let wel, dit is een gemiddelde. Mensen die willen afvallen kunnen het aantal calorieën beperken, maar sport je bijvoorbeeld veel dan kun je weer meer nemen. 

Bronnen: voedingswaardetabel, voedingscentrum

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.