Denemarken heft belasting op vet eten, goede keuze?

Sinds afgelopen zaterdag wordt vet eten in Denemarken een stuk duurder. Er wordt op producten, zoals boter, cake, melk, pizza en vlees een vet tax geheven. Voor elke kilo verzadigd vet  moet € 2,15  extra worden betaald.

Hogere levensverwachting door belasting op vet eten

Waarom wordt dit in Denemarken gedaan? Volgens de voormalige minister van gezondheid Jakob Axel Nielsen heeft het vooral te maken met de gemiddelde levensverwachting in Denemarken. Deze willen ze door dit initiatief hoger krijgen. Volgens hem zijn verzadigde vetten vooral de oorzaak van hart- en vaatziekten en kanker en hier kan iets aan gedaan worden.

Op zich misschien een goede zaak, maar aan de andere kant is het volgens mij ook je eigen verantwoordelijkheid wat je in je mond stopt. Zou het echt helpen wanneer je producten duurder maakt? Als ik iets echt heel erg lekker vind dan koop ik het ook. Misschien minder vaak als het duur is, maar uiteindelijk gaat het hier niet om gigantische bedragen. Sinds de Euro ingevoerd is heb ik het gevoel dat de prijzen ook zijn verdubbeld, en toch kopen de meeste mensen nog precies hetzelfde als daarvoor.

Denemarken doet in ieder geval haar best om de bevolking op deze manier te ‘dwingen’  gezonder te leven. In 2004 werd het illegaal om meer dan 2% transvetten in voedsel te verwerken en vorig jaar werden de kosten van ijs, chocolade en snoep met 25 % verhoogd. Ook werden de prijzen van tabak, alcohol en frisdrank verhoogd, hoger dan de norm die was vastgesteld door de EU.

Het zou natuurlijk heel mooi zijn als ze de prijzen van de gezonde producten zouden verlagen, maar of dit aan de orde is, geen idee.

Hoe zou jij reageren als Nederland deze trend zou gaan volgen? Ben je het ermee eens of denk je dat ze helemaal gek zijn geworden?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.