Koffiebekers van bamboe, een goede keuze of niet?

Zie jij ook steeds vaker bamboe producten in de winkel die het plastic zouden moeten vervangen? In eerste instantie lijkt het een hele goede oplossing, broodbakjes en bekers die gemaakt zijn van bamboe. Ze zien er vaak leuk uit en ze worden ook vaak aangeprezen als een milieuvriendelijk en groen alternatief voor plastic. Maar is het eigenlijk wel zo milieuvriendelijk, en is het Ć¼berhaupt veilig voor onze gezondheid?

Schadelijk stoffen in koffiebekers van bamboe

Bij bamboe denk je automatisch aan een natuurproduct zoals hout. De drinkbekers en bordjes die je echter vaak in de winkel ziet liggen zien er nou niet bepaald uit als een natuurproduct. Het is licht materiaal, ziet er leuk uit en het is goedkoop. Je ziet in de winkel dan ook steeds meer bordjes, bekers en broodbakjes van dit materiaal. Op de verpakking staat wellicht vermeld dat het gemaakt is van bamboe, maar het heeft toch wel heel veel weg van plastic. Nu zijn die producten inderdaad gemaakt van bamboevezels wat een dikke plus is, maar ook nog van een ander goedje, namelijk melaminehars. Deze melaminehars werkt als een soort lijm en is nodig om de bamboevezels bij elkaar te houden. Wat is nu het probleem?

Melaminehars bestaat uit melamine en formaldehyde. Dit zijn schadelijk stoffen wanneer het wordt ingeslikt, ingeademd of wanneer het wordt opgenomen door de huid. Die wil je dan natuurlijk ook het liefste zoveel mogelijk vermijden. Het probleem ontstaat wanneer het product wat je gebruikt warm/heet wordt. Deze giftige stoffen komen namelijk vrij wanneer ze worden verwarmt. Wanneer jij dus je hete drankje in een bamboe beker schenkt krijg je deze stoffen er ongewild bij.

Uit een onderzoek dat werd gedaan in Duitsland blijkt dat een groot gedeelte van koffiebekers van bamboe teveel melaminehars bevatten. In het onderzoek werden 12 bamboe bekers onderzocht, waarvan in 7 een te hoge concentratie melaminehars zat. Niet alle bekers zijn overigens in Nederland te koop.

Welke koffiebekers van bamboe zijn onveilig

Bij de volgende bekers werd een te hoge concentratie melaminehars aangetroffen.

  • Ikea Mugg (Ikea heeft de bamboe beker tijdelijk uit de verkoop gehaald. Ze gaan het product opnieuw testen)
  • Ecoffee Cup
  • La Vida
  • Grafik Werkstatt Premium Cup Bamboo to go
  • Aldi Nord Mehrwegbecher
  • Rex London Bamboo Travel Mug
  • Zuperzozial Cruising Travel Mug

Veilige bamboe bekers

Van de onderzochte koffiebekers zijn er 5 waarin geen gevaarlijke hoeveelheid melaminehars werd aangetroffen.

  • Chicmic Bamboo Cup
  • Pandoo
  • Ebos Bambusbecher Coffee-to-go
  • Morgenheld
  • ppd Travel Mug Bamboo

Meer informatie over de test kun je vinden op Stiftung Warentest.

Bamboe koffiebekers niet milieuvriendelijk

Naast de schadelijke stoffen die in de bekers zitten, blijkt een koffiebeker van bamboe ook niet zo milieuvriendelijk te zijn als de producenten doen overkomen. Sommige adverteren met ‘biologisch afbreekbaar’ op de producten. Dit zou kloppen wanneer de bekers volledig zijn gemaakt van bamboe of andere natuurlijke materialen. Echter voor het materiaal waarvan deze bekers zijn gemaakt geldt dat absoluut niet. Een typisch gevalletje van greenwashing.

Bekijk hier het filmpje waarin de bamboe bekers werden getest.

YouTube video

Zoals je ziet zijn er gelukkig ook koffiebekers van bamboe waaruit je wel veilig je warme drank kunt drinken. Het blijft echter ontzettend belangrijk om je te verdiepen in de producten die je aanschaft. Biologisch, groen, ecologisch en meer van deze woorden vertellen niet altijd de hele waarheid.

Lees ook: Is bamboe textiel wel zo duurzaam als men doet voorkomen?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.