Is bamboe textiel wel zo duurzaam als men doet voorkomen?

bamboe

Bamboe in textiel is de laatste jaren enorm in opkomst. Je vindt het in T-shirts, broeken, ondergoed, sokken, handdoeken, dekens en ga zo maar door. Het wordt aangeprezen als een stof die soepel, zacht en ademend is, maar wat er vooral wordt geclaimd is dat het zo duurzaam is. Maar klopt dit verhaal wel? Is bamboe wel zo duurzaam als men doet voorkomen?

Laten we voorop stellen dat het verbouwen van bamboe op een duurzame manier gebeurt. Bamboe is de snelst groeiende plant op de wereld. Het is een grassoort die wel een meter per dag kan groeien en maar weinig water nodig heeft. Dit in tegenstelling tot de katoenproductie. Na het kappen groeit bamboe ook snel weer aan dus er kan meerdere keren worden geoogst. Dat maakt het zo milieuvriendelijk.

bamboe
Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay 

De keerzijde van bamboe is echter dat de vezel bewerkt moet worden om er garen van te maken en dat kan op twee manieren, mechanisch en chemisch. Helaas wordt de laatste vorm het meest gebruikt. We hebben het dan over bamboe viscose.

Chemisch geproduceerde bamboe niet duurzaam

De meeste bamboekleding die je tegenwoordig in de winkel vindt is echter gemaakt van chemisch verwerkt bamboe, wat ook wel bamboe viscose of bamboe rayon wordt genoemd. Bij dit chemische proces verandert de bamboe in een zachte pulp die kan worden gespind tot garen. Helaas worden de natuurlijke antimicrobiële eigenschappen van de bamboeplant bij dit proces ook verwijdert.

Het productieproces van viscose verbruikt veel water en energie en kan lucht- en watervervuiling veroorzaken. Volgens de FTC is er ook geen wetenschappelijk bewijs dat viscose van bamboe producten biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast worden er chemicaliën gebruikt die bij het chemische proces (waaronder koolstofdisulfide) zeer milieu-onvriendelijk zijn en worden gelinkt aan ernstige gezondheidsproblemen. Mensen die hiermee in aanraking komen kunnen verlamming of geheugenverlies oplopen. Of nog veel erger. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat het voor de mensen die ermee werken een enorm risico is.

Voor de natuur en de dieren die erin leven is het trouwens ook een ramp. Volgens de Keuringsdienst blijkt dat lang niet alle fabrieken in China veilig werken met deze stoffen. En helaas komt ook het dumpen van chemisch afval nog te vaak voor in dat land.

Mechanische methode

Bij de mechanische methode werkt het wat anders. Hier worden de houten delen van de plant geplet en worden er natuurlijke enzymen gebruikt om het zacht te maken. De vezels worden er daarna machinaal uitgehaald en gesponnen in een draad (bamboe linnen).

De voordelen van mechanisch verwerkt bamboeweefsel zijn:

  • het voelt aan als zijde
  • antibacteriële eigenschappen
  • goede vochtopname
  • droogt snel
  • anti-statisch
  • de stof is ademend

Ondanks het feit dat deze methode veel milieuvriendelijker is wordt hij maar weinig gebruikt. Het is behoorlijk arbeidsintensief en veel duurder dan de andere methode. Het aanbod is logischerwijze daarom ook een stuk kleiner.

Conclusie

Is bamboe textiel wel zo duurzaam als men doet voorkomen? Het antwoord daarop is in de meeste gevallen een dikke NEE. Ondanks de duurzame claims is de chemische productie van bamboetextiel een enorm vervuilend proces. Echter, bamboe is een hernieuwbare hulpbron die wel 50 keer zoveel vezels per hectare oplevert dan katoen. Als de problemen bij het productieproces worden aangepakt is het een prachtig duurzaam product.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.