Duurzaam beddengoed, de beste keuzes

duurzaam beddengoed

Wij zijn vorig jaar verhuisd naar een nieuw huis in een nieuwe stad. Ons oude bed was aan vervanging toe dus in plaats van ons bed mee te verhuizen hebben we een nieuw bed gekocht. En dat moest natuurlijk een duurzaam bed worden.

Ons vorige bed kwam bij de Ikea vandaan, maar nu besloten we naar een echte beddenspecialist hier in de stad te gaan en te kiezen voor een bed van duurzame materialen. En gemaakt door een bedrijf hier uit de regio.

Uiteraard hoorde daar ook nieuw beddengoed bij. We zochten een dekbed uit van Texels wol, met daarbij een duurzaam dekbedovertrek. Maar, ja… wanneer is iets duurzaam? Het is soms best lastig is als je geen idee hebt waar je op moet letten qua materialen. Want welke zijn duurzaam?

Wat is duurzaam beddengoed?

Laten we beginnen met te bepalen wat duurzaam beddengoed eigenlijk is. Wanneer je kiest voor de volgende duurzame materialen voor beddengoed zit je altijd goed. En, zoals je verder in dit artikel zult zien, zitten er behoorlijke verschillen in duurzaamheid!

1. Biologisch katoen

Het meeste beddengoed wordt gemaakt van katoen. Bij katoen wordt ontzettend veel water verbruikt en tijdens de teelt worden er veel pesticiden en chemische middelen gebruikt. Die middelen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mensen die ermee werken. Een goed alternatief voor katoen is biologisch katoen. Dit wordt geteeld zonder schadelijke pesticiden. Of het minder water verbruikt is echter maar de vraag. De organisatie Textile Exchange zegt dat het water bespaard terwijl Cotton Incorporated aangeeft dat biologisch katoen wel twee keer zoveel water kost. De verklaring hiervoor is dat het per regio verschil maakt omdat er in bepaalde gebieden veel meer regen valt. Het is daarom niet echt duidelijk of biologisch katoen wel echt zo duurzaam is.

Alternatieven voor katoen

Biologisch katoen is dus beter dan gewoon katoen, maar er zijn stoffen die veel duurzamer zijn.

2. Bamboe

Bamboe is zo’n voorbeeld. Het is duurzaam en het groeit ontzettend snel. Veel sneller dan katoen. Daarnaast is het een zelfherstellende plant die na het oogsten weer aangroeit waardoor het veel minder bewerkelijk is. Er worden geen pesticiden gebruikt en het kost ook minder water.

Er zit echter ook een nadeel aan bamboe. Omdat het zo’n harde plant is moeten de vezels zacht gemaakt worden om er garen van te maken, en dat kan op twee manieren, mechanisch en chemisch. Helaas wordt de laatste vorm het meest gebruikt. We hebben het dan over bamboe viscose. De mechanische methode (bamboe linnen) is veel milieuvriendelijker maar die wordt maar weinig gebruikt. Het is behoorlijk arbeidsintensief en veel duurder. Het aanbod is logischerwijze daarom ook een stuk kleiner.

3. Linnen

Linnen komt van de vlasplant en is al jaren een geweldig duurzaam product. Het heeft een hele lage ecologische voetafdruk. De vezels zijn sterker dan katoen of bamboe. Wanneer je linnen op de juiste manier behandeld kan het wel 30 jaar meegaan! Het heeft bovendien vochtregulerende eigenschappen waardoor het vooral in de zomer erg prettig is.

4. Hennep

Hennep groeit twee keer zo snel als katoen en het heeft maar weinig water nodig en eigenlijk geen bestrijdingsmiddelen. Het kan in allerlei verschillende klimaten groeien en het heeft maar weinig land nodig omdat de planten heel dicht op elkaar groeien. De hennepteelt draagt zelfs bij aan verbetering van de grondstructuur en is daarom goed voor het klimaat. Het nadeel van hennep is dat het een vrij stugge stof is, en daarom wordt het vaak gemengd met katoen wat het dan weer minder duurzaam maakt. Het is dan ook moeilijker te recyclen.

5. Tencel™

Laten we nu eens kijken naar Tencel™. Het wordt gemaakt van cellulose uit houtsnippers van eucalyptusbomen. Misschien ken je het onder de naam Lyocell. Het zijn namelijk verschillende namen voor vrijwel dezelfde stof. Het waterverbruik van eucalyptusbomen is veel lager dan katoen, en de opbrengst van eucalyptushout is een stuk hoger. Veel duurzamer dus.

Tencel™ is een merk dat is ontwikkeld door het Oostenrijkse duurzame stoffenbedrijf Lenzing AG. Voor het maken van Tencel™ gebruiken ze houtpulp dat komt uit duurzaam beheerde bossen met het FSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert een evenwichtige kap voor het behoud van duurzaam bosbeheer en het zorgt ervoor dat het ecosysteem in bossen niet verstoord wordt. De leefomgeving van bosdieren komt ook niet in het geding. Dit is bij Lyocell niet per se het geval.

De stof die gemaakt is van Tencel™ is super zacht en antibacterieel en het is daarom ook ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt of last hebben van astma. Het is ook zeer geschikt voor mensen die ‘s nachts veel zweten, want het neemt goed vocht op en het is ademend.

Ik was zelf nog niet bekend met Tencel™. Van het Nederlandse beddengoedmerk Koala Hug mocht ik een dekbedovertrek uitzoeken om het te proberen. En wat ben ik er blij mee. Het materiaal is heerlijk zacht en of het nu toeval is of niet, maar ik slaap sinds tijden de hele nacht door 😴.

Normaalgesproken wordt ik halverwege de nacht vaak wakker omdat ik het zo warm heb, maar daar heb ik met dit dekbedovertrek nog geen last van gehad. Daarnaast heeft het ook nog eens een luxe uitstraling en het oog wil natuurlijk ook wat 😉.

Mooi voorbeeld uit de collectie Tencel™ dekbedovertrekken van Koala Hug. Naast duurzaam beddengoed hebben ze trouwens ook nog duurzaam badtextiel van Tencel™.

Niet duurzaam beddengoed

De volgende stoffen zijn niet duurzaam en moet je dus eigenlijk vermijden.

Katoen

Zoals ik in het begin van het artikel al aangaf is katoen op geen enkele manier duurzaam. Ten eerste kost het enorm veel water en er worden veel pesticiden gebruikt bij het verbouwen van het gewas. Dat is slecht voor het milieu en de mensen die ermee werken. Biokatoen is veel duurzamer maar ook daar wordt nog steeds veel water gebruikt. En omdat het minder oplevert dan gewoon katoen moet er meer geplant worden om rendabel te zijn, en daar is weer meer land voor nodig.

Zijde

Vroeger, toen ik nog niet beter wist, heb ik weleens een blouse van zijde gekocht. Ik had geen idee waar het materiaal van was gemaakt (daar hield ik me toen totaal niet mee bezig), maar nu ik dat wel weet laat ik het links liggen. De reden daarvoor is dat het ontzettend dieronvriendelijk is. Zijde komt namelijk van de zijderups. De rups spint voor de transformatie tot vlinder een cocon van zijdedraden. Die draden kunnen enorm lang worden en die worden dus gebruikt om stof van te maken. Om die draad intact te houden wordt er niet gewacht totdat de zijderups de cocon openmaakt om uit te vliegen. Want dan zou de draad namelijk breken. Om dit te voorkomen worden ze levend in kokend water gegooid.

Zijde is ook nog eens erg milieuonvriendelijk, ondanks dat het biologisch afbreekbaar is. Het verbruikt nog meer water dan katoen en het is verantwoordelijk voor meer watervervuiling en meer uitstoot van broeikasgassen. Dit komt omdat zijdeboerderijen op een bepaalde temperatuur en vochtigheid gehouden moeten worden. En omdat het wordt geproduceerd in Aziatische landen met een warm klimaat, kost het een enorme hoeveelheid energie om de juiste temperatuur en vochtigheid te behouden. Daarnaast wordt er stoom of hete lucht gebruikt om de cocons na de oogst te drogen, wat betekent dat er nog meer energie wordt gebruikt. Dit energie wordt vaak geleverd door een kolencentrale wat het nog minder duurzaam maakt.

Synthetische stoffen

Andere stoffen die je beter kunt vermijden zijn synthetische materialen. Ze zijn niet natuurlijk en ze ademen slecht. Daarnaast worden ze statisch door de wrijving en dit verhoogd de spierspanning in je lichaam. Het betekent ook dat het meer stof aantrekt, dus al helemaal niet goed voor mensen die last hebben van allergieën. Synthetische stoffen dragen ook nog eens bij aan de plastic soep. Op alle fronten dus een dikke nee.


Heb jij je bed en beddengoed duurzaam geregeld? En wat is jouw favoriete beddengoed?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.