Zonnepanelen of warmtepomp, wat is nu de beste keuze?

zonnepaneel

Veel mensen willen hun woning verduurzamen en kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten leggen, of om een warmtepomp te nemen. Je verkleint hiermee je ecologische voetafdruk en je bent daarnaast ook niet meer geheel afhankelijk van energiebedrijven. We zijn gelukkig nog niet in het stadium dat de gaskraan wordt dichtgedraaid, maar persoonlijk vind ik het wel een fijn idee dat als het moet, je je eigen stroom kunt opwekken. Maar was kies je voor? Zonnepanelen of warmtepomp, wat is de beste keuze en wat brengt je de hoogste besparing op je energierekening

Zonnepanelen

zonnepanelen
Fotocredit: PhotoMIX-Company

Het laten installeren van zonnepanelen op het dak van je huis heeft veel voordelen. Je bespaart er energie mee en je bent minder afhankelijk van energie uit het elektriciteitsnet. Het is daarnaast ook veel beter voor het milieu. Daarnaast verminder je met zonne-energie de uitstoot van broeikasgassen waardoor je bijdraagt aan een schoner milieu. Met het oog op de toekomst is dit misschien nog wel het grootste argument. 

Er zitten echter ook nadelen aan zonnepanelen. De prijs bijvoorbeeld. Het is niet bepaald goedkoop om zonnepanelen aan te schaffen en de werking is ook nog eens afhankelijk van de weersomstandigheden. En al zijn we inmiddels gewend aan het plaatje van zonnepanelen op veel woningen, het is niet iets wat iedereen wil, omdat het je huis er in veel gevallen niet mooier op maakt.

Op dit moment kun je teveel opgewekte stroom nog terug leveren aan de energieleverancier en hier een vergoeding voor krijgen. Deze salderingsregeling wordt echter waarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Het is daarom verstandig dat je, als je overweegt om zonnepanelen te nemen, dit zo snel mogelijk te doen, om er nog maximaal van te profiteren.

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt warmte van de grond, de lucht of van het water, en hier kun je je huis mee verwarmen. Al is het buiten maar 5 graden, dan kan de warmtepomp dit al gebruiken om water te verwarmen tot een temperatuur van wel 50 graden. Je bespaart hier behoorlijk wat energie mee waardoor je stookkosten een heel stuk lager zijn. Tijdens dit verwarmingsproces worden er ook geen broeikasgassen uitgestoten, dus ook dit draagt bij aan een schoner milieu.  

Voor de warmtepomp zijn de investeringskosten ook vrij hoog. Daarnaast heeft een warmtepomp regelmatig onderhoud nodig om te zorgen dat hij goed mogelijk blijft werken. 

Hoe efficiënt de pomp is hangt af van het klimaat. Wanneer het extreem koud is werkt de pomp niet goed, en dan heb je extra verwarmingssystemen nodig. Wel valt het een stuk minder op dan zonnepanelen dus esthetisch is het vaak een mooiere oplossing. Met een warmtepomp ben je ook minder afhankelijk van de zon.

Waarmee bespaar je het meest? Zonnepanelen of warmtepomp?

Wat financieel de beste keus is, is per huis verschillend. Als je wilt weten wat de aanschafkosten en onderhoudskosten zijn, dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders eerst een offerte op te vragen. Voor wat betreft de keuze tussen zonnepanelen of een warmtepomp kun je het beste een expert inschakelen voor advies.

Zijn de panelen of de pomp geïnstalleerd, dan kan het besparen beginnen! Voor een gemiddeld huishouden van 4 personen ziet dit er ongeveer zo uit:

Zonnepanelen (gemiddeld 10)

  • Aanschaf 10 panelen €7000,-
  • Jaarlijkse besparing €960,-
  • Terugverdientijd 7,2 jaar

 Warmtepomp

  • Aanschaf warmtepomp €10.000,-
  • Jaarlijkse besparing €1000,-
  • Terugverdientijd 10 jaar

Conclusie

Als je puur kijkt naar de informatie hierboven dan heb je je investering sneller terugverdient wanneer je kiest voor zonnepanelen. Dit lijkt dan ook de beste keuze. Echter, er is een maar. Want je mag je investering dan sneller terugverdiend hebben, het is ook verstandig om na te denken over de volgende factoren:

Levensduur en onderhoud: Hoe lang gaan zonnepanelen mee, en hoe lang een warmtepomp? En wat zijn de onderhoudskosten van beide?

Subsidies: In sommige gemeenten worden er subsidies gegeven wanneer je zonnepanelen of een warmtepomp aanschaft. Check daarom in jouw gemeente of deze beschikbaar zijn voor beide opties.

Functionaliteit: Houd er rekening mee dat zonnepanelen en warmtepompen een verschillend doel dienen. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, terwijl een warmtepomp je huis verwarmt. Kijk daarom goed welke van de twee het meest geschikt is voor jouw woning.

Efficiëntie: Verandert de efficiëntie van het systeem in de loop van de tijd? Zonnepanelen gaan bijvoorbeeld elk jaar iets achteruit, waardoor ze iets minder stroom produceren.

Of je nu kiest voor zonnepanelen of voor een warmtepomp, zorg ervoor dat je al deze aspecten meeneemt in je besluitvorming.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.