Hoe lang kun je oliebollen bewaren?

oliebollen bewaren

Ben jij ook zo’n fan van oliebollen? En bak je ze dan zelf of koop je ze bij de oliebollenkraam?

Zelfgebakken oliebollen vind ik het allerlekkerst. Vooral die van mijn vader en die van mijn schoonmoeder die ze maakt met appel. Zó ontzettend lekker 😋. Die versgebakken oliebollen eten we traditioneel altijd op nieuwjaarsdag met de hele familie. Op oudjaarsdag haal ik daarom altijd een paar zakken voor die avond, want oudjaar zonder oliebollen kan natuurlijk niet.

Vaak koop ik toch weer teveel oliebollen en aangezien ik een hekel heb aan voedselverspilling wil ik ze natuurlijk bewaren. Maar hoe lang kun je oliebollen bewaren? En zijn ze dan überhaupt nog lekker? Ik zocht het uit.

oliebollen bewaren

Oliebollen bewaren

Wanneer je oliebollen wilt bewaren is het belangrijk dat je ze eerst goed laat afkoelen. Vervolgens kun je ze het beste in een afgesloten zak of een tupperware doos met deksel bewaren. Zorg er in ieder geval voor dat er geen zuurstof bijkomt want dan drogen ze snel uit. Bewaar ze daarna op kamertemperatuur. Doe ze niet zoals ik altijd dacht, in de koelkast. De kou zorgt ervoor dat ze minder smaakvol worden en ze drogen zo ook sneller uit.

Houdbaarheid oliebollen

Wanneer je de oliebollen op kamertemperatuur in een afgesloten bak bewaard blijven ze nog ongeveer twee tot drie dagen goed.

Kun je oliebollen invriezen?

Je kunt oliebollen invriezen, maar ze worden er niet lekkerder op. Wil je ze toch invriezen eet ze dan binnen een paar maanden op. Laat ze eerst ontdooien en warm ze dan op.

Hoe kun je oliebollen opwarmen?

Oliebollen worden hard en taai als ze koud zijn. Niet echt lekker vind ik zelf, maar dat is mijn mening. Gelukkig kun je ze weer lekker zacht en smaakvol krijgen door ze even op te warmen. Je kunt dit in de magnetron doen (niet mijn voorkeur), in de airfryer of in de oven. In de oven zijn ze het lekkerst, want dan worden ze weer lekker knapperig. Al moet de oven wel een tijdje aanstaan, dus als je energie wilt besparen is dit misschien niet de beste optie.

Hoe lang moet je oliebollen verwarmen in de magnetron, airfryer of oven?

  • Magnetron: 20 seconden op 850 watt
  • Airfryer: 3 minuten op 180 graden
  • Oven: 15 minuten op 200 graden (in een voorverwarmde oven)

Ga jij zelf oliebollen bakken dit jaar, of haal je ze bij de oliebollenkraam? En wat is jouw favoriete oliebol? Naturel, met krenten, appel, banaan of iets anders? Ik lees je antwoord graag terug in de reacties.

Ik wens iedereen alvast een heel gezellig oud & nieuw en een fantastisch nieuwjaar! 🎇🥂

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.