Wat is het verschil tussen steenzout en strooizout, en welke is duurzaam?

zout

De afgelopen weken hebben we al meerdere keren last gehad van gladde wegen en ik zag de strooi-auto regelmatig langsrijden. Dat was ook echt wel nodig, want op de plekken waar niet zout gestrooid was (de stoep) heb ik heel wat glijpartijen gezien. Maar wist jij dat er verschillende soorten zout zijn en dat de ene veel handiger is om te gebruiken dan de andere?

zout

Zout is namelijk niet zomaar zout. Het is een natuurlijk middel dat in verschillende vormen bestaat. Het zout dat je bijvoorbeeld op je eitje doet, is compleet anders dan het zout dat je op de weg strooit. Het heeft allemaal te maken met de samenstelling. Zout kent meerdere structuren, waardoor het voor verschillende dingen gebruikt kan worden.

Wat zijn precies de verschillen? Laten we in dit geval eens kijken naar het verschil tussen strooizout en steenzout, want beide worden gebruikt bij gladheid.

Grofheid

Op het gebied van grofheid is er een duidelijk verschil zichtbaar. Steenzout is één van de meest grove zoutsoorten. Het is bijvoorbeeld tien keer harden dan strooizout.

Doordat steenzout zo’n andere structuur heeft, wordt het voor hele andere zaken ingezet. Dat wordt nog verder versterkt door het oplossende vermogen. Ten opzichte van strooizout lost steenzout veel langzamer op, waardoor het een langere werking heeft. Dit is voor bepaalde situaties uiteraard heel handig.

Steenzout is duurzamer

Steenzout is ook een stuk duurzamer voor het milieu. Het staat bekend als één van de schoonste zoutsoorten ter wereld. Het winnen van steenzout kost een stuk minder energie dan bijvoorbeeld vacuümzout. En doordat er weinig tot geen andere stoffen in dit zout verwerkt zijn, richt het geen schade aan het milieu aan.

Wat is steenzout precies?

Je hebt nu gelezen wat de verschillen zijn tussen steenzout en strooizout, maar wat is steenzout nu precies? Steenzout kun je het beste zien als een afzettingsgesteente dat in zoutmijnen gewonnen wordt. Het wordt vanuit een diepte van 300 meter naar boven gehaald via een grote liftschacht. Vervolgens wordt het zout gebroken en daarna wordt het gezeefd. 

Je kunt steenzout voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld onkruid mee verdelgen, maar je kunt steenzout ook gebruiken als strooizout. Strooizout bevat trouwens standaard ook al wat steenzout. Voor de rest bestaat het uit pekel (zout water).

Steenzout heeft een langdurige werking

Pekel heeft een minder langdurige werking. Een regenbuitje, en het zout is al opgelost en weggespoeld. Dit in tegenstelling tot steenzout. Omdat het veel grover en harder is lost het langzamer op. Voor het bestrijden van gladheid op de weg lijkt steenzout dan ook de betere keuze te zijn.

strooizout
Afbeelding van Jan Mallander via Pixabay

Bijkomend voordeel: steenzout werkt zowel preventief als actief. Dit betekent dat je steenzout kunt strooien op het moment dat het glad is, maar ook op de momenten dat het glad gaat worden. Zoals je ziet zitten er tussen steen- en strooizout dus de nodige verschillen.

Welke zoutsoort gebruik jij als je de gladheid in je tuin wilt bestrijden?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Strooizout gigant.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.