Bij welke wijn denk jij aan de feestdagen?

wijn

Nog een paar weken en dan is het alweer kerstmis. Ik ben al druk bezig met de voorbereidingen want dit jaar vieren we Kerst bij ons thuis. Dat betekent keuzestress, want wat gaan we allemaal eten? En welke wijn komt er op tafel?

Wijn wordt bij ons in de familie vooral tijdens feestjes gedronken. En dus ook met de kerstdagen. Normaalgesproken zijn we meer van de sapjes en de frisdrank, maar tijdens de feestdagen komt er altijd wijn op tafel. Dat hoort er gewoon bij. Het is lekker en het staat ook zo gezellig. Ik weet nog dat ik vroeger als kind een wijnglas kreeg met druivensap erin, zodat ik toch mee kon doen met de volwassenen. Zodra ik 16 werd (dat was toen de leeftijd) mocht ik een glaasje wijn meedrinken.

Smaken en geuren brengen herinneringen terug

De geur en de smaak van wijn doen mij altijd terugdenken aan die momenten. Je herkent dat vast wel. De smaak van bepaalde snoepjes die je als kind vaak at doet je terugdenken aan je jeugd. En de geur van een bepaald gerecht kan er zomaar voor zorgen dat je in gedachten weer bij je moeder in de keuken staat.

Je kunt dus wel zeggen dat het geuren en smaken zijn die zorgen voor onze herinneringen. Dat is ook voor een groot deel de reden dat we, zeker op traditionele momenten als tijdens de feestdagen, graag teruggrijpen op zo’n bekende smaak of drank.

wijn

Heb je zin in een nostalgische kerst? Dan kun je het beste kiezen voor wijn die je al eerder hebt gedronken tijdens de feestdagen en waar je warme herinneringen bij hebt. Grote kans dat die herinneringen niet alleen bij jou, maar ook bij de anderen aan tafel naar boven komen wanneer jullie samen een glaasje drinken.

Welke wijn past het beste bij het menu

Zelf vind ik een biologische witte zoete wijn ontzettend lekker, maar de beste kerstwijnen zijn vaak rode wijnen. Dit komt omdat er tijdens kerst vaak vlees of wild wordt geserveerd, en hier past rode wijn qua smaak en samenstelling gewoon beter bij. Het is echt zonde als je een heerlijk gerecht hebt gemaakt en je serveert er een wijn bij die daar niet goed bij past.

Biologische wijn

Kies, als je kunt, voor biologische wijnen. Deze worden op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dit betekent dat de druiven worden geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden en meststoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Wanneer je hier klikt kun je vervolgens verder filteren op biologische/organic wijnen.

Bij oud en nieuw horen bubbels

Na de kerstdagen hebben we uiteraard ook nog oud en nieuw. We eten ons dan eerst helemaal vol met oliebollen (en de dag daarna ook nog trouwens 😉), maar er staat ook altijd een fles champagne klaar. Als de klok twaalf uur slaat samen de champagne fles openen, en gezellig klinken op het nieuwe jaar. Oók dat is echt een traditie. Voor veel mensen is het trouwens de enige keer in het jaar dat ze champagne (of andere bubbels) drinken, zo verbonden is dit drankje met dit moment. Best zonde eigenlijk, want een goede fles bubbels smaakt op andere momenten natuurlijk ook erg lekker.

Heb jij al een lekkere wijn uitgezocht voor bij je kerstmenu?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.