Fruit eten is gezond, dat weten we allemaal, net zoals de juiste groenten op het juiste moment in het jaar eten. De ene fruitsoort bevat meer vitamines dan de ander en misschien baseer je daar je keuze op, maar er is nog iets anders waar je op zou kunnen letten. Dat is het gebruik van pesticiden, oftewel bestrijdingsmiddelen. Op veel soorten fruit worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en daar wordt het fruit niet bepaald gezonder van.
Wil je er zeker van zijn dat je fruit eet zonder pesticiden dan kun je het beste biologisch fruit kopen. Op die manier weet je zeker dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Wil je niet alles biologisch kopen (het is vaak een stuk duurder) dan is het goed om te weten dat er ook fruitsoorten zijn waar bijna geen of soms helemaal niet bestrijdingsmiddelen bij worden gebruikt. Of ze hebben zo’n dikke schil dat de bestrijdingsmiddelen geen kans hebben om binnen te dringen. Welke fruitsoorten zijn dit?
De volgende fruitsoorten bevatten weinig tot geen bestrijdingsmiddelen
- Ananas
- Avocado
- Banaan
- Citroen
- Kiwi
- Mango
- Meloen (uit Europa)
- Nectarines
- Peren
- Perziken
- Pruimen
- Watermeloen
Fruitsoorten met veel bestrijdingsmiddelen
De volgende fruitsoorten bevatten over het algemeen veel chemische bestrijdingsmiddelen. Hier kun je dus beter voor de biologische variant gaan:
- Aardbeien
- Appels
- Blauwe Bessen
- Druiven
- Frambozen
- Granaatappels
- Grapefruit
- Kersen
- Mandarijnen
- Meloen
- Sinaasappels
Meeste fruit met bestrijdingsmiddelen afkomstig uit niet-EU-landen
Het overgrote deel van de fruitsoorten waar veel bestrijdingsmiddelen op gevonden worden zijn afkomstig uit niet-EU-landen. Voorbeelden hiervan zijn: Thailand, Turkije, China, Colombia en Egypte. In Thailand zijn volgens de NVWA de hoogste (26%) MRL-overschrijdingen aangetroffen op groente en fruit. Volgens de NVWA zijn er minder dan 2% overschrijdingen aangetroffen in producten uit Duitsland, Costa Rica, Chili, Peru, Frankrijk, België en Nederland. Kijk daarom voordat je iets koopt even waar het vandaan komt ?
Hoe krijg ik zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen binnen
Was je fruit (groenten trouwens ook) altijd goed af en haal indien mogelijk de schil eraf. Zelf leg ik de druiven en appels die ik koop een half uurtje in een bak met water en baking soda. Hierdoor zouden de gifstoffen er als het waren afweken. Volgens een onderzoek is dit de beste manier om bestrijdingsmiddelen van fruit te verwijderen. Spoel het fruit daarna even af en voila, klaar voor gebruik. Zorg er ook voor dat je het fruit op de juiste plek bewaard daarna.
Controleer jij altijd waar je fruit vandaan komt?
Bron: NVWA
Geef een reactie