Waarom je geen plastic waterflesjes meer zou moeten gebruiken

Dat (weggooi) waterflesjes per definitie milieuvervuilend zijn is één ding maar er is nog een andere reden waarom je beter geen plastic waterflesjes meer zou moeten gebruiken.

Houdbaarheid van water

Water is onder de juiste omstandigheden erg lang houdbaar. Dit komt omdat water geen stoffen bevat die kunnen bederven. Er ontstaan pas bacteriën wanneer het water in aanraking komt met organisch materiaal zoals speeksel. Een flesje water wat je in de winkel koopt en in de koelkast bewaard kan jarenlang goed blijven. Vul je zelf een schoon flesje met kraanwater dan is het gekoeld ongeveer een week houdbaar.

Een gekocht waterflesje mag in de koelkast lang houdbaar zijn, dit geldt echter niet als je het bijvoorbeeld dagenlang in een warme auto laat liggen. Wanneer water warm wordt vermeerderen eventueel schadelijke bacteriën zich, en het drinken van het water kan dan schadelijk zijn voor mensen met een zwak immuunsysteem.

Waarom geen plastic waterflesjes gebruiken

De reden waarom je beter geen plastic waterflesjes kunt gebruiken is omdat het water in de flesjes nog goed kan zijn maar het plastic niet. Na verloop van tijd lekt een plastic flesje chemicaliën in het water en het krijgt een plastic nasmaak. Plastic is foto-afbreekbaar wat betekent dat het afbreekt bij blootstelling aan UV-stralen. Dat flesje wat je dagenlang in je warme auto hebt liggen kun je dus beter weggooien.

Uit onderzoek is gebleken dat de concentratie van bepaalde stoffen zoals antimoon toeneemt naarmate het water langer in het flesje zit en bij hoge temperaturen. Antimoon is een wit metalen element dat in kleine dosis misselijkheid, duizeligheid en depressie kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt bij de fabricage van PET flessen.

Wat je misschien ook nog niet wist is dat er verschillende soorten plastic gebruikt worden voor plastic flessen. De één slechter dan de andere. Onderop het flesje staat een driehoekje met daarin een nummer. Het nummer geeft aan welke soort plastic is gebruikt en bij waterflesjes is dit meestal een 1. Dit houdt in dat het van Polyethyleentereftalaat is gemaakt. Deze flessen worden gemaakt met het idee dat ze eenmalig gebruikt worden en het is dan ook niet verstandig om deze te hergebruiken. De chemische stoffen die erin zitten kunnen dan namelijk loslaten en die wil je liever niet opdrinken.

Alternatief voor waterflesjes

Het drinkwater in Nederland behoort tot het zuiverste van de wereld. Het is daarom helemaal niet nodig om zuiver drinkwater te kopen uit een flesje, het komt gewoon uit je eigen kraan. Als alternatief voor een plastic flesje kun je een RVS fles of recyclebare fles gebruiken. Klean Kanteen heeft mooie RVS flessen in verschillende maten dus voor ieder wat wils. De Dopper is een bpa vrije recyclebare fles die ook nog eens leuk is om te zien en verkrijgbaar is in meerdere kleuren. Ook hebben ze een fles die groter is dan de standaard, speciaal voor mensen met grote dorst.

Ben jij al om?

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Waarom je geen plastic waterflesjes meer zou moeten gebruiken”

    1. Karin de Vries avatar

      BPA-vrije flessen zijn absoluut een goed alternatief maar voor zover ik weet is dat bij weggooi waterflessen niet het geval (want daar doel ik eigenlijk op ?)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.