Zo kun je fruit het beste eten

fruit wanneer rijp

Fruit is gezond, dat weet iedereen. Er zitten vitaminen, vezels en mineralen in en het past in een gebalanceerd dieet. Wil je optimaal gebruik maken van de gezondheidsvoordelen van fruit volg dan onderstaande tips over hoe je fruit het beste kunt eten.

Fruit als ontbijt of na het sporten

Eet fruit ‘s ochtends vroeg op een lege maag. Waarom? Fruit verteerd snel en de vitamines en mineralen worden dan ook snel door je lichaam opgenomen. Dit lukt echter alleen als je maag leeg is. Heb je een volle maag, bijvoorbeeld na het avondeten, dan begint het fruit te gisten en kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel.

Je kunt fruit ook overdag als tussendoortje eten of na het sporten. Het verteerd het beste als je er niks anders bij eet. Wacht na het eten een half uur voordat je iets anders eet. Na ongeveer een half uur is het fruit verteerd en heeft het de maag verlaten.

Eet fruit in zijn geheel

Fruit bevat suikers. Dit zijn gezonde suikers die we nodig hebben om ons lichaam van brandstof te voorzien. Je kunt fruit het beste in zijn geheel opeten omdat je dan langer verzadigd bent. Je lichaam heeft dan ook meer tijd om de suiker op te nemen.

Pers je het fruit dan zitten er nog maar weinig vezels in en daardoor ben je minder lang verzadigd. De suiker wordt sneller in je lichaam opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je krijgt dan even heel veel energie maar je zult merken dat je al snel weer trek krijgt in zoetigheid. Eet dus liever die sinaasappel in zijn geheel in plaats van het te persen.

Fruit schoonmaken

Er zitten vaak heel wat bestrijdingsmiddelen op fruit en dat wil je net als mij denk ik liever niet binnenkrijgen. Was het fruit daarom voordat je het eet. Bestrijdingsmiddelen op fruit kun je het beste verwijderen met een mix van baking soda en water. Zo haal je de meeste pesticiden van het fruit af en ook een eventueel waslaagje wat is aangebracht. Onder de kraan houden haalt weinig uit.

Kies zoveel mogelijk voor biologisch fruit

Kies waar mogelijk voor biologisch fruit. Op veel soorten fruit zitten bestrijdingsmiddelen maar dit verschilt per fruitsoort. Op aardbeien zitten vaak veel pesticiden maar op avocado’s bijvoorbeeld weer niet.

Rijp fruit is beter verteerbaar

Eet fruit wanneer het rijp is. Wanneer het namelijk nog niet rijp is zijn de aanwezige vezels veel harder, en dit is veel moeilijker te verteren. Kies daarom voor fruit wat ook echt rijp is. Is dit soms moeilijk te zien? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om te zien wanneer fruit rijp is zoals de kleur, geur en stevigheid.

Bewaar fruit op de juiste manier

Zorg dat je fruit op de juiste manier bewaard. Dus in de koelkast of daarbuiten. Zo blijft het lekkerder en gaat het langer mee. Je wilt niet weten hoeveel voedsel er jaarlijks wordt weggegooid omdat het niet meer eetbaar is. En dat heeft er vaak mee te maken omdat het niet op de juiste manier is bewaard.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.