De gezondheidsvoordelen van Kurkuma

Geschatte leestijd: 5 minuten

Eén van de kruiden die ik veel gebruik in de keuken is kurkuma. Niet omdat het nou zo lekker is, (het is wat bitter van smaak) maar vanwege de gezondheidsvoordelen van kurkuma. Het is een onderdeel van kerriepoeder en ik gebruik het dan ook in alle gerechten waar ik ook kerriepoeder aan toevoeg. Het geeft net als kerrie een gele kleur aan je gerechten.

Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, kun je vers of in poedervorm kopen. In de gewone supermarkt heb ik ze nog niet vers zien liggen, maar ik haal vaak een stuk bij de Ekoplaza of de toko. Iets waar je wel rekening mee moet houden is dat kurkuma net als een kleurstof is. Het geeft een gele kleur af en als je geen handschoentjes gebruikt bij het snijden heb je een week lang last van gele vingers. Niet leuk 🙈.

Heilzame stoffen in Kurkuma

In India wordt Kurkuma (turmeric) al duizenden jaren gebruikt. En niet alleen voor de bereiding van voedsel, maar ook voor veel voorkomende gezondheidsproblemen. Het stofje curcumine, het hoofdbestanddeel van kurkuma is een heilzame stof die veel gezondheidsvoordelen heeft.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Kurkuma

Curcumine in Kurkuma heeft veel gezondheidsvoordelen. Het is:

Ontstekingsremmend

Curcumine is een volledig natuurlijke ontstekingsremmer. Het helpt bij chronische ontstekingen zoals artritis, gewrichtspijn, en bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. Het werkt ook als een antihistamine en het vermindert astma-aanvallen.

Verminderd het risico op hart- en vaatziekten

Studies hebben aangetoond dat curcumine de vasculaire endotheliale functie kan verbeteren. Dit houdt in dat het bloed in de bloedvaten soepel blijft stromen. Er werd een proef gedaan met 63 mensen met acuut coronair syndroom. Ze kregen 2 maanden lang een lage dosis van 45 mg curcumine per dag. Na deze periode was hun totale cholesterol en het LDL cholesterol lager dan daarvoor.

Goed voor de lever

De lever speelt een belangrijke rol in de ontgifting en de stofwisseling van je lichaam. Kurkuma kan de lever helpen bij het ontgiftingsproces, waardoor het lichaam wordt ontdaan van vreemde stoffen.

Sterke antioxidant

Curcumine is een sterke antioxidant en helpt bij het bestrijden van ontstekingen.

Helpt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het verband tussen diabetes en curcumine. Uit die onderzoeken ((Kurkuma onderzoeken) kun je opmaken dat het innemen van curcumine op verschillende manieren kan helpen bij diabetes. Zo kan het mensen met diabetes helpen bij het reguleren van hun bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan het ook beschermen tegen de ontwikkeling van diabetes.

kurkuma

Kurkuma en zwarte peper

Je hebt nu kunnen lezen dat er veel gezondheidsvoordelen aan kurkuma zitten. Er is echter één nadeel, en dat is dat het niet goed door ons lichaam wordt opgenomen. Een onderzoek (Onderzoek invloed zwarte peper in combinatie met kurkuma) heeft echter uitgewezen dat wanneer je er zwarte peper aan toevoegt, de opname enorm wordt verhoogd. En dat zorgt weer voor een groter gezondheidsvoordeel.

Hoe gebruik je Kurkuma

 • Voeg wat peper en kurkuma toe aan een gebakken ei
 • Strooi het over gebakken of geroosterde groenten
 • Gebruik het bij het maken van soep
 • Meng wat in een smoothie
 • Voeg wat toe aan de rijst
 • Maak Golden Milk

Hoeveel Kurkuma mag je per dag innemen?

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt ongeveer 3 mg per kilo lichaamsgewicht aan als de aanbevolen toegestane dagelijkse inname voor curcumine. Deze hoeveelheid is voor het overgrote deel van de mensen een veilige dosering wanneer ze hun gezondheid willen verbeteren.

Veel verkochte kurkuma supplementen bevatten vaak een mengsel van 150-250 mg curcumine per portie, wat is aangevuld met kurkumawortelpoeder.

Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de gezondheidsvoordelen, houd dan de volgende tips in gedachten:

 • Koop alleen puur kurkumapoeder waar het curcumine-gehalte op het etiket omschreven is. Anders krijgt je misschien onvoldoende curcumine binnen. De Kurkumaspecialist is bijvoorbeeld een webwinkel waar je hoogwaardige kurkuma en curcumine kunt kopen.
 • Koop alleen kurkuma supplementen die een vorm van zwarte peper-extract bevatten, om de opname en biologische beschikbaarheid te verhogen.

Bijwerkingen van kurkuma (curcumine)

Omdat kurkuma zulke goede eigenschappen heeft ben je misschien geneigd het overal doorheen te gooien en er veel te veel van te gebruiken. Doe dit niet. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid. Teveel is namelijk ook niet goed. De bijwerkingen van kurkuma zijn zeldzaam maar kunnen wel optreden bij te hoge doseringen:

 • dunner bloed
 • slechte spijsvertering
 • misselijkheid
 • diarree

Kurkuma is daarom ook niet geschikt voor mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Het kan ook een verhoogde bloeding veroorzaken na een operatie. Stop daarom een paar weken van tevoren met de inname van kurkuma. Ook wanneer je last hebt van bepaalde gezondheidsproblemen zoals hormoongevoelige aandoeningen, bloedarmoede, nierstenen, ijzertekort en de galblaas is het beter om kurkuma te vermijden.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine?

Curcumine is de werkzame stof die voorkomt in kurkuma. Het is het oranje plakkerige spul dat in verse kurkuma zit. Dit is de stof die veel gezondheidsvoordelen heeft.

Hoeveel curcumine zit er in kurkuma?

In kurkuma zit ongeveer 3% curcumine

Is kurkuma voor iedereen geschikt?

Nee, het is niet voor iedereen geschikt. Kurkuma kan een interactie aangaan met bepaalde medicijnen. Overleg in dat geval met een arts. Ook bij bepaalde aandoeningen zoals bloedarmoede, nierstenen, ijzertekort of aandoeningen aan de galblaas is het niet verstandig veel kurkuma te nemen.

Werkt kurkuma als poeder door het eten net zo goed als een supplement?

Kurkuma of curcumine supplementen zijn geconcentreerd en hebben vaak een hoog gehalte aan curcumine. Kurkumapoeder bevat ongeveer 3% curcumine. De werking is bij een poeder dus veel minder.

Hoeveel curcumine mag je per dag innemen?

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt ongeveer 3 mg per kilo lichaamsgewicht aan als de aanbevolen toegestane dagelijkse inname voor curcumine

Ook leuk om te lezen!

4 reacties op “De gezondheidsvoordelen van Kurkuma”

 1. Johannes avatar
  Johannes

  Dag Karin

  Ik eet heel graag kurkuma. Bij het schillen en snijden wel uitkijken voor gele vingers en vlekken. 🙂

  Wat in je beschrijving ontbreekt zijn de bronnen die de gezondheidsaspekten beschrijven.

 2. johannes avatar
  johannes

  oh, en de zin “De werking is bij een poeder dus veel minder. ” begrijp ik niet helemaal. Er zit net zo veel curcumine in (3% schrijf je) is geconcentreerder maar heeft minder werking? 🤷‍♀️

  1. Karin avatar

   Hoi Johannes, beetje late reactie 🙈, maar ik bedoel daarmee dat er in supplementen een hogere concentratie curcumine zit, dan dat er in kurkumapoeder zit.

 3. Etlien Janga avatar
  Etlien Janga

  Als je tekort aan ijzer hebt kun je curcuma gebruiken? Bloedarmoede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.