Tips over hoe je een droger zuinig kunt gebruiken

droger zuinig gebruiken

Een droger wordt in de meeste huishoudens veelvuldig gebruikt. Ons gezin bestaat uit 5 personen en ik merk dat ik de droger bijna dagelijks gebruik. In de zomer is dit een stuk minder want dan hang ik zoveel mogelijk buiten op maar vanwege het weer is dit niet altijd mogelijk.

Een droger is een behoorlijke energie-slurper en dus een goed apparaat om naar te gaan kijken als energie besparen iets is waar je in verbeteren wilt. Hieronder vind je enkele tips over hoe je een droger zuinig kunt gebruiken.

Besparen op het energieverbruik van de droger

Hang je was op als dat kan en gebruik de droger zo min mogelijk

Waarschijnlijk de meest logische tip. Die kon je vast ook zelf wel bedenken 😉. Omdat drogers enorm veel energie verbruiken scheelt het al snel een leuk bedrag wanneer je een gedeelte van de was ophangt die je normaalgesproken in de droger zou gooien. T-shirts, blouses, truien en broeken hang is sowieso altijd al op. Zo blijven ze ook veel langer mooi.

Let op het energieverbruik van een droger wanneer je een nieuwe koopt

Er zit nogal een verschil in de verschillende energielabels. Door hier goed naar te kijken kun je een droger uitzoeken die zuinig is in gebruik. De meest zuinige is die met A+++.

Houdt je aan het vulgewicht

Doe de trommel zo vol mogelijk maar houdt nog wel ruimte over zodat het goed kan ronddraaien. Bij een te volle droger wordt de was minder goed droog en het wordt ook nog eens heel kreukelig.

Filter schoonmaken

Maak het stoffilter na elk gebruik schoon. Wanneer deze helemaal vol zit dan duurt het een stuk langer voordat je was droog is.

Maak gebruik van het daltarief (dag- en nachtstroom)

Wanneer je gebruik maakt van een piek- en een daltarief dan is het natuurlijk het goedkoopst om tijdens de daluren de was te drogen. Je bespaart op die manier geen energie, maar wel energiekosten.

Was uit elkaar halen

Haal de was uit elkaar voordat je het in de droger gooit. Dus geen sokken die helemaal in de knoop zijn geraakt. Het moet vrij kunnen ronddraaien. Dan wordt het een stuk sneller droog.

Droog soortgelijk wasgoed samen

Meng geen zwaar katoen met lichtgewicht stoffen. Dus geen handdoeken samen met lakens.

Was strijken? Haal het uit de droger voordat het helemaal droog is

Kleding wat nog een beetje vochtig is, is veel makkelijker te strijken dan wanneer het droog is. Je krijgt de kreukels er veel makkelijker en sneller uit. Je gebruikt dus niet alleen de droger korter, maar ook het strijkijzer. Mogelijk heeft je droger ook een stand die het wasgoed strijkdroog houdt en niet al kurkdroog maakt.

Goed centrifugeren

Laat de was in de wasmachine goed centrifugeren zodat het minder nat de droger ingaat. Hoe minder water er verdampt hoeft te worden, des te efficienter dat de droger kan werken.

Droge handdoek bij de natte was gooien

Ooit las ik deze tip en sindsdien doe ik het heel vaak. Een droge handdoek bij de natte was in de droger gooien. Dit zou ervoor zorgen dat de was sneller droogt. Of dit echt sneller gaat weet ik niet, ik heb het nooit uitvoerig getest, maar voor mijn gevoel is het nu sneller droog.


Maak jij veel gebruik van de droger of hang je het meeste wasgoed op?

Ben je op zoek naar meer manieren om zuiniger met energie om te gaan? Lees dan het artikel over hoe je direct kunt besparen op je energiekosten.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.