Zelf natuurlijke mondspoeling/mondwater maken

mondwater

Gebruik jij wel eens mondwater? Zelf gebruik ik het eigenlijk nooit. Alleen toen ik een implantaat in mijn mond kreeg moest ik er ‘verplicht’ mee spoelen. En zodra die periode voorbij was ben ik er ook snel mee gestopt. Ik vind het namelijk helemaal niks. Je mond droogt er voor mijn gevoel compleet van uit om nog maar niet te spreken over de ingrediënten. Als we de reclames moeten geloven dan zou het helpen bij ontstekingen en het tegengaan van gaatjes en het verfrist de mond. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Mondspoeling uit de winkel, goed of slecht

Mondspoeling die je in de winkel koopt zit vaak vol met agressieve ingrediënten, zoals alcohol. Deze doden de slechte bacteriën, maar tegelijkertijd ook de goede bacteriën. ESlecht, want die zorgen er juist voor dat je mond en tanden gezond blijven. Daarnaast kun je van een ander ingrediënt, chloorhexidine blaartjes en aften in je mond krijgen. Je denkt dus heel goed bezig te zijn, maar eigenlijk bereik je het tegenovergestelde.

Zelf mondwater maken

Wil je graag mondwater gebruiken maar staan die agressieve ingrediënten jou ook tegen? Je kunt mondwater heel eenvoudig zelf maken. Dit is niet alleen een stuk gezonder, het is ook nog eens veel goedkoper. Nu maak ik zelf vrij vaak mijn eigen verzorgingsproducten en ook tandpasta wissel ik vaak af met zelfgemaakte en natuurlijke uit de winkel.

De reden dat ik dit afwissel is omdat veel mensen bang zijn dat zelfgemaakte tandpasta niet goed werkt. En ja, ik ben ook één van die mensen. Als ik mijn tanden poets met zelfgemaakte tandpasta voelt het ontzettend schoon en fris. Toch is er ergens een stemmetje in mijn hoofd wat bang is dat het toch niet zo goed werkt als ‘normale’ tandpasta, helemaal omdat de reguliere tandarts er zo op hamert om bepaalde tandpasta’s te gebruiken.

Juist daarom was ik zo blij met de recepten die in vond op de site van een biologische tandarts. Nooit verwacht om daar een zelfgemaakt recept te vinden voor mondspoeling/mondwater en tandpasta. Al moet ik er wel bij zeggen dat een biologische tandarts op een hele andere manier werkt als een reguliere tandarts. Ze gebruiken andere materialen (waar geen gezondheidsrisico’s aan kleven) en er wordt ook meer gekeken naar het hele lichaam in plaats van alleen de mond. Klinkt op zich heel logisch want alles staat tenslotte met elkaar in verbinding. Dat ze iets zoeken op basis van natuurlijke ingrediënten past dan ook wel bij hun filosofie. Ik ben er in ieder geval blij mee 😁.

Aangezien ik geen risico’s wil nemen qua mondgezondheid vind ik het zelf heel fijn dat dit door een biologische tandarts, die deskundig is op dit gebied, is geschreven. Doe er vooral je voordeel mee!

Hoe maak je zelf mondspoeling/mondwater?

Hieronder vind je 4 recepten waarmee je je eigen mondwater kunt maken.

Zeezout water (zoutoplossing)

Helpt tegen: tandvleesklachten en ontstekingen
Wanneer gebruiken: dagelijks

Doe 1 theelepel zeezout per kopje warmwater en spoel ongeveer 30 seconden je mond. Je kunt dit meerdere keren op een dag doen als je een ontsteking hebt. Anders één keer per dag. Het tandvlees neemt de mineralen uit het zout erg makkelijk op en het werkt desinfecterend. Een perfect ontstekingsremmend mondwater.

Essentiële oliën

Helpt tegen: ontstekingen en slechte adem
Wanneer gebruiken: dagelijks

Ingrediënten:
– 5 druppels pepermunt
– 3 druppels kruidnagel
– 2 kaneel olie
– 2 druppels mirre
– 5 druppels melaluca
– in een glas water en spoelen

Ongeveer 30 sec in de mond houden.
Dit mondwater werkt verfrissend en het beschermd tegen verschillende mondklachten. De biologische tandarts beveelt de essentiële oliën van Doterra aan. NIET INSLIKKEN!

Baking Soda (Sodium bicarbonaat)

Helpt tegen: gaatjes
Wanneer gebruiken: dagelijks

Sodium bicarbonaat kun je in water doen en er mee spoelen. Je kunt baking soda ook gebruiken om ermee te poetsen. Bicarbonaat helpt tandbederf tegengaan door de zuurtegraad van de mond basisch te maken.

Oil pulling

Helpt tegen: ontstekingen na een kaakoperatie, extractie of bij tandvleesproblemen (verdiepte pockets).
Wanneer gebruiken: dagelijks of na een kaakoperatie of extractie , 15 tot 20 minuten per dag.

Gebruik één eetlepel kokosolie eventueel met een druppel essentiële olie met water en spoel in je mond. De kokosolie trekt de bacteriën uit je bloed naar de oppervlakte die je vervolgens uitspuugt. NIET INSLIKKEN!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.