Stop kinderarbeid in Turkije

Kinderarbeid vindt helaas nog steeds plaats. Wereldwijd gezien zijn er zelfs meer dan 215 miljoen kinderen die werken in fabrieken, op het land, in de huishouding of in mijnen. Ze leven in armoede met weinig hoop op een beter leven. Voor velen een ver van mijn bed verhaal, maar wie had gedacht dat kinderarbeid zelfs in Europa nog voorkomt? Duurzame en ecologische producten betekent ook dat de producten op een eerlijke manier worden gemaakt. Dus niet door kinderen.

In Turkije werken kinderen van seizoensarbeiders nog steeds mee in de hazelnootpluk. Vanaf hun tiende jaar worden jongens en meisjes aangetrokken om te helpen bij de oogst van noten die zijn verwerkt in onze hazelnotenpasta en chocola.

Naar aanleiding van een reportage in de actualiteitenrubriek EenVandaag, ontstond er vorig jaar veel ophef over de Turkse hazelnootteelt. Uit de reportage bleek dat kinderen volop aan het werk zijn op de plantages. Er werd geschokt gereageerd door Nederlandse en Europese politici en ze pleitten voor maatregelen om kinderarbeid in de pluk van hazelnoten uit te bannen. De Turkse overheid beloofde strenger te controleren.

Openheid

Ook bij bedrijven ontstond meer druk om deze kwestie aan te pakken. Stop Kinderarbeid en FNV Bondgenoten verzochten de betrokken bedrijven om meer openheid te bieden en actie te ondernemen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), bracht het onderwerp kinderarbeid bij al haar leden onder de aandacht en riep de bedrijven op om meer inzicht te krijgen in de productieketen en waar nodig actie te ondernemen tegen kinderarbeid.

Nu, een jaar later, blijkt dat er bijna niets is veranderd. In september van dit jaar constateerden Stop Kinderarbeid en FNV Bondgenoten op diverse plekken dat er van controle op of bestrijding van kinderarbeid nog altijd geen sprake is. EenVandaag zond op 19 oktober jl. een reportage uit die deze bevindingen ondersteunt. Het feit dat er nog steeds zoveel kinderen werken in de Turkse hazelnootpluk doet sterk vermoeden dat bedrijven helemaal geen of onvoldoende actie hebben ondernomen om de kinderarbeid in de gehele productieketen uit te bannen. Om  in de gehele productieketen te bestrijden, moeten bedrijven en andere betrokkenen nauw met elkaar samenwerken en duidelijke afspraken maken.

Help mee

Wij, als consumenten, hebben een krachtige stem. Bedrijven willen niet geassocieerd worden met kinderarbeid en zijn erg gevoelig voor slechte publiciteit en voor acties van consumenten. Aan veel producten zijn kinderhanden te pas gekomen. Jammer genoeg is het niet altijd makkelijk te achterhalen omdat er geen algemeen label bestaat dat de garantie biedt dat het product zonder kinderarbeid is geproduceerd. Wel kunnen we er zoveel mogelijk op letten en er rekening mee houden. Er zijn wel keurmerken die zich daarvoor samen met bedrijven inspannen, bijvoorbeeld bij kleding en levensmiddelen.

Wil je meer weten over jouw favoriete merken? Kijk dan eens bij Rank a Brand. Dit is een site die merken vergelijkt en die uitzoekt hoe transparant, groen en eerlijk jouw favoriete merken zijn. Met die informatie kun je kiezen voor merken die aantonen dat zij oog hebben voor eerlijke arbeidsomstandigheden.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.